2022/188 Sirküler (02.11.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-188

Sayın Üyemiz;

1. Sayın Bakanımızın Tacikistan Ziyareti

2. Muhtelif Narenciye Satış İhalesi

3. Mısır Merkez Bankası Mevzuat Değişikliği

4. İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)

5. Etiyopya'nın İthalat Yasağı Kararı

6. Almanya'da Devredilmeyi Bekleyen Şirketlerin Listesi

7. Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi

8. Dörtyol Mandarini Coğrafi İşaret Tescili ve Kullanımı hk.

9. BF/AFRICALLIA 2022 Forumunun Ertelenmesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.


1. Sayın Bakanımızın Tacikistan Ziyareti

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet MUŞ'un Tacikistan ile ikili ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirmek amacıyla Tacikistan'a bir ziyaret gerçekleştirmesinin öngörülmekte olduğu belirtilmektedir.

Söz konusu ziyarete yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Tacikistan pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin görüşlerini3 Kasım 2022 saat 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Muhtelif Narenciye Satış İhalesi

T.C. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğünden alınan yazıda, İşletmelerinin 2022 yılı üretimi tahmini 2.485 Ton Portakal, 135 Ton Mandarin, 1.150 Ton Greyfurt olmak üzere toplam 3.770 Ton Muhtelif Narenciye mahsulü satış ihalesinin 10.11.2022 Perşembe günü saat 14.00'de İşletmelerinde yapılacağı belirtilmektedir. İhaleye ait ilanın bir örneği ekte yer almaktadır.

EK-2: İlan Örneği

3. Mısır Merkez Bankası Mevzuat Değişikliği

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mısır Merkez Bankasınca alındığı belirtilen yeni karar doğrultusunda 500 bin USD'ye (ve muadili dövizlere) kadar olan ithalat işlemlerinin akreditiften muaf tutulacağı; ancak uygulamaya ilişkin detayların henüz netlik kazanmadığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, uygulamanın ihracatımız üzerinde işlem baskısını kaldıracağının değerlendirildiği; işlemler vesaik mukabili yapılsa dahi ithalatçıların bankadan döviz temini için sıra beklemek durumunda kalacakları; dolayısıyla ihracatçılarımızın konuya ilişkin ihtiyatlı davranmaları ve ödemelerini mümkün mertebe garanti altına alacak şekilde ilerlemelerinin gerektiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Mısır Merkez Bankasının ilgili genelgesine atıfta bulunulan haberin aşağıda yer alan adresten ulaşılabileceği bildirilmektedir.

LİNK:

https://almalnews.com/%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%86%D9%83-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B1%D9%83%D8%B2%D9%8A-%D9%8A%D8%B1%D9%81%D8%B9-%D8%AD%D8%AF-%D8%A5%D8%B9%D9%81%D8%A7%D8%A1-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%AD%D9%86%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D9%86/

4. İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, KOSGEB'in kurum ve kuruluşlar ile yapmış olduğu veri paylaşım protokolleri kapsamında almış olduğu idari kayıtları kullanarak dijital ortamda oluşturulan "İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)”nun 2017-2021 yıllarına ilişkin yeni versiyonunun Türkçe ve İngilizce olarak e-Devlet üzerinden işletmelerin erişimine açılmış bulunduğu, söz konusu raporun, işletmeye özel olarak yazılım üzerinden oluşturulduğu ve e-Devlet üzerinden kullanıma sunulduğu, veriler yorumlanmadan işletmenin kendi durumunu sektörü ile karşılaştırmalı olarak Türkiye genelinde ve bölgesinde görmesine imkân sağlandığı ve bu sayede işletmenin hem mevcut durumunu değerlendirebildiği hem de sektörünün durumunu görerek, kendisini sektöründe konumlandırmasının mümkün olabildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Raporun bir bütün olarak incelendiğinde işletmenin geçmiş beş yıllık performansı göz önüne alınarak yönetimsel kabiliyeti ve kapasitesi hakkında önemli bilgiler verdiği, bu özelliği ile raporun, işletmenin iş ilişkisinde bulunduğu kişi ve kuruluşlara işletme hakkında fikir vermekle birlikte işletmenin geçmiş beş yıllık dönemdeki gelişimini takip edebileceği bir öz değerlendirme imkanı da sunduğu, bu sayede işletmenin veri temelli karar alabilmesinin ve yönetim süreçlerini kolaylaştırmasının sağlanabileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, İDR başvuru sayfası ile örnek rapor ve rapora esas veri kaynakları ile hesaplama yöntemlerini içeren meta veri dokümanına https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7146/isletme-degerlendirmeraporu-basvurusu sekmesinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

5. Etiyopya'nın İthalat Yasağı Kararı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Etiyopya Hükümeti'nin 17 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 38 farklı GTİP grubuna (2'li, 4'lü veya 8'li bazda olmak üzere) ithalat yasağı getirdiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Etiyopya makamları ile gerçekleştirilen temaslardan uygulamanın kalıcı olmadığı ancak ne zaman sona ereceğinin henüz belli olmadığı, ihtiyaç duyulması halinde anılan GTİP gruplarına yenilerinin eklenebileceği bilgisinin edinildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, listenin incelenmesinden ithalat yasağının şekerlemeler, çikolata, bisküvi, meyve suları ve alkolsüz içecekler, alkollü içkilerin tümü, sigaralar, otomobiller ve motosikletler, mobilyalar, halılar, ton balıkları, reçeller, patates cipsleri ve domates salçası gibi muhtelif ürünleri kapsadığının anlaşıldığı ifade edilmektedir.

Söz konusu ithalat yasağı kapsamındaki GTİP'lerin listesini içeren Etiyopya Maliye Bakanlığı duyurusunun ekte sunulduğu ifade edilmektedir.

EK-3: Etiyopya'nın 38 Ürüne İthalat Yasağı Karar

6. Almanya'da Devredilmeyi Bekleyen Şirketlerin Listesi

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Ticaret Bakanımızın 10 Ekim 2022 tarihinde Türkiye-Almanya Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu İkinci Dönem Toplantısı kapsamında Berlin'e gerçekleştirdiği ziyarette gündeme gelen konular arasında Almanya'daki yaşlanan nüfus ve bu nedenle ekonomik faaliyetlerine devam edemeyen faal ve kârlı aile şirketlerinin Türk şirketlerince devralınması konusunun da yer aldığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Almanya'da birçok kârlı şirketin ticari faaliyetlerine devam edememe ve ticari faaliyetlerinin önemli bir kısmının başka işletmelere devrolunması gibi bir durumla karşı karşıya kaldığı ve bu durumun Almanya'ya ihracat gerçekleştiren ya da pazara girme fırsatı arayan Türk firmalarımız için önemli bir fırsat barındırdığı ifade edilmekte olup, Almanya'da söz konusu şirketlerin devralınmasına yönelik ön araştırmanın yapılabileceği F. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ve Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (İHK) koordinasyonunda bir firma veri tabanı hizmetinin sunulduğu, "NEXXT-CHANGE” olarak adlandırılan bu veri tabanında devredilmesi planlanan firmaların verilerinin şirket yetkilileri tarafından isteğe bağlı olarak girildiği ve firmalara ilişkin çalışan sayısı, firma büyüklüğü, sektör tecrübesi, karlılık, devir bedeli gibi hususlara ulaşılabildiği bildirilmektedir.

Söz konusu veri tabanında yer alan güncel firmalara ilişkin olarak Münih Ticaret Ataşeliği tarafından hazırlanan veriler ile yıllık cirosu 2,5 milyon AVRO üzerinde olan 100 firmaya dair listeler ekte yer almaktadır.

EK-4: Şirket Devri Listesi

EK-5: Firmalara Dair Genel Bilgiler

7. Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca gerçekleştirilen gümrük işlemlerinden kaynaklı vergi ve ceza borçlarının yükümlüler tarafından elektronik ortamda görüntülenebilmesine imkan sağlayan "Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi”nin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında;

-Yükümlü Kayıt ve Takip Sisteminde (YKTS) veri girişi yapılan ve gümrük idaresince onay işlemleri tamamlanan gümrük müşavirlerince, ortaklık statülerinin geçerli olduğu süre içerisinde, ilgili oldukları müşavirlik firmasına ilişkin tüm vergi ve ceza borçlarının sorgulanabilmesine,

-Ek tahakkuk/para cezasının ilgili olduğu beyannamelerin de görüntülenebilmesine,

yönelik teknik düzenleme yapıldığı bildirilmektedir.

8. Dörtyol Mandarini Coğrafi İşaret Tescili ve Kullanımı hk.

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliğinin yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde faaliyet gösteren narenciye üreticilerini tek çatı altında bütünleştirmek, üreticilere ve sektöre en yüksek faydayı sağlayacak hizmetleri üretmek, satsuma mandarini başta olmak üzere, tüm narenciye ürünlerinin pazara arzında en yüksek katma değeri oluşturmak amaçlarıyla gerçekleştirdikleri faaliyetler kapsamında "Dörtyol mandarini” nin coğrafi işaret tescili işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Dörtyol mandarini coğrafi işaretinin tescil edilmesine yönelik olarak, C2018/061 başvuru numaralı dosya kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilen incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde, ekte yer alan 31.10.2019 tarih ve 468 tescil numarası ile coğrafi işaret tescil belgesinin düzenlendiği ve Dörtyol mandarini coğrafi işaretinin, üretici, ihracatçı, perakendeci olarak faaliyet gösteren kurumlar tarafından kullanılmasının, ihracatın geliştirilmesi ve narenciye ürünlerinin tanıtılması hedeflerine ulaşmak için büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Dörtyol mandarini coğrafi işaretinin, mahreç adı olarak mandarin ürünlerini pazarlayan ve ihraç eden tüm kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmasının ürünün katma değerini artıracak önemli bir unsur olarak görüldüğü ifade edilmektedir.

EK-6: Coğrafi İşaret Tescil Belgesi

9. BF/AFRICALLIA 2022 Forumunun Ertelenmesi

Burkina Faso Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahamadi Savadogo'nun Vagadugu Büyükelçiliğimizi muhatap mektubuna atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 19-21 Ekim 2022 tarihlerinde Vagadugu'da düzenlenmesi öngörülen AFRICALLIA 2022 Forumunun ülkedeki mevcut siyasi durum ve yeni yönetimin geçiş dönemi organlarının kurulmasına yönelik çalışmaları nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği ve en yakın sürede belirlenecek yeni tarihlerin bildirileceği belirtilmektedir.

EK-7: BF_AFRICALLIA 2022 Forumunun Ertelenmesine İlişkin Mektup



Ekler:
EK-1 Görüş bildirim formu -.docx

EK-2.pdf

EK-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.