Başkan Can, E - İhracat Söyleşilerine katıldı Yeni


Birlik Başkanımız Mehmet Ali Can, İhracatın Kahramanları Projesi kapsamında düzenlenen E - İhracat Söyleşilerine katıldı. ATSO ev sahipliğinde Güvenilir Ürün Platformu organizasyonu Birliğimiz işbirliğinde düzenlenen programda katılımcı firma temsilcilerine e - ihracat eğitimleri de verildi. Birlik Başkanımız Can, etkinlikte yaptığı konuşmada Bölgemizin ihracatına değinip, küresel e-ticaret ile ilgili bilgiler verdi.

Başkan Can konuşmasında, ticaretin kalbinin dijitalde attığını belirterek, "Ülkemiz bu dönüşümün dışında değil. 2019 yılında e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı yüzde 4,5 seviyesindeyken, bugün bu oran yüzde 20'ye yani toplam ticaretimizin beşte birine ulaşmış durumda. Kısacası satılan her 5 ürünün 1'ini dijital kanallardan sipariş ediyoruz. 2024 yılı itibarıyla Türkiye'nin e-ihracatı 6,4 milyar dolar seviyesine ulaştı ve toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 2,7'ye çıktı. Bu artış rakamsal olarak düşük gelebilir ancak burada çok önemli bir nokta var. E-ihracat yapan firma sayımız bir yılda yüzde 62 artarak 11 bini aştı. Bu bize açıkça gösteriyor ki Türkiye'de girişimci de var, yatırımcı da var. Türkiye e-ihracatta henüz yolun başında ama çok güçlü bir ivme yakalamış durumda. Burada çok kritik bir nokta var. Bugün gelişmiş ülkelerde e-ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 10'lara yaklaşırken, biz henüz yüzde 3 seviyelerindeyiz” dedi.

Batı Akdeniz'in yaş meyve sebzede, doğal taşta, ağaç ve orman ürünlerinde, kimyevi maddelerde Türkiye'nin en güçlü üretim ve ihracat merkezlerinden olduğunu açıklayan Başkan Can, "Bugün yaklaşık 3 milyar dolara yaklaşan ihracatımız var. Ama bölgemizin potansiyelinin bunun çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli açığa çıkaracak en önemli alanlardan birinin de e-ihracat olduğunun farkındayız. E-ihracat yaparak ürünlerimizin katma değeri artırabiliriz. Markalaşmayı hızlandırır, ihracatçıyı daha güçlü hale getirebiliriz. Biz de Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak tam bu noktada sorumluluk aldık. BAİB E-İhracatı Tanıtım Projesi ile önemli bir adım attık. Bu proje kapsamında uzman danışmanlarla çalıştık. Eğitimler ve birebir görüşmeler ve uygulamalı süreçler yürüttük. İhracatçılarımıza dijital pazarlama, ürün yönetimi, lojistik ve pazaryeri entegrasyonu konusunda destekler sağladık. Burada yaptığımız çalışmalardan sonra e-ihracata başlayan firmalarımız oldu. Mevcut firmalarımız ise büyüme ve dönüşüm konusunda büyük yol kat etti. Bu bizim için sadece bir proje değil, bir dönüşümün başlangıcıdır” diye konuştu.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.