İhracatçılar taleplerini aktardı


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), tarafından düzenlenen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT'ın teşrifleriyle İstanbul'da bulunan Dış Ticaret Kompleksi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda gerçekleşti. İhracatçıların sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'ni (BAİB), BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin temsil etti.

Toplantıda, katılımcılar tüm sektörlerde yaşadıkları sorunları, kesintisiz ve sürdürülebilir bir ihracat için çözüm önerilerini dile getirdi. BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin ise konuşmasında hal kayıt sisteminde ihracatçının bildirim zorunluluğu, Uzak Doğa pazarına Türk kirazı, inciri gibi değeri yüksek ürün ihracatı ile firma çalışanlarının da yeşil pasaport alması hususlarına değindi. BAİB Başkan Yardımcısı Keskin, konuşmasına Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT'a ve Ticaret Bakan Yardımcılarımıza görevlerinde başarılar dileyerek başladı.

Hal Kayıt Sistemi kapsamında yaş meyve sebze ihracatında bildirim zorunluluğuna değinen Başkan Yardımcısı Keskin, bildirim zorunluluğunun kaldırılmasını isteyerek, "Raf ömrü çok kısa olan yaş meyve sebze ürünlerini hızlı bir şekilde uluslar arası pazarlara yetiştirme çabası içindeyiz. Böyle bir ortamda bildirim işlemlerinde zaman zaman sorunlar yaşamaktayız. Bu tarz durumlarda, ihracatçılara cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. Zaten ihracatçı firmalar gümrük beyannamesi ve faturası ile hangi ürünü ne kadarlık bir miktarda ihraç ettiğini Gümrük Müdürlüklerine bildirmektedir. Bu nedenle ihracatçı firmaların Hal Kayıt Sistemi kapsamında bildirimden muaf tutulması, ihracat süreçlerinin hızlandırılması ve Türk ürünlerinin pazara taze ve kaliteli bir şekilde ulaştırılması açısından da oldukça önemlidir” diye konuştu.

BAİB Başkan Yardımcısı Keskin, "Uzak Doğu pazarlarına maddi değeri yüksek olan daha fazla Türk kirazı, inciri ihraç etmek istiyoruz. Bunun için Uzak Doğu pazarlarına kiraz ve incir ihracatında hava yolu desteği talep ediyoruz. Kiraz üretiminde dünya birincisiyiz. Kiraz üretiminde rekoltemiz geçen yıla göre 2 kat arttı. Ancak ABD, uzak doğu pazarlarına bizden daha fazla kiraz ihracatı yapmaktadır. ABD, firmalarının bu ihracatlarda devletlerinden hava yolu desteği aldığını tahmin etmekteyiz. İhracatımızı artırmak için sezonun sonuna yaklaşıldığı bu günlerde en azından Uzak Doğu pazarları için destek talep etmekteyiz” dedi.

Başkan Yardımcısı Keskin, firma çalışanlarının yurt dışındaki ithalatçılarla yapacağı görüşmeler, anlaşmalar, pazar araştırması, fuar ve sektörel ticaret heyeti katılımı, rakip ülke firmalarının faaliyetlerinin takibi gibi konularda bir çok ülkeye gitmesi gerektiğini belirterek, "Firma çalışanlarının da yeşil pasaport alması hususunda destek bekliyoruz” dedi. Başkan Yardımcısı Keskin, sektör temsilcilerinin taleplerini aktardıktan sonra ihracat ailesine verilen desteklerden dolayı teşekkür etti.

Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT, Başkan Yardımcımız Keskin'in konuşmasının ardından cevaben yaptığı açıklamada, Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün hal kayıt sistemi ile ilgili talebi değerlendireceğini, yeşil pasaportun geniş kapsamlı bir konu olduğunu ve talebin yapılacak değerlendirmede dikkate alınacağını ancak yeşil pasaport sayısını artırmanın vize muafiyeti uygulayan ülkelerde tepkiye neden olduğunu kaydetti.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.