2025/095 Sirküler (10.07.2025)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-095

Sayın Üyemiz;

1. Net Sıfır Sanayi Yasası İkincil Mevzuatlar

2. ÇHC'de Menşe Şahadetnamelerinin E-Apostilli Olarak Düzenlenmesi

3. Gürcistan-Agro Batumi Fuarı

4. Vietnam Umuma Mahsus Pasaport Hamillerine Ön Koşulsuz E-Vize İmkanı Sağlanması Hk.

5. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştay Raporu

6. ATSO Akademi / TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitimi Hakkında

7. Pakistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

8. Kayda Bağlı İhracat Hk. - Nohut Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Net Sıfır Sanayi Yasası İkincil Mevzuatlar

Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, Avrupa Komisyonu tarafından 2024/1735/AB sayılı Net Sıfır Sanayi Yasası (Net Zero Industry Act-NZIA) Tüzüğü kapsamında, 23 Mayıs 2025 tarihinde ikincil mevzuat ve bir bildirinin kabul edildiği aktarılmıştır. Bahse konu mevzuatın 18 Haziran 2025 tarihinde AB Resmi Gazetesinde yayınlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtilmektir.

Söz konusu düzenlemeler ile AB sanayisinin daha dayanıklı ve rekabetçi hale getirilmesi, karbon ayak izinin azaltılması, net-sıfır teknolojilerin üretiminin artırılması ve temiz teknoloji alanındaki rekabet avantajının değerlendirilmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu ikincil mevzuat aşağıda sıralanmaktadır.

1. Yenilenebilir Enerji İhalelerinde Fiyat Dışı Kriterlere İlişkin Uygulama Tüzüğü, AB ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye almak için düzenleyecekleri ihalelere ilişkin kurallar kapsamında, uygulanması gereken fiyat dışı kriterlerin ayrıntılarını belirlemektedir. Bu kapsamda, fiyat haricinde, sorumlu iş uygulamaları, siber güvenlik ve veri güvenliği, projenin tamamen ve zamanında teslim edilme kapasitesi ve ihalenin sürdürülebilirlik ve dayanıklılık katkısı da değerlendirilecektir. Söz konusu kriterler, 30 Aralık 2025 itibarıyla, ülkelerin ihale hacimlerinin %30'una (veya AB ülkesi başına yılda 6 GW'a) uygulanmak zorundadır.

2. NZIA Kapsamında Kullanılan Nihai Ürün ve Temel Bileşenlerinin Dayanıklılık İlkesine Katkılarına Göre Listelenmesine İlişkin Yetkilendirilmiş Tüzük'te, net-sıfır teknoloji nihai ürünleri ve bunlara ait temel spesifik bileşenler listelenmektedir. Söz konusu liste ile "dayanıklılık"a ilişkin fiyat dışı kriterin zorunlu olarak uygulanmasını gerektirebilecek ürünler veya bileşenler tanımlanmaktadır.

3. Stratejik Proje Seçim Kriterlerine İlişkin Uygulama Yönetmeliği ile net-sıfır teknoloji üretim projelerinin, belirli avantajlar sağlayan "net-sıfır stratejik proje" statüsü kazanması için AB ülkelerince uygulanacak proje seçim kriterleri belirlenmektedir. Stratejik projelere, ulusal düzeyde 'öncelikli statü' verilerek hızlı idari işlem ve finansal danışmanlık sağlanacaktır. Komisyon, idari yükü azaltmak için üye ülkelere başvuru sürecinde Komisyon'un konuya ilişkin internet sitesini kullanmalarını tavsiye etmektedir. Stratejik projelerin belirlenmesine yönelik olarak, teknoloji ile eklenen üretim kapasitesinin, türünün ilk örneği mi yoksa mevcut en iyi teknoloji üretim kapasitesi mi olduğu ve eklenen üretim kapasitesinin önemli olarak kabul edilip edilemeyeceğine yönelik standartlar belirlenmektedir.

Öte yandan, C/2025/3236 sayılı, nihai ürünlerin ve farklı üçüncü ülkelerden gelen temel bileşenlerinin AB'ye arzındaki paylarını gösteren Komisyon Bildirimi, aynı tarihte yayınlandığı aktarılmış olup, bahse konu mevzuatın bir örneği ekte sunulmaktadır. Bildirim ile kamu alımları, yenilenebilir enerji ihaleleri ve diğer kamu müdahalelerinde dayanıklılık odaklı fiyat dışı kriterin uygulanması ve teknoloji kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla bilgiler sağlanmaktadır. Ayrıca, söz konusu bilgilerin, üye devletlerin stratejik proje statüsüne uygun net-sıfır teknoloji üretim projelerini değerlendirmelerine de yardımcı olmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Ek-1: 2025-3236 Sayılı Tüzük

Ek-2: 2025-1100 Sayılı Tüzük

Ek-3: 2025-1176 Sayılı Tüzük

Ek-4: 2025-1178 Sayılı Tüzük

2. ÇHC'de Menşe Şahadetnamelerinin E-Apostilli Olarak Düzenlenmesi

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, Çin Halk Cumhuriyetinde (ÇHC) apostil onayına yetkili makamın ÇHC Dışişleri Bakanlığı olduğu, menşe şahadetnamelerinin (certificate of origin) 18.06.2025 tarihinden itibaren Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT-China Council for the Promotion of International Trade) tarafından e-Apostilli olarak düzenleneceği ve e-Apostilli belgelerin "https://consular.mfa.gov.cn/VERIFY” adresi üzerinden çevrimiçi olarak teyit edilebileceği ifade edilmektedir.

Ek-5: Nota ekinde alınan menşe şahadetnamesi ile e-Apostil Örneği

3. Gürcistan-Agro Batumi Fuarı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, 24-26 Ekim 2025 tarihlerinde Batum'da "13. Uluslararası Tarım-Gıda Ürünleri ve Yeni Teknolojileri Fuarı"nın gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Ek-6: Agro Batumi Broşürü

4. Vietnam Umuma Mahsus Pasaport Hamillerine Ön Koşulsuz E-Vize İmkanı Sağlanması Hk.

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Vietnam ile olan ikili ilişkilerimizin seyri dikkate alınarak karşılıklı ticaret, turizm ve kültür potansiyelinin geliştirilmesini teminen Vietnam umuma mahsus pasaport hamillerine ön koşulsuz e-vize imkanı sağlanmasının Bakanlık Makamı tarafından uygun görüldüğü ve bu çerçevede Vietnam umuma mahsus pasaport hamillerinin 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle aşağıda özellikleri belirtilen ön koşulsuz e-vize imkanından yararlanabilecekleri bildirilmektedir.

E-Vize Özellikleri:

Tipi: A tipi

Giriş Sayısı: Tek giriş Vize

Geçerlilik Süresi: 180 gün

Vize İkamet Süresi: 30 gün

Tüm uluslararası sınır kapıları

5. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştay Raporu

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji teknolojilerinde ihracat pazar payını artırmak ve sektörlerimizin küresel rekabet gücünü yükseltmek amacıyla Meclisleri bünyesinde kurulan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalışma Grubu'nun, yenilenebilir enerji teknolojilerindeki güncel gelişmeleri değerlendirmek, rekabet avantajı sağlayabilecek alanları belirlemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla, 6 Mart 2025 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi Konferans Salonu'nda Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştayı gerçekleşmiş olduğu ve Çalıştay kapsamında hazırlanan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştayı sonuç raporu ekte yer almaktadır.

Ek-7: Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştayı Sonuç Raporu

6. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitimi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasından (ATSO) alınan bir yazıda, ATSO Akademi ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliğinde düzenlenecek olan "TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitimi”nin 10-11 Temmuz 2025 tarihlerinde ve 09:30-16:30 saatleri arasında, Odaları Eğitim Salonu'nda gerçekleştirilecektir.

Katılım detayları için tıklayınız: https://atso.link/HiYcw

7. Pakistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (OAİB) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı himayesi ve Genel Sekreterlikleri organizasyonuyla; 9-11 Eylül 2025 tarihleri arasında Pakistan'ın Lahor şehrinde "Türk İhraç Ürünleri Fuarı” düzenleneceği ifade edilmektedir. Söz konusu fuarın tüm sektörlerden firmaların katılımına açık olduğu; yer kirası, özel stand konstrüksiyonu, stand genel ve günlük temizlik hizmeti, fuar kataloğunda yer alma, genel reklam ve tanıtım hizmetleri ve diğer hizmetler nakliye hariç katılım bedelinin 515 USD/m2; nakliye dahil katılım bedelinin 715 USD/m2 olarak belirlendiği belirtilmektedir. Fuara katılacak olan firmaların 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında, destek olarak yurt dışı milli fuar katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlanabilecekleri belirtilmektedir.

Bu itibarla, fuara katılım için ekte yer alan başvuru formunun doldurularak en geç 18 Temmuz 2025 tarihine kadar Genel Sekreterliklerine (oaib-pr@oaib.org.tr) iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-8: Başvuru Formu

8. Kayda Bağlı İhracat Hk. - Nohut Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (OAİB) alınan bir yazıda, bilindiği üzere, 16/10/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2021/09) marifetiyle Nohut (Garbanzos) (GTP:0713.20) ürünü İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne eklenmiş olduğu, mezkûr ürünle ilgili Ticaret Bakanlığından alınan muhtelif yazılar ile de, bu eşyanın ihracatının kayıt işlemlerinde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin koordinatör olarak atanmış olduğu; kayıt işlemlerinin yalnızca Genel Sekreterliklerince gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda "Tohumluk olmayan nohut (GTİP:0713.20.00.00.19)” ürününün ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedürlerinde değişikliğe gidildiği, konu hakkında bilgi almak için Genel Sekreterlikleri Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1401 - 1402 - 1403 - 1404 - 1405 - 1406) veya WhatsApp destek hattına mesaj yazmak sureti ile (0 534 592 04 12) iletişime geçilmesi gerektiği belirtilmektedir.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.pdf

Ek-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.