BATI AKDENİZ
İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-008
Sayın Üyemiz;
1. ÇHC'ye İhracat Hk.
2. Fas'a İhracat Hk.
3. Fas İthalat Vergileri
4. Brexit Gelişmeleri ve Türkiye-İngiltere Ticari İlişkileri
5. Genelge
6.Fuar Duyurusu
7.Global Economist Forum Hk.-Bangladeş
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.
1.
ÇHC'ye İhracat Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Devlet Konseyi Tarife Komisyonu tarafından 23 Aralık 2019 tarihinde yapılan açıklamaya göre, ÇHC'nin 859 kalem üründe "en çok gözetilen ülke" (MFN) oranları üzerinden, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere gümrük vergisi indirimine gideceğinin bildirildiği ifade edilmektedir.
Ayrıca, söz konusu ürünlerin GTİP kodları ile karşılaştırmalı vergi oranlarını içeren listeye http://gss.mof.gov.cn/gzdt/zhengcefabu/201912/P020191220564315355326.pdf adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmekte olup, bu karar ile ülkemiz ihracatçı firmalarının söz konusu pazara girişte azalan gümrük vergileri sebebiyle avantaj elde edebileceğinin düşünüldüğü bildirilmektedir.
2. Fas'a İhracat Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan bir duyuruda, Fas'a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanılacağı, bu kapsamda adı geçen Fas'lı Bakanlıkla Fransız Bureau Veritas, Alman TUV Rheinland ve İspanyol ApplusFomento firmaları ile anlaşma sağlandığı, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazının zorunlu hale geleceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, bazı ürünlerin uygunluk kontrollerinin, anlaşmalı şirketler tarafından, Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirileceği, söz konusu ürünlerin otomobil yedek parçaları, yapı malzemeleri: seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular, ahşap paneller, gazlı cihazlar, filmaşin ve beton demiri, elektronik ürünleri, battaniyeler, halılar ve bebek bezi olarak sıralandığı bildirilmektedir. Söz konusu listeye ilişkin ürün kodları ile detaylı bilgileri içeren dokümana http://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/Liste%20des%20produits%20controles%20%20au%20MAROC%20V1.pdf linkinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.
Ayrıca, liste kapsamı dışında kalan sanayi ürünlerinde uygunluk kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirileceği, 20 Nisan 2020 tarihine kadar tanımlanan geçiş döneminde ise ithalatçılara yukarıda belirtilen ürünler dışında kalan tüm sanayi ürünleri için Fas gümrük noktalarında uygunluk kontrollerini gerçekleştirme imkânı tanınacağı hususuna yer verildiği ve genel uygulama bilgileri, mevzuat ve mezkûr kamuoyu duyurusuna http://www.mcinet.gov.ma/fr/content/refonte-du-syst%C3%A8me-de-contr%C3%B4le-desproduits-industriels-externalisation-du-contr%C3%B4le-%C3%A0-l linkinden erişim sağlanabildiği bildirilmektedir.
3. Fas İthalat Vergileri
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, ülkemiz ile Fas arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 17. Maddesine göre, ülkemizden ithali gerçekleşen bazı nihai tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı 31 Aralık 2021 tarihine kadar mevcut MFN oranının %90'ı oranında kesin korunma önleminin Fas tarafından yürürlüğe konulduğu belirtilmektedir.
Ayrıca, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin internet sitesinde yayımlanan 27 Aralık 2019 tarihli ve 5997/211 saylı sirkülerde özetle, 14 Aralık 2019 tarihli ve 6838 saylı Fas Resmi Gazetesinde yayımlanan ve 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek "2020 Yılı Finans Kanunu" uyarınca, ortak vergi rejimi kapsamında % 25 oranına tabi olan tüm ürünler için ithalat vergisinin % 30'a yükseltilmesinin öngörüldüğü, dolayısıyla Türkiye'den ithali gerçekleşen ve % 25 oranına tabi olan tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı uygulanan verginin 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren % 30 ithalat vergi oranı baz alınarak hesaplanacağı, sirkülerin ekinde Türkiye menşeli ve korunma önlemine tabi olan ürünlerin yeni uygulamaya göre güncellenmiş listesine yer verildiği hususları bildirilmektedir.
EK-1: Fransızca Sirküler
4. Brexit Gelişmeleri ve Türkiye-İngiltere Ticari İlişkileri
Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Brexit sürecinin, 2016 yılında yapılan referandum sonrasında, Birleşik Krallık (BK) ile mevcut ticaretimizin devamının teminini sağlamak amacıyla Bakanlıklarının önemli gündem konularından birini oluşturduğu ve gelinen aşamada, AB ve BK arasında mutabık kalınan ve İngiltere Parlamentosu'nda kabul edilen Geri Çekilme Anlaşması'nın 2020 yılı Ocak ayı sonuna kadar iç onay sürecini tamamlaması ile Brexit'in 31 Ocak 2020'de gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilmektedir.
Ayrıca, Brexit tarihi sonrasında başlayacak Geçiş Dönemi'nin 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermesinin öngörüldüğü, bu süre boyunca BK'nın AB üyesi bir ülke gibi muamele göreceği, böylelikle de aynı süre içinde ülkemiz için Gümrük Birliği ortağı konumunu koruyacağı, AB ve BK arasında Brexit tarihi ertesinde başlatılacak görüşmelere paralel olarak ülkemizle BK arasında kurulmuş olan Ticaret Çalışma Grubu'nun, taraflar arasında menşe esasına dayalı bir Serbest Ticaret Anlaşması akdedilmesi faaliyetlerine hız vermesinin öngörüldüğü ve bu süreçte AB Komisyonu ile de görüş alışverişinde bulunulduğu bildirilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu çalışmalar kapsamında oluşturulacak Menşe Protokolünün, AB, BK ve Türkiye arasında çapraz kümülasyona izin veren hükümler içermesi, diğer bir ifadeyle tarafların üretim sürecinde sisteme dahil diğer ülkeler menşeli ürünleri, kendi ülkeleri menşeli girdiler gibi kullanabilmesinin hedeflendiği ve halihazırda Gümrük Birliği ilişkisi sayesinde tesis edilmiş olan ürün tedarik zincirlerinin herhangi bir aksama yaşanmaksızın faaliyetlerini devam ettirebilmesinin mümkün olabileceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, söz konusu süreçte gerçekleştirilecek çalışmalarda, Bakanlığa iletilmek üzere, Birleşik Krallık'a ihracat gerçekleştiren, Türkiye'de doğrudan yatırımcı pozisyonunda olan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren AB ülkeleri firmalarına dair olabilecek bilgilerin ve firma görüşlerinin 9 Ocak 2020 Perşembe günü saat 15.00'e kadar ekte yer alan görüş bildirim formu ile Birliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
EK-2: Görüş Bildirim Formu (1 Sayfa)
5. Genelge
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Suudi Gıda ve İlaç Kurumu'nun (SFDA) Besin Etiketleme Koşullarına ilişkin yayımlamış olduğu yönetmeliğin güncellendiği ifade edilmekte olduğu bildirilmektedir.
Ayrıca, güncelleme ile birlikte, üretici ve ithalatçılar için gıda ürünlerinde gerekli uyumlaştırma işlemlerinin yapılmasının 01/01/2020 tarihi itibariyle zorunlu kılındığı ancak konuya ilişkin olarak SFDA'nın yapmış olduğu son duyuruda ise uygulamanın 31/03/2020 tarihinden başlamak üzere uzatıldığı belirtilmektedir.
EK-3: Yönetmelik Örneği
EK-4: Duyuru Metni
EK-5: Değişiklik Metni
6. Fuar Duyurusu
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 24-27 Şubat 2020 tarihlerinde Barselona/İspanya'da düzenlenecek olan 4YFN fuarı ile 17-20 Haziran 2020 tarihinde Valensiya/İspanya'da düzenlenecek olan Webit Festival'ine yazılım ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerin yönlendirilebileceği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği bildirilmiştir.
7. Global Economist Forum Hk.-Bangladeş
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, Başkanlığını Dr. E.K. adlı şahsın yürüttüğü Global Economist Forum adında Bangladeş'te faaliyet gösteren bir oluşumun iş adamlarından oluşan heyetler düzenleyerek Türkiye'ye gelme talebinde bulunduğu ifade edilmektedir.
Ayrıca, Global Economist Forum adlı kuruluş ve Dr. E.K. isimli zat ile ilgili olarak Büyükelçiliklerin ilgili birimlerinden aldıkları bilgide, söz konusu şahsın daha önce de bu tarz toplantı, iş görüşmesi gibi organizasyonlar yapma girişiminde bulunmuş olduğu, ancak aslında Bangladeşli insanları yasadışı yollarla diğer ülkelere göndermek gibi amaçlarının olduğu/olabileceği, Büyükelçilik nezdinde de kendisinin gayriresmî olarak kara listeye alındığı ve muteber bir kişi olmadığı bilgisinin edinildiği belirtilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.