BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-125
Sayın Üyemiz;
1. Türk Eximbank Isparta İrtibat Ofisi İletişim Bilgileri
2. Sayın Bakanımızın Alman Yatırımcılarla Yuvarlak Masa Toplantısı
3. Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği Hk.
4. Gürcistan-RF ve Gürcistan-Azerbaycan Arasındaki Sınır Kapıları ve Güzergahlara Dair Gelişmeler
5. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları
6. TSE'nin Sudan'a İhraç Edilecek Ürünlerin PSI Faaliyetlerinde Yetkilendirilmesi
7. Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinde "Türkiye" Kullanımı
8. Fas'a İhracı Gerçekleştirilecek Sanayi Ürünlerinin Uygunluk Kontrolü
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.
1. Türk Eximbank Isparta İrtibat Ofisi İletişim Bilgileri
Türk Eximbank'tan alınan yazıda, Türk Eximbank Ege- Akdeniz Bölge Müdürlüğüne bağlı Isparta İrtibat Ofislerinin, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Kampüsü'nde geçtiğimiz haftalarda faaliyete başladığı bildirilmektedir.
Isparta İrtibat Ofisi Bilgileri:
Mail: IspartaIrtibatBurosu@eximbank.gov.tr
Telefon: 0216 800 7444
Faks: 0216 666 59 07
Adres: Isparta Ekonomi Kampüsü Süleyman Demirel Bulvarı 102. Cadde No:185 Merkez ISPARTA
Yetkili: Tamara UYGUR
Tel: 0850 200 61 93
tuygur@eximbank.gov.tr
2. Sayın Bakanımızın Alman Yatırımcılarla Yuvarlak Masa Toplantısı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Bakanımız Dr. Mehmet MUŞ'un, 8 Temmuz 2022 tarihinde Türkiye'de yerleşik Alman firma temsilcileri ile bir Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştireceği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, ihracatçılarımızın Almanya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmeler ile anılan toplantı sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin önerilerin TİM'e bildirilmesini teminen 7 Temmuz 2022 (BUGÜN) saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
3. Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği Hk.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde Bakanlıklarınca hazırlanmış olan "Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği"ne ait taslak metnin Bakanlıkları web sayfasında (https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM) görüşe açıldığı ifade edilmektedir.
Bahse konu taslağa ilişkin görüşlerinizin TİM'e bildirilmesini teminen, ekte yer alan tablo formatına uygun olarak 11 Ağustos 2022 Perşembe günü saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
4. Gürcistan-RF ve Gürcistan-Azerbaycan Arasındaki Sınır Kapıları ve Güzergahlara Dair Gelişmeler
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Moskova Büyükelçiliği Gümrük Müşavirliğinin yazısına atfen, Gürcistan, Mtskheta-Stepantsminda-Larsi güzergahının 136. km.'sinde yoğun yağmur yağışı ve Tergi nehrinin aşmasıyla sel yaşandığı, Gürcistan'daki kötü hava koşulları ve bozulan yol sebebiyle Rusya Federasyonu (RF) sınırında yer alan "Kazbegi" gümrük kontrol noktasının geçici olarak kapatıldığı ve buna istinaden Rus Makamlarınca Gürcistan Sınır makamlarının tavsiyeleri dikkate alınarak RF'den çıkış yönünde Verhniy Lars sınır kapısının kapatıldığı bilgisinin edinildiğinden bahisle, söz konusu hususun firmalarımızca da takip edilmesi ve söz konusu sınır kapısı açılıncaya kadar RF ile Gürcistan arasında yer alan Verhniy Lars sınır kapısı yerine alternatif güzergahların kullanılması gerektiği ifade edilmektedir.
Bakanlığa iletilen diğer yazıda ise;
- Geçici bir süre için Aktaş/Kartsakhi sınır kapısından Gürcistan'a gelen bütün transit yük taşıtlarının Azerbaycan sınırındaki Lagodekhi sınır kapısına yönlendirileceği, çıkış kapısı ile nihai varış/boşaltma ülkesinin aynı olması durumunda istisna tanınacağı (Örneğin nihai varış ülkesinin Rusya olduğu ve Aktaş'tan giriş yapan transit yüklerin Lars'a yönelmesine müsaade edileceği),
- Azerbaycan Kırmızı Köprü sınır kapısından ülkemize geri dönecek transit yük taşıtlarının da tamamının Kartsakhi/Aktaş sınır kapısına yönlendirileceği, Sarp ve Lagodekhi sınır kapılarından Gürcistan'a giriş yapan transit yük taşıtlarına ise çıkış kapısını seçme imkanı verileceği, 26 Haziran 2022 itibariyle açılan Türkgözü kapısının tabi olacağı düzenlemenin ise henüz netlik kazanmadığı,
- Belirlenen kapı yerine farklı kapıya yönelen şoförlere 1.000 GEL idari para cezası uygulanacağı ve Gürcistan Gümrük İdaresi'nin belirttiği kapı dışında başka noktadan geçişe müsaade edilmeyeceği,
- Aktaş güzergahındaki yolun yapısal durumu ve eşya cinsine göre zorunlu tutulan kapıdan geçemeyecek cam, hurda, yaş deri gibi çeşitli eşyayla ilgili kapı değişikliği taleplerinde Müşavirliklerince gerekli girişimlerde bulunulmakla birlikte nihai kararın Gürcistan Gümrük İdaresi tarafından verilmekte olduğu, Aktaş güzergahında bozuk satıhların bulunmasının bazı hassas yükün taşınmasında, veteriner ve hurda/kimyasal eşyanın kontrolünü yapacak yetkililerin bulunmayışının ise bu tür kontrollerin gerektiği yüklerin Aktaş'tan geçişine engel teşkil ettiği,
- Diğer taraftan, 27 Haziran 2022 gece saatlerinden itibaren Mtsheta-Stepandsminda-Larsi karayolunun 136'ncı kilometresinin sel nedeniyle zarar görmesi üzerine Rusya istikametinde ulaşımın geçici olarak durduğu ve bu sebeple yapılabilecek güzergah değişikliklerinde de ceza ile karşılaşılma riskinin bulunduğu,
belirtilmektedir.
5. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "yumurtasız, pişirilmemiş, dondurulmamış makarnalar” (1902.19 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı 1996 yılından bu yana, "inşaat demiri” (7213.10, 7214.20, 7228.30, 7215.90, 7221.00, 7222.11, 7222.30, 7227.20, 7227.90, 7228.20 ve 7228.60 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 2017 yılından bu yana anti-damping ve telafi edici vergi (countervailing duty) önlemleri uygulandığı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, 1 Temmuz 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yer alan bildirimde, tarafların mevcut anti-damping önlemleri kapsamında 1 Temmuz 2021 - 30 Haziran 2022 dönemi için, telafi edici vergi önlemleri kapsamında ise 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2021 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması açılması yönünde ABD Ticaret Bakanlığı'na Temmuz ayı sonuna kadar başvuruda bulunabilecekleri bildirilmektedir. Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2022-07-01/pdf/2022-14126.pdf bağlantısından ulaşılması mümkündür.
Diğer taraftan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınan Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın 7'nci maddesi uyarınca, ihracatçı firmalarımızın talebiyle yürürlükteki sübvansiyon önlemlerine yönelik açılan idari gözden geçirme soruşturmalarında, anılan Uygulama Usul ve Esasları kapsamında yer alan firma desteklerinden yararlanmak isteyen ihracatçı firmalarımızın soruşturmayı yürütecek kuruma başvurularını yapmadan önce hizmet alacakları avukatlık/danışmanlık firmasına yaptırdıkları ve soruşturmanın muhtemel sonuçlarını gösterir çalışmayla birlikte üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne başvurarak TİM'in uygun ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşünü alması gerektiği; ayrıca, Bakanlığın olumlu görüşünü almadan yürürlükte olan sübvansiyon önlemlerinin gözden geçirilmesi için ilgili ülke makamlarına başvuru yapan firmaların, başvuru yaptıkları soruşturma için mezkur Uygulama Usul ve Esasları kapsamındaki hiçbir destekten faydalanamadıkları bildirilmektedir.
6. TSE'nin Sudan'a İhraç Edilecek Ürünlerin PSI Faaliyetlerinde Yetkilendirilmesi
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Standardları Enstitüsü Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığından alınan yazıda, Enstitülerince, ihracatçı firmalarımızın ticari faaliyetlerindeki teknik engellerin kaldırılmasına yardımcı olabilmek amacıyla yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da uygunluk değerlendirme (test, belgelendirme, muayene) faaliyetlerinin yürütüldüğü ifade edilmektedir. Bu çerçevede, TSE'nin Sudan'daki muadil kuruluş olan Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) ile TSE arasında, 26 Mayıs 2022 tarihinde Mutabakat Zaptı ve Sevkiyat Öncesi Muayene (PSI) Uygulama Programları imzalandığı, söz konusu Mutabakat Zaptı ve PSI Uygulama Programı çerçevesinde Enstitülerinin; Türkiye'den Sudan'a ihraç edilecek olan düzenlenmiş belirli ürün gruplarının sevkiyat öncesi muayene hizmetleri kapsamında tek yetkili uygunluk değerlendirme kuruluşu olarak atandığı ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, Enstitülerinin, Türkiye'den Sudan'a ihraç edilecek ürünlerin PSI hizmetleri kapsamında tek yetkili olduğu hususunun SSMO tarafından ilgili gümrük ve kontrol noktalarına bildirildiği ifade edilmektedir.
7. Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinde "Türkiye" Kullanımı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Aralık 2021 tarihli ve 31679 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2021/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, "Türkiye” markasının güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında, yabancı ülke ve örgütlerle yapılan faaliyet ve yazışmalarda ülkemizin isminin "Türkiye” olarak yazılması hususunda hassasiyet gösterilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Yazıda devamla, Dışişleri Bakanlığımız ile Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yapılan girişimler neticesinde ülkemizin isminin yabancı dillerdeki karşılıkları yerine "Türkiye” ibaresinin kullanımının 2 Haziran 2022 tarihinde BM tarafından da onaylandığı ve bu itibarla, ihracat kapsamında gerek elektronik ortamda gerekse manuel olarak düzenlenen menşe ispat ve dolaşım belgelerinin ülkemiz isminin yazıldığı bölümlerinde ülkemizin adının yabancı dillerdeki karşılıkları yerine "Türkiye" ifadesinin kullanılması ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyonu Sisteminde (MEDOS) gerekli düzenlemelerin TİM tarafından gerçekleştirilmiş olduğu ifade edilmektedir.
8. Fas'a İhracı Gerçekleştirilecek Sanayi Ürünlerinin Uygunluk Kontrolü
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Fas'a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanması için, Fransız Bureau Veritas Alman TUV Rheinland ve İspanyol Applus Fomento firmaları ile anlaşma sağlandığı, bu kapsamda, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazının zorunlu hale geldiği, bilahare, adı geçen Bakanlığın internet sitesinde yapılan güncellemelere istinaden, Bakanlık tarafından sanayi ürünlerinin uygunluk kontrollerinin gerçekleştirilmesi adına SGS Maroc ve Intertek Labtest firmaları ile anlaşma sağlandığı, halihazırda bu beş firmanın sertifikaların verilmesinde yetkili konumda olduğu hususlarına daha önce yer verildiği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, Fas gümrük kontrol noktalarında Uygunluk Sertifikası alınması gereken ürün listesinde güncellemeler olduğu, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye istinaden; otomobil yedek parçaları (araba ve treyler lastikleri, araba aküleri, fren aksesuarları, camlar, filtreleme elemanları, mekanik kontrol kablosu, yaprak yaylar, iç lastik, otomotiv ekipman ve aksesuarlarının ambalajları ve etiketlenmesi), inşaat malzemeleri (seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular, filmaşin ve inşaat demiri), ahşap paneller, gazlı ısıtıcılar, gazlı su ısıtıcıları, iş kıyafetleri dışındaki giyim ürünleri, cep telefonları için şarj cihazları, power bank, devre kesiciler, battaniyeler, halılar ve duvardan duvara halı kaplamaları, döşemelik kumaşlar, ayakkabılar, tıbbi olmayan korunma maskeleri, koruyucu solunum cihazları, partiküllere karşı filtreli yarım maske, bebek bezi, okul defterleri, boya ve vernik, tekstil pvc kaplı tuval, sokak aydınlatma direkleri, ofis mobilyaları: depolama mobilyaları, ev ve mutfak mobilyaları, ev içinde kullanılan çocuk parkları, bebek bakım malzemeleri: bebek sandalyeleri, koltuklar, yataklar, ahşap kapılar ve iç kapı takımları, inşaatta kullanılan içi boş profiller, elektrik izolatörleri, okul çantaları, deri ve deri benzeri ürünler, bağlantı parçaları, plastik borular: basınçlı hava ile uygulamalar için tekstil takviyeli çeşitleri, su için kullanılan tekstil ile güçlendirilmiş termoplastik borular, suyun emilmesi ve boşaltılması için kauçuk hortumlar, su için kullanılan tekstil takviyeli kauçuk hortumları, bina içi sıcak ve soğuk su tesisatları için çok katmanlı kanalizasyon sistemleri için borular ürünlerinin uygunluk kontrollerinin Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirilmesi, mezkur ürünler dışında kalan sanayi ürünlerinde uygunluk kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirilmesinin gerektiği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, menşe ülkesinde uygunluk kontrolüne tabi tutulması gereken ürün listesine aşağıdaki linkten ulaşılabileceği ifade edilmektedir.
İlave olarak, Fas'ta, varış noktasında uygunluk kontrolüne tabi tutulması gereken ürün listesine ise aşağıdaki linkten ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.