BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR
BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2025-061
Sayın Üyemiz;
1. Fuar Duyurusu (Ekvator'da Bireysel Katılımı Desteklenecek Fuarlar Hakkında)
2. Sektörel Değerlendirme Bulguları ve Paydaş İstişareleri Üzerine Özel Sektör Toplantısı Hk.
3. Norveç Gümrük Süreçlerinin Dijitalleşmesi
4. Fuar Duyurusu (Uganda/ 31. Uganda Uluslararası Ticaret Fuarı)
5. TGK Tebliğ Taslağı
6. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı
7. Etiyopya/ Özel Ekonomik Bölge Tebliğinin Tadili Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. Fuar Duyurusu (Ekvator'da Bireysel Katılımı Desteklenecek Fuarlar Hakkında)
Kito Ticaret Müşavirliğinden iletilen bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan bir yazıda, Expo Conference Expominas, Aqua Expo Guayaquil 2025 ve Expo Conference Oil &Power Gas Energias Renovables fuarlarının organizatörleri olan HJ Becdach Ferias Eventos Congresos ve Cámara Nacional de Acuacultura/ Ulusal Su Ürünleri Odası yetkilileriyle birer toplantı gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Söz konusu toplantılarda, anılan fuarların Bakanlıklarınca bireysel katılımı desteklenen fuarlar kapsamına alındığının, bunun Ekvator ile Türkiye ticari ilişkileri açısından önemli bir gelişme olduğunun ve bahse konu fuarlara Türk firmaların katılımlarının önem arz ettiğinin Müşavirliklerince ifade edildiği belirtilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu fuarlara ilişkin olarak fuar organizatörleri tarafından Müşavirliklerine iletilen tanıtım materyalleri kapsamında, bahse konu fuarların ilgili firmalarımıza duyurulmasının farkındalık yaratacağı ve mezkûr fuarlara Türk firmalarının katılımının sağlanması noktasında faydalı olacağının değerlendirildiği ifade edilmektedir.
Ek-1: BROŞÜR EXPOMINAS 2025
Ek-2: BROŞÜR OIL POWER GAS ENERGÍAS RENOVABLES 2025
Ek-3: HJ BECDACH FİRMA TARİHÇESİ
Ek-4: Plan AQUAEXPO Guayaquil 2025 version marzo
Ek-5: Stand Sözleşme Örneği AQUAEXPO Guayaquil 2025 Foyer
Ek-6: SUNUM EXPO MINAS 2025 QUITO ECUADOR
Ek-7: SUNUM OIL POWER 2025
2. Sektörel Değerlendirme Bulguları ve Paydaş İstişareleri Üzerine Özel Sektör Toplantısı Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iş birliği içinde ve İzlanda Hükümeti'nin desteğiyle "Türkiye'de Tedarik Zincirlerinin Güçlendirilmesi” projesinin yürütülmekte olduğu belirtilmektedir. Projenin amacının sektör bazlı tedarik zincirinin, sorumlu işletme davranışları yaklaşımı ile güçlendirilmesi, olası politika araçlarının geliştirilmesinde politika diyaloğunun sağlanması ve Türkiye'nin deprem sonrası iyileşme sürecinde engelli bireylerin iş yaşamına dahil edilmesinin teşvik edilmesi olduğu ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, sürdürülen proje kapsamında, özel sektörün iş dünyası ve insan hakları alanındaki hızlı gelişmelere ve değişen hukuki gerekliliklere uyumunun desteklenmesi amacıyla tekstil, hazır giyim, enerji, otomotiv, gıda ve tarım, maden, demir-çelik, inşaat ve elektronik sektörleri başta olmak üzere özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında Türkiye İhracatçılar Meclisi Dış Ticaret Kompleksi'nde "Sektörel Değerlendirme Bulguları ve Paydaş İstişareleri Üzerine Özel Sektör Toplantısı” düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu toplantıya katılım için https://cutt.ly/d9dLUca adresinden kayıt yapılması gerektiği aktarılmaktadır.
Ek-9: Sektörel Değerlendirme Bulguları ve Paydaş İstişareleri Üzerine Özel Sektör Toplantısı Gündemi
3. Norveç Gümrük Süreçlerinin Dijitalleşmesi
Oslo Ticaret Müşavirliğinden Ticaret Bakanlığına iletilen bir bildirime atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, Norveç Gümrük İdaresi'nin ithal edilen tüm mallar için gümrük süreçlerinin dijitalleşmesini hedefleyen Digitoll sistemini kullanmaya başlayacağı, bu sistemin kara, deniz ve hava yolu ile gelen tüm malların taşınmasından önce taşıma ve eşya bilgilerinin elektronik olarak beyan edilmesini şart koşan bir uygulama olduğu belirtilmektedir.
Diğer taraftan, Norveç'e ihracatımızın sekteye uğramadan devam etmesi ve sisteme vakitlice uyum sağlanabilmesi bakımından 2026 itibarıyla kademeli olarak zorunlu hale gelecek olan Digitoll sistemine ilişkin ihracatçılarımızın ve taşımacılık sektörümüzün farkındalığının arttırılmasının faydalı olduğu ifade edilmekte olup Norveç Gümrük İdaresi tarafından hazırlanan bilgilendirme mektubu ve Türkçe broşür ekte yer almaktadır.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için Oslo Ticaret Müşavirliğimiz (oslo@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçebilirsiniz.
Ek-10: Digitoll -Information From Norwegian Customs
Ek-11: Türkçe Broşür
4. Fuar Duyurusu (Uganda/ 31. Uganda Uluslararası Ticaret Fuarı)
Dışişleri Bakanlığından iletilen bir yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, "Sustainable Industrialization for Inclusive Growth, Employment and Wealth Creation” teması ile 2-12 Ekim 2025 tarihleri arasında Kampala'da 31. Uganda Uluslararası Ticaret Fuarı'nın (UGTIF) düzenleneceği belirtilmektedir.
Anılan fuarda tarım, gıda, tekstil, otomotiv, kimya, kozmetik, mobilya, bilgi teknolojileri gibi çeşitli sektörlerdeki gelişmelerin sunulduğu; önceki fuarda 28 ülkeden 1211 katılımcının 205 bin ziyaretçiye ürünlerini ve hizmetlerini sunma imkânı bulduğu belirtilerek fuara ilişkin ilave bilgilerin tradefair@uma.org.ug adresi ile +2566414287615 ve +256703552444 telefon numaralarından edinilebileceği ifade edilmektedir.
5. TGK Tebliğ Taslağı
Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, "Türk Gıda Kodeksi Belirli Gıdalardaki Perfloroalkil Bileşenlerinin Resmî Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği" taslağına ilişkin görüş talep edilmektedir.
Bahse konu tebliğ taslağına ilişkin olarak görüşlerinizin Bakanlıklarına iletilmesini teminen 12 Mayıs 2025 Pazartesi günü saat 15.00'e kadar ekte yer alan görüş formu doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-12: Tebliğ Taslağı
Ek-13: Görüş Formu
6. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin Ticaret Bakanlığı görev alanı dahilindeki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla 2011 yılından beri düzenlendiği ifade edilmektedir. İş çevrelerinin Ticaret Bakanlığı görev alanına giren konularda ve ihracat destekleri hakkında bilgilendirilmelerinin ihracatın geliştirilmesi ve tabana yayılması açısından önem arz ettiği, 2025 yılında etkinliklere "Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” adıyla devam edileceği bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Ticaret Bakanlığınca Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, Ek-1'de yer alan program akışı çerçevesinde 27-28-29 Mayıs 2025 tarihlerinde çevrimiçi eğitim programının gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Eğitim programı sonunda, eğitimin en az üçte ikilik kısmına katılım sağlayan katılımcılar adına Dijital Katılım Belgesi düzenleneceği ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, programa katılımın ücretsiz olduğu, katılım sağlamak isteyen ilgililerin 23 Mayıs 2025 tarihi mesai bitimine kadar aşağıda yer alan kayıt linki üzerinden başvuru yapmaları gerektiği vurgulanmaktadır. Başvuru esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasının yanı sıra aynı e-posta adresi ile farklı kişiler tarafından başvuru yapılmaması gerektiği, bu hususların katılım linki ve Katılım Belgelerinin gönderilebilmesi açısından önem arz ettiği belirtilmektedir.
Öte yandan, başvuru sonrası katılımcıların e-posta adreslerine herhangi bir onay maili iletilmeyeceği, 26 Mayıs 2025 tarihinde çevrimiçi katılım linkinin gönderileceği bildirilmektedir. Başvuru ve toplantıya giriş esnasında kullanılan e-posta adreslerinin de aynı olması gerektiği ifade edilmektedir.
Kayıt Linki: https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/Ihracat
Ek-14: Duyuru Görseli
Ek-15: Eğitim Programı
7. Etiyopya/ Özel Ekonomik Bölge Tebliğinin Tadili Hk.
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Etiyopya Ankara Büyükelçiliği tarafından gönderilen nota ve ekinde yer alan bilgilendirme dokümanına istinaden, Etiyopya Hükümeti tarafından Özel Ekonomik Bölge (ÖEB) Tebliği'nin (Special Economic Zone Proclamation No. 1322/2024) değiştirildiği belirtilmektedir. Yapılan değişiklikle imalat, tarım, ticaret, hizmetler ve diğer sektörlerde özel sektör yatırımlarının arttırılması, istihdam ve ithal ikamesi olanaklarının geliştirilmesi, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması gibi hedeflere ulaşılmasının amaçlandığı bildirilmektedir.
Öte yandan, ÖEB'de geliştirici, işletmeci ve yatırımcı şirketlerin gümrük vergisi ve diğer vergilerden muafiyetin yanı sıra diğer teşviklerden de yararlanabileceği belirtilmektedir. Bu teşvikler kapsamında, ÖEB yatırım iznine sahip olan geliştirici ve işletmeciler için ÖEB'e ve ÖEB'den yapılan mal ithalat ve ihracatında her türlü vergi ve harçtan tam muafiyet sağlanacağı, gümrük bölgesinden ÖEB'e giren mal ve hizmetler için sıfır oranlı KDV uygulanacağı ve dolaylı vergilerden muafiyetin mümkün olabileceği ifade edilmektedir. Hissedarlara dağıtılan temettülerin gelir vergisinden muaf tutulacağı, ÖEB'e ithal edilen sermaye mallarına ilişkin vergi ve harçlardan muafiyet sağlanabileceği gibi çeşitli teşviklerden yararlanılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir.
İlaveten, ÖEB'deki bir şirketle ilişkisi olan bir yabancı çalışanın veya yabancı yatırımcının kişisel mallarının Etiyopya'ya ithalatında gümrük vergisinden ve harçlardan muaf tutulacağı hususundan bahsedildiği ifade edilmektedir.
Ek-16: Bilgilendirme Dokümanı
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.