2013/050 Sirküler (04.02.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013 / 50

Sayın Üyemiz,

  1. Otomatik olmayan İthal Lisansı
  2. KİK Ticaret ve Yatırım Alt Komitesi II. Dönem Toplantısı
  3. D-8 Üyesi Ülkelerin İşadamları İçin Vize İşlemlerinin Basitleştirilmesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ

Genel Sekreter


OTOMATİK OLMAYAN İTHAL LİSANSI

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan 31/01/2013 tarih ve 96-229 sayılı yazıda, Ekonomi Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Arjantin Resmi Gazetesi'nde 25 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan 11/2013 sayılı Karar ile Arjantin Hükümeti'nin ithalatı kısıtlamak amacıyla "Otomatik Olmayan İthal Lisans(OOİL)” uygulaması kapsamında Eylül 1999 ile Şubat 2011 döneminde çıkarılmış olan 17 adet Kararı iptal ettiği ve bunun sonucunda OOİL uygulamasının yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir. Söz konusu Karar'ın İspanyolca ve İngilizce versiyonları ekte gönderilmektedir.

Bununla birlikte aynı yazıda devamla, Arjantin Federal Gelir İdaresi'nin (AFİP) 10 Ocak 2012 tarihinde Arjantin Resmi Gazetesinde yayımlanan 3252 sayılı Genel Kararı uyarınca 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren ithalatçıların ithalat işlemlerine başlamaları için tedarikçiden proforma fatura aldıktan sonra, ‘Planlanan İthalat İçin Yemin Beyannamesi'ni doldurmak suretiyle AFIP' ten onay numarası almaları ön koşulunun ise devam etmekte olduğu, söz konusu düzenlemenin ithalatçıların her ithalat işlemi öncesi fiilen AFİP 'ten ön izin almalarını zorunlu hale getirdiği, dolayısıyla OOİL uygulamasında belirli sayıda ürün bazındaki kısıtlamaların topyekun sistematik kısıtlamalara dönüştüğü ifade edilmektedir.(649)

Ek-1: Karar Metni (4 sayfa)

Ek-2: Karar Metni İngilizce Tercüme (3 sayfa)

KİK TİCARET VE YATIRIM ALT KOMİTESİ II. DÖNEM TOPLANTISI

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan 01/02/2013 tarih ve 98-239 sayılı yazıda; Türkiye - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Ticaret ve Yatırım Alt Komitesi II. Dönem Toplantısı'nın 18-19 Şubat 2013 tarihleri arasında Riyad'da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ihracatçılarımızın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, İsrail, Ürdün, Irak, S. Arabistan, Umman, Katar, Filistin ve Lübnan'da karşılaştıkları sorunlar ile anılan toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerinin ekte yer alan form doldurularak 11 Şubat 2013 Pazartesi gününe kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (652)

Ek-3: Görüş Formu (1 Sayfa)

D-8 ÜYESİ ÜLKELERİN İŞADAMLARI İÇİN VİZE İŞLEMLERİNİN BASİTLEŞTİRİLMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan 01/02/2013 tarih ve 97-238 sayılı yazıda göre; ihracatçılarımızın dış pazarlardaki ticari İlişkilerinde karşılaştıkları en önemli engeller arasında "vize sorunları" geldiği,

Öte yandan ülkemizin D-8 üyesi ülkeleri (Mısır, Iran, Malezya, Pakistan, Endonezya, Nijerya, Bangladeş) ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin her geçen yıl artış göstermekte olduğu, bu kapsamda işadamlarımızın bu ülkelere yönelik ticari faaliyetlerinde vize kolaylığından yararlanmalarının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ihracatçılarımızın söz konusu ülkelere yaptıkları ticari amaçlı ziyaretlerinde vize almakta karşılaştıkları sorunların bilinmesine ihtiyaç duyulduğu için ihracatçılarımızın karşılaştıkları söz konusu sorunlara dair görüş ve değerlendirmelerinin 8 Şubat 2013 Cuma gününe kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (652)



Ekler:
srkaib2013050.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.