2013/094 Sirküler (29.03.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013/94

Sayın Üyemiz,

1. Romanya'ya Yönelik Taze Meyve Sebze İhracatı

2. Beyaz Şarap Yarışması

3. Tarımsal Gıda Endüstrileri Kurulması

4. Suudi Arabistan Yasağın Kaldırılması

5. Güney Afrika İthalat Vergisi Artırımı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ

Genel Sekreter


ROMANYA'YA YÖNELİK TAZE MEYVE SEBZE İHRACATI

Bilindiği üzere, Romanya'ya yönelik ülkemiz menşeli taze meyve ve sebze ihracatında 20 Kasım 2012 tarihinden bu yana sıkılaştırılmış denetimler uygulanmakta olup, mezkur denetimler Romanya makamlarınca müteaddit defalar uzatılmıştır.

Bu kapsamda, Bükreş Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya istinaden Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda; Bükreş Ticaret Müşaviri ile Romanya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Daniel CONSTANTİN arasında gerçekleştirilen görüşmede, Daniel CONSTANTİN tarafından sıkılaştırılmış kontrol uygulamasının 15 Mart 2013 tarihinde kaldırıldığının ifade edildiği bildirilmektedir. (1614)

BEYAZ ŞARAP YARIŞMASI

T.C.Strazburg Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğilinden alınan bir yaıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Strazburg'da düzenlenecek uluslararası fuarlar ile ilgili görüşülen Strasbourg Evenements Turizm ve Kültür Departmanı müdürü Philippe MEDER, Riesling Pinot Gris, Gevurztraminer ve Syivaner cinsi şaraplar için 6-7 Nisan 2013 tarihlerinde Palais de Congres'de bir yarışma düzenleneceğini bildirmiş ve Türkiye'den de bu tür şaraplardan yarışmaya katılmak isteyen firma olduğu takdirde hemen dahil olabileceğinin ifade edildiği belirtilmektedir.

Ayrıca, söz konusu yarışmaya Çin dahil dünyanın pek çok ülkesinden katılım olduğu da bildirmekte olup, bu çerçevede, anılan yarışmaya katılmak isteyen üyelerimizin aşağıda iletişim bilgileri verilen Proje Şefi Christine Collins ile temasa geçmeleri gerektiği ifade edilmektedir. (1638)

İrtibat için:

Christine Collins, Chef de Projet

E-mail: ccollins@strasbourg-events.com

Tel: +33 3 88 37 21 46

Faks: +33 3 88 37 37 95

www.portail-vins-du-monde.com

TARIMSAL GIDA ENDÜSTRİLERİ KURULMASI

Ekonomi Bakanlığından alınan bir yazıda; İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İTT) alınan bir notaya atıfla İTT Tarımsal Ticaret Endüstrileri Fuarı kapsamında Tarımsal Gıda Endüstrileri Birliği Paydaşlar Toplantısı'nın 13-16 Mayıs 2013 tarihleri arasında Umman'ın Muskat kentinde gerçekleştirileceği, anılan Birliğin taslak tüzüğüne http://www.oic-oci.org/external_web/tmp/ago_industrial/main.asp adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, firmanızca söz konusu toplantıya katılım sağlanması halinde Bakanlığa iletilmek üzere Genel Sekreterliğimize (tosun@aib.gov.tr) bilgi verilmesi gerekmektedir. (1774)

Ek-1: Nota ve Gündem Taslağı (2 Sayfa)

SUUDİ ARABİSTAN YASAĞIN KALDIRILMASI

Riyad Ticaret Müşavirliğinin bir yazısına atfen, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Suudi Arabistan Tarım Bakanlığının 10/02/2013 tarihli ve 127665 sayılı bir örneği ilişikte yer alan Kararı'yla Türkiye'den canlı koyun, keçi ve inek ithalatına konan yasağın belirli şartlar dâhilinde kaldırıldığı ifade edilmektedir. (1770)

Ek-2: Karar Örneği ve Çevirisi (3 Sayfa)

GÜNEY AFRİKA İTHALAT VERGİSİ ARTIRIMI

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığının yazısına atfen; Global Trade Alert www.globaltradealert.org isimli internet sitesinde yer alan habere göre, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin (GAC), 1902.19 GTİP kodlu ürünün halihazırdaki % 30 oranındaki ithalat vergisini % 40 oranına yükselttiği ifade edilmektedir. (1771)

Not: Global Trade Alert sitesinde yer alan habere aşağıdaki adresten ulaşılabilmektedir:

http://globaltradealert.org/measure/south-africa-import-tariff-changes-uncooked-pasta


Ekler:
srkaib2013094.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.