2013/100 Sirküler (04/04/2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013 / 100

Sayın Üyemiz,

  1. Geçici İhraç Kapsamında Yurtdışına Çıkış Yapacak Taşıtlar
  2. Mısır'da Taklit Ürünler - Tescil
  3. İhale ve Fuar Duyuruları
  4. İngiltere JETCO Toplantısı
  5. Türkiye ile Filistin Gümrük İdaresi Arasındaki İkili Görüşmeler
  6. Etiyopya Demiryolu İşletmesi'nin Talebi
  7. Türk Yatırımcı Talebi
  8. Sırbistan'da Tır Parkı Projesi
  9. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah GÜL'ün Portekiz Resmi Ziyareti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ

Genel Sekreter

GEÇİCİ İHRAÇ KAPSAMINDA YURTDIŞINA ÇIKIŞ YAPACAK TAŞITLAR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya istinaden TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; geçici ihraç kapsamında yurtdışına gönderilecek taşıtların sınır kapılarından çıkış / giriş izni işlemlerinin 01.05.2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 19.03.2013 tarih ve 4634 sayılı Makam Oluru çerçevesinde düzenleneceği ifade edilmekte olup, söz konusu düzenlemeye ilişkin duyuruya Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün (http://www.kugm.gov.tr) adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir. (1916)

MISIR'DA TAKLİT ÜRÜNLER - TESCİL

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya istinaden TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Mısır'a ihracat yapan firmalarımızdan, üretmiş oldukları ve ihracatını gerçekleştirdikleri ürünlerin bazı Mısırlı firmalarca Mısır'da tescil edildiği ve Türk ürünlerinin markalarıyla pazara girerek hem Türk malı imajını zedeledikleri hem de üretici - ihracatçı firmalarımızı maddi zarara uğratarak haksız kazanç sağladıkları yönünde şikayetler alındığı belirtilmektedir. Ayrıca, söz konusu uygulamanın özellikle son dönemlerde kamu otoritesinin zayıfladığı ve mahkemelerde açılan davaların uzun süre devam ettiği Mısır'da oldukça sık görüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu yazıda, taklit ürünlerin piyasada Türk malı imajına verdiği zararın önüne geçilmesi ve Mısır'a ihracat yapan firmalarımızın maddi zarara uğramamasını teminen, firmalarımızın ürünlerini bu ülkede tescil ettirmeleri ve söz konusu tescil işlemi için Kahire Ticaret Müşavirliğimizce ve İskenderiye Ticaret Ataşeliğimizce de bilinen ve önerilen güvenilir hukuk firmalarıyla çalışmalarının büyük önem arz ettiği belirtilmektedir. (1924)

İHALE VE FUAR DUYURULARI

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda Tunus, Pakistan ve Hong Kong'da açılan ihaleler ile Bosna Hersek, Azerbaycan, Portekiz, Kamboçya ve İran'da düzenlenecek fuarlara ilişkin detaylı bilgiye www.oaib.org.tr web sitesinden ulaşılabileceği bildirilmektedir. (1910)

İNGİLTERE JETCO TOPLANTISI

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya istinaden TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Türkiye - Birleşik Krallık Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) Dördüncü Dönem Toplantısı'nın 22-24 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu ülkede ihracatçılarımızın karşılaştığı sorunlar ile anılan toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen diğer hususlara ilişkin görüşlerinizin Ek 1'de yer alan form doldurularak TİM'e iletilmek üzere en geç 05 Nisan 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (yilmaza@aib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (1919)

EK 1: Görüş Formu

TÜRKİYE İLE FİLİSTİN GÜMRÜK İDARESİ ARASINDAKİ İKİLİ GÖRÜŞMELER

TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Filistin Gümrük İdaresi arasında 15-16 Nisan 2013 tarihlerinde Ankara'da ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi ve anılan görüşmeler çerçevesinde "T.C. Hükümetiyle Filistin Devleti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması”nın imzalanmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.

İlgili kurum temsilcileri ile gerçekleştirilmesi öngörülen ikili görüşmeler çerçevesinde, Türk ve Filistin Gümrük İdareleri arasında ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik işbirliği alanları iel iki ülke idareleri arasında eğitim faaliyetleri ve Filistin Gümrük İdaresi'nin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik teknik yardım alanındaki işbirliği olanaklarına dair hususların gündeme gelmesi de düşünülmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu ülkede ihracatçılarımızın karşılaştığı sorunlar ile anılan toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen diğer hususlara ilişkin görüşlerinizin Ek 1'de yer alan form doldurularak TİM'e iletilmek üzere en geç 08 Nisan 2013 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (yilmaza@aib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (1929)

EK 1: Görüş Formu

ETİYOPYA DEMİRYOLU İŞLETMESİ'NİN TALEBİ

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya istinaden TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Etiyopya'da gerçekleştirilmekte olan demiryolu projeleri hakkında bilgi verilmekte ve demiryolu yönetimine ilişkin operasyon ve bakım konularında danışmanlık hizmeti sunabilecek yetkili firmaların listesinin talep edildiği bildirilmektedir. .

Bu çerçevede, Etiyopya Demiryolu İşletmesi'nden alınan yazının bir örneği ek 2'de yer almakta olup, konuyla ilgilenen üyelerimizin en geç 11 Nisan 2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (yilmaza@aib.gov.tr) başvurmaları gerekmektedir. (1933)

EK 2: Etiyopya Demiryolu İşletmesi Yazısı

TÜRK YATIRIMCI TALEBİ

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya istinaden TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Cezayir Sanayi, KOBİ ve Yatırım Bakanlığı'nın Cezayir'deki kamu iktisadi teşekkülleri ile ortak girişimde bulunmak veya bu şirketlerin hisse senetlerini almak isteyen uluslararası yatırımcıların bir veri bankası oluşturmak istediği belirtilmekte olup; inşaat ekipmanları, kimya (boya, kimyevi maddeler-klor, elektrikli piller, kağıt, cam, vb.) demir ve çelik, metalürji demir-çelik konstrüksiyon, tekstil ve deri, elektronik, mekanik ve elektrik (tablo, transformatör, jeneratör, vb.) sektörlerinde faaliyet gösteren ve Cezayir'de yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıların iletişim ve firma bilgileri talep edilmektedir.

Bu çerçevede, Cezayir'deki ilgili Bakanlığa gönderilmek üzere, söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren ve Cezayir'de yatırım yapmak isteyen firmalarımızın en geç 11 Nisan 2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (yilmaza@aib.gov.tr) başvurmaları gerekmektedir. (1927)

EK 3: Cezayir Yatırım Teşvik Mevzuatı Bilgi Notu

SIRBİSTAN'DA TIR PARKI PROJESİ

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya istinaden TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Mexim d.o.o Sırp yetkilisi tarafından Sırbistan'ın Niş şehrinde, otoyol üzerinde yolun her iki tarafında olmak üzere yatırıma uygun 75.000 m2 genişliğinde bir arazileri olduğu belirtilerek, anılan firmanın bahse konu araziyi değerlendirmek üzere Türkiye'den yatırımcı arayışında olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu araziye ilişkin kroki ve Mexim d.o.o firma yetkilisinin iletişim bilgileri ek 4'te yer almaktadır. (1926)

EK 4: Kroki ve diğer bilgiler

CUMHURBAŞKANI SAYIN ABDULLAH GÜL'ÜN PORTEKİZ RESMİ ZİYARETİ

Sayın Cumhurbaşkanımızın 5-7 Mayıs 2013 tarihlerinde Portekiz'e gerçekleştirmesi öngörülen resmi ziyarete, TOBB organizasyonunda, TOBB-DEİK Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında düzenlenecek bir özel sektör heyetinin refakat etmesi planlanmaktadır. Söz konusu ziyarete Sn. Cumhurbaşkanımızın da onurlandıracağı özel uçakla gidilmesi öngörülmektedir.


Anılan ziyaret kapsamında, Lizbon'da, "Türkiye-Portekiz İş Forumu” düzenlenecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Portekiz'in üst düzey yetkililerinin onurlandıracağı söz konusu Forum'a anılan ülkenin iş çevrelerinin de geniş katılımı beklenmektedir.


Ayrıca, İş Forumu kapsamında Türkiye ve Portekiz işbirliği imkanlarına ilişkin sunumlar, tesis ziyaretleri ve Portekiz firmaları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Ziyaretin, konaklama, uçak, transferler, yemek vb. organizasyon giderlerini karşılamak üzere, katılımcıların 1.500 Avro avans ödemeleri beklenmektedir. Katılım bedelinin kesinleşmesini müteakip, bakiye tutar ziyaret öncesinde katılımcılardan tahsil edilecektir.


Söz konusu seyahatin detaylı programı ve diğer bilgileri ile kesin katılım ücreti katılımcılara bilahare bildirilecektir. Ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin TOBB Akbank Bakanlıklar Şubesi TR21 0004 600 1530 3600 0053 769 nolu Avro hesabına, 1.500 Avro tutarındaki avans ödeme bedelinin ödendiğini gösteren, katılımcının isminin ve Portekiz ziyaretinin ibaresinin de kayıtlı olduğu ödeme dekontu ile birlikte en geç 19 Nisan 2013 Cuma günü mesai saati bitimine kadar portekiz@tobb.org.tr, adresine ve/veya 0312 218 22 09

numaralı faksa iletmeleri gerekmektedir.


Ziyaret kapsamında KOSGEB Genel Destek Programından yararlanılması için TOBB tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Bu konuya ilişkin katılımcılara daha detaylı bilgiler bilahare iletilecektir.


Ayrıca, ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin ekte yer alan, "Portekiz Ziyareti Özel Sektör Heyeti Başvuru Formu''na yüksek çözünürlüklü ve "jpeg” formatında bir resim ekleyip, eksiksiz doldurarak, en geç 19 Nisan 2013 Cuma günü mesai saati bitimine kadar, TOBB'a (E-mail: portekiz@tobb.org.tr) iletmeleri gerekmektedir. Bu e-mail adresine gelen başvurulara ait e-maillere bilgilendirme yapılacağından, genel e-mail adresi (info@.....com, vb.) yerine sıkça kullanılan şahsi e-mail adreslerinin verilmesi katılımcıların yararına olacaktır.


Katılım ücreti ve organizasyon hizmetleri, katılımcıların sayısına göre tespit edilmektedir. Bu itibarla, katılım teyidini bildirip, avans ödemesini yapmış olan katılımcıların ziyarete katılmaktan vazgeçmeleri halinde, en geç 26 Nisan 2013 Cuma günü mesai saati bitimine kadar TOBB'a yazılı olarak bildirmeleri kaydıyla avans olarak yapılan ödeme iade edilebilecektir.


Özel Sektör Heyeti Başvuru Formu, (www.tobb.org.tr) web sitesi sağ panelinde "Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkanları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünde yer almaktadır.

Portekiz Schengen vize bölgesi dahilindedir, Schengen vizesi olmayan katılımcıların http://www.portugalembassy.org.tr/sengenTr.aspx adresinde yer alan başvuru adımlarını izleyerek, aynı adresten ulaşılabilecek başvuru formunu doldurmaları ve en geç 26 Nisan 2013 tarihine kadar Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği Vize Bölümüne iletmeleri gerekmektedir.


Ziyarete katılacak olan özel sektör heyetinin bilgileri Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği'ne TOBB tarafından iletilecek olup, vize işlemleri ise katılımcıların kendileri tarafından takip edilecektir. (1945)

EK 5: Başvuru Formu


Ekler:
srkaib2013100.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.