2013/203 Sirküler (30.07.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013/203

Sayın Üyemiz,

  1. Japonya'ya Taze Meyve ve Sebze İhracatı
  2. Türkiye - Arnavutluk 2. Dönem KEK Toplantısı
  3. Dünya İslami Ekonomik Forumu
  4. Ekonomi Bakanlığı Ürdün Ziyaretleri ve Yatırım Fırsatları
  5. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri
  6. Pakistan Enerji ve Madencilik Heyeti Ziyareti
  7. Özbekistan Bilgi Notu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


JAPONYA'YA TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATI

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Japonya'nın bir ada ülkesi olması nedeniyle taze meyve ve sebze ithalatında sıkı bir bitki karantina mevzuatı uygulamakta olduğu, bitki karantina uygulamalarına tabi ürünlerin ithalat yasağının kalkması hususunun mezkûr ülke makamlarınca belirli prosedürlerin yerine getirilmesi şartına bağlandığı ifade edilmekte olup, Tokyo Ticaret Müşavirliğince hazırlanan Japonya'ya ithalatı şarta bağlı veya serbest olan ürünlere müteallik kısa bilgi notu ilgilenecek üyelerimiz için ekte sunulmaktadır.(4330)

Ek-1: Bilgi Notu (2 sayfa)

TÜRKİYE - ARNAVUTLUK 2. DÖNEM KEK TOPLANTISI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye ile Arnavutluk arasında imzalanan Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Protokolü çerçevesinde Tarım Yürütme Komitesi 1. Dönem Toplantısının 16 Mayıs 2005 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildiği belirtilmekte olup, Türkiye - Arnavutluk Tarım Yürütme Komitesi 2. Dönem Toplantısı'nın 16-18 Eylül 2013 tarihleri arasında Arnavutluk/Tiran'da gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmekte olup, ihracatçılarımızın sözkonusu ülke pazarında karşılaştığı sorunlar ile anılan toplantılar esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bir bilgi notu talep edilmektedir.

Bu çerçevede, verilecek cevaba esas teşkil etmek üzere anılan toplantılar esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların bir nüshası ekte yer alan orijinal sorun bildirim formunda belirtilerek en geç 13 Ağustos 2013 Salı günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr, faks: 3117900) iletilmesi gerekmektedir.(4358)

Ek-2: Orijinal Sorun Bildirim Formu (1 sayfa)

DÜNYA İSLAMİ EKONOMİK FORUMU

T.C. Ekonomi Bakanlığının bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, 29-31 Ekim 2013 tarihleri arasında Londra'da düzenlenecek olan ve açılış oturumuna İngiltere ve Malezya Başbakanlarının da katılacağı 9. Dünya İslami Ekonomik Forumu'nun ana temasının "Değişen Dünya, Yeni İlişkiler” olarak belirlendiği ve Forum'a çok sayıda siyasi, akademik ve iş dünyası temsilcilerinin katılımının beklendiği ifade edilmekte olup, bahse konu toplantıya ilişkin detaylı bilgiye http://www.9thwief.org/Home.aspx adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.(4352)

EKONOMİ BAKANLIĞI ÜRDÜN ZİYARETLERİ VE YATIRIM FIRSATLARI

T.C. Ekonomi Bakanlığının yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Mayıs ayında Ürdün'de Türk yatırımlarının artırılmasına yönelik yerinde incelemelerde bulunmak amacıyla Amman ve Akabe şehirlerine Serbest Bölgeler Yurtdışı ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur ÖZTÜRK başkanlığında bir teknik heyet ziyareti gerçekleştirildiği ifade edilmekte olup, sözkonusu ziyarette öne çıkan konular aşağıda yer almaktadır.

  • 21 Mayıs 2013 tarihinde Ürdün Başbakanı Sayın Abdullah ENSOUR makamında ziyaret edilmiş ve kendisine Türk Heyetinin ziyareti hakkında bilgi verilmiştir. Sayın Başbakan ise;

  • Ürdün Başbakanı, iki ülkenin birlikte çok şeyler başarabileceğini ve Suriye'nin durumunun bölge ekonomisi açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğini, Ürdün pazarının birçok avantaya sahip olduğunu ve ticari anlamda karlı yatırımların gerçekleşebileceğini, Ürdün'ün eğitimli ve kaliteli iş gücünün Türk yatırımcıları tarafından göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, Türk Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir.

  • Akabe'de 22 Mayıs 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile Akabe Özel Ekonomi Bölgesi İdaresi (ASEZA) arasında "Serbest Bölgelerde işbirliğinin ve Yatırımların Karşılıklı olarak artırılması” başlıklı Mutabakat Zaptı (MOU) imzalanmıştır.

  • Ürdün'ün kuzeydoğusunda bulunan ve Suriye sınırına yakın Mafrak (Kral Hussein Bin Talal Gelişim Bölgesi), İsrail ve Suriye sınırına yakın Irbid ile güneyinde bulunan Akabe (Akabe Özel Ekonomi Bölgesi) ziyaret edilmiş ve sözkonusu bölgelerin Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Afrika ülkelerine ticarette stratejik önem taşıdığı müşahede edilmiştir.

  • Ürdün'ün kanunlar, devlet düzenlemeleri ile özellikle ABD; Kanada ve Arap ülkeleriyle olan tercihli ticaret anlaşmaların (STA) sunduğu Pazar olanakları dahilinde yatırımlar için çok uygun bir ortama sahip olduğu belirtilmiştir.

  • Ürdün Yatırım Komisyonu'nun kurulacak one-stop-shop sistemi ile Ürdün'e yatırım yapmanın çok daha kolay hale getirildiği ve Ürdün'de kayıtlı sayıları 150 olan Türk yatırımcılarının daha fazlasının Ürdün'e beklendiği Ürdün taraflarınca dile getirilmiştir.

  • Suriye'deki olayların ilişkilerimize lojistik anlamda olumsuz yansımaları olsa da, krizi fırsata çevirebilmenin iki ülkenin elinde olduğu vurgulanmıştır.

  • Ürdünlü firmalarla ortak girişimlerin (Joint Venture) faydalı olabileceği ve özellikle tekstil, gıda, madencilik ve enerji alanlarına yatırım beklendiği belirtilmiştir.

  • Akabe Özel Ekonomi Bölgesi'nin (ASEZA) özerk bir bölge olduğu ve bölge sınırları içerisinde verilen kararların ASEZA tarafından one-stop-shop mantığı çerçevesinde alındığı, dolayısıyla bürokratik işlemler için Amman'a gitme zorunluluğunun bulunmadığı ifade edilmiştir.

  • Akabe Özel Ekonomi Bölgesi'ne yatırım yaparken sahip olunan jeopolitik avantajların göz önünde bulundurulması gerektiği, bölgede net kar üzerinden alınan %5'lik gelir vergisi haricinde tüm vergilerden muaf olunduğu ve çimento ile çelik gibi birkaç istisnanın dışında kalan mallarda %0 gümrük vergisi alındığı bilgisi yapılan sunumlarda iletilmiştir.

  • Ayrıca Amman'da gerçekleştirilen toplantılar sırasında özellikle Türkiye'deki yatırımcıları bilgilendirmek adına, "Menşei” (Rules of Origin) konusu gündeme gelmiş ve Ürdün'lü taraflardan konuya ilişkin bilgi alınmıştır. Bu kapsamda ülkeden ülkeye (STA'lar kapsamında) değişkenlik göstermekle beraber, ortalama %35 %40'lık bir katma değer yaratılması durumunda ürünlerin Ürdün Menşeili sayılması ve ürünlerin Ürdün'ün STA yaptığı ülkelere gümrüksüz ihraç edilmesinin mümkün olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, konuya ilişkin olarak, Ürdün Yatırım Ajansı ile ASEZA yetkililerinin katılımları ile Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda Ankara'da ve İstanbul'da Ürdün'deki yatırım olanaklarının anlatılacağı iki ayrı etkinliğin de kısa zaman içinde düzenlenmesi öngörüldüğü,

Bu kapsamda, ülkemiz yatırımcılarından bahse konu ülkeye yönelik olarak yeterli sayıda talep gelmesi halinde, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Amman ve Akabe'ye bir "yatırım ve müteahhitlik heyeti” düzenlenmesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir. (4320)

FINDIK HASAT VE İHRAÇ TARİHLERİ

Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğünden alınan yazıya atfen Batı Anadolu Bölge Müdürlüğünden alınan yazılarda; Bölge Müdürlüğünde Ordu ve Giresun illeri için oluşturulan Fındık Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonlarınca Ordu ve Giresun illerinin sahil, orta ve yüksek kesimleri için "Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri”nin aşağıda yer alan listede belirtilen tarihler olarak tespit edildiği belirtilmektedir.(4361, 4362)

Hasat ve İhraç Tarihleri Listesi

Sıra No

Ürün Adı

Koordinatör Müdürlüğü

Hasat İzin Tarihi

İhraç İzin Tarihi

Hasat Bölgesi

Açıklama

1

Fındık

Doğu Karadeniz

03/08/2013

08/08/2013

Giresun Sahil Kesimi (0-250 metre arası rakım)

Tüm çeşitler

2

Fındık

Doğu Karadeniz

10/08/2013

15/08/2013

Giresun Orta Kesimi (251-500 metre arası rakım)

Tüm çeşitler

3

Fındık

Doğu Karadeniz

17/08/2013

22/08/2013

Giresun Yüksek Kesimi (500 metre ve üzeri rakım)

Tüm çeşitler

Hasat ve İhraç Tarihleri Listesi

Sıra No

Ürün Adı

Koordinatör Müdürlüğü

Hasat İzin Tarihi

İhraç İzin Tarihi

Hasat Bölgesi

Açıklama

1

Fındık

Doğu Karadeniz

02/08/2013

07/08/2013

Ordu Sahil Kesimi (0-250 metre arası rakım)

Tüm çeşitler

2

Fındık

Doğu Karadeniz

08/08/2013

13/08/2013

Ordu Orta Kesimi (251-500 metre arası rakım)

Tüm çeşitler

3

Fındık

Doğu Karadeniz

16/08/2013

21/08/2013

Ordu Yüksek Kesimi (500 metre ve üzeri rakım)

Tüm çeşitler

PAKİSTAN ENERJİ VE MADENCİLİK HEYETİ ZİYARETİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan bir yazıda; Türkiye ile Pakistan arasında "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” 3. dönem toplantısının her iki ülkenin Başbakanları Başkanlığında Eylül ayında ülkemizde gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü, sözkonusu ziyaret öncesi Pakistan ve Türkiye'de özellikle enerji ve madencilik sektörlerinde kamu ve özel sektör üst düzey katılımlı toplantıları gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığı, anılan toplantıların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK/Türkiye - Pakistan İş Konseyi organizasyonunda düzenleneceği,

Pakistanlı yetkililerle yapılan görüşmelerde anılan "Enerji Takımı” ziyaretinin T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sn. Nevzat KAVAKLI başkanlığında 14-17 Ağustos 2013 tarihleri arasında düzenlenmesinin kararlaştırıldığı, Enerji Takımı ziyaretinin Sindh Eyaleti'ne kömür bazlı yapılacağı,

Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan başvuru formunu doldurarak en geç 3 Ağustos 2013 mesai saati bitimine kadar DEİK'e Tel: 02123395083 Faks: 0 212 270 37 84 Adem Kula akula@deik.org.tr; gönderilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek-3: Katılım Formu (1 sayfa)

ÖZBEKİSTAN BİLGİ NOTU

Ekonomi Bakanlığından alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Türkiye-Özbekistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı ve Eberji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ'ın 12-14 Ağustos 2013 tarihleri arasında Özbekistan'a bir izyaret gerçekleştireceği, ayrıca söz konusu ziyaret sırasında Özbek tarafının KEK eşbaşkanı ile bir görüşme gerçekleştireceği ifade edilmekte olup, ihracatçılarımızın sözkonusu ülke pazarında karşılaştığı sorunlar ile anılan toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bir bilgi notu talep edilmektedir.

Bu çerçevede, verilecek cevaba esas teşkil etmek üzere anılan toplantılar esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların bir nüshası ekte yer alan orijinal sorun bildirim formunda belirtilerek en geç 1 Ağustos 2013 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr, faks: 3117900) iletilmesi gerekmektedir.(4397)

Ek-4: Orijinal Sorun Bildirim Formu (1 sayfa)


Ekler:
EK-1 2013-203.pdf

EK-2 2013-203.doc

EK-3 2013-203.pdf

EK-4 2013-203.doc

srkaib2013203.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.