2013/221 Sirküler (22.08.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013/221

Sayın Üyemiz,

  1. AB'nin Yeni Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Yönetmeliği
  2. Bingazi Serbest Bölgesi
  3. AB / Anti Damping Soruşturma Kapanışı
  4. Reeskont Kredisinde Düzenlemeler

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.




AB'NİN YENİ GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C.Ekonomi Bakanlığının yazısına atfen; Avrupa Birliğinde 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) rejimini düzenlemek üzere hazırlanan 978/2012 sayılı Yönetmelik uyarınca, hali hazırda 176 olan GTS yararlanıcısı ülke sayısının 89'a düşürüldüğü belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Yönetmelik değişiklik öngören ve 21/02/2013 tarihinde AB'nin Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 154/2013 sayılı Yönetmelik hükmü uyarınca, yararlanıcı ülkeler listesinden Azerbaycan ve İran'ın da çıkarılmış olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu değişikliklerin, Türkiye-AB Arasında Gümrük Birliği'ni tesis eden 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'nın 13. ve 16. Maddeleri uyarınca, ülkemiz dış ticaret rejimine de uygulanması gerekmektedir.(4813)

Ek-1: GTS Kapsamından Çıkarılan Ülkeler Listesi (2 sayfa)

Not: AB GTS rejimini düzenleyen Yönetmeliğin tam metnine www.eur-lex.europea.eu internet sitesi 2012/October/31.10.2012/L303 sekmeleri üzerinden ulaşılabilmektedir.

BİNGAZİ SERBEST BÖLGESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C.Ekonomi Bakanlığının yazısına atfen; Libya Ekonomi Bakanlığının uzun zamandan beri ülke gündeminde olan Bingazi'de Serbest Bölge kurulması projesini hayata geçirmek üzere bir Çalışma Grubu kurmuş olduğu bildirilmektedir.

Aynı yazının devamında, Bingazi Ticaret Ateşeliğince Çalışma Komitesi Başkanı Sn.İbrahim GUIDER ziyaret edilmiş; Komite çalışmaları hakkında bilgi alındığı ve Serbest Bölgenin yapımı devam eden Bingazi Limanı'na 15 km. Mesafede ve 200 hektarlık bir arazi üzerine kurulmasının planlandığı belirtilmektedir.

Ayrıca söz konusu bölgede üretim ve ticaretin yanı sıra internet hizmetleri, sağlık, eğitim sektörlerindeki firmaların da etkinlikte bulunmasının öngörüldüğü ve Çalışma Komitesinin, Serbest Bölgenin kurulması ve işletilmesi için yap-işlet-devret modeli üzerine çalışmakta olduğu bildirilmektedir.

Konu ile ilgili olarak, kurulum ve işletmenin tamamen yabancı sermayeli firmalar tarafından yapılabileceği gibi yerel ortaklarla konsorsiyum yoluna da gidilebileceği ayrıca Çin, İtalya, Dubai, Malezya, Singapur ve Fransa'da yerleşik çeşitli firmaların bölgenin işletilmesi hususuyla ilgilendikleri ve Çalışma Komitesi ile temasa geçtikleri ifade edilmektedir.

Çalışma Komitesi Başkanı İbrahim GUIDER, ilgili toplantıda Bingazi Serbest Bölgesi'nin kurulması ve işletilmesi hususunda Türk işletici firmaların yatırım yapmak üzere davet edilmesi isteğinde bulunmuştur.

(4824)

AB / ANTİ DAMPİNG SORUŞTURMA KAPANIŞI

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; bilindiği üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "Kavis-Dirsekler ve Boru Bağlantı Parçaları” (7307-23.10 ve 7307.23.90 GTİP'li) ürün grubu ithalatına karşı 10 Kasım 2012 tarihinde bir anti -damping soruşturmasının açılmış olduğu Ek'te bir örneği gönderilmekte olan AB Resmi Gazetesi örneğinden görülebileceği gibi, mezkur soruşturmanın başvuru sahibi firmanın 27 Haziran 2013 tarihinde başvurusunu geri çekmesi üzerine kaldırılmasına karar verildiği bildirilmektedir. (4837)

Ek-2 : AB Resmi Gazete Örneği

REESKONT KREDİSİNDE DÜZENLEMELER

Türk Eximbank A.Ş.'den alınan 21/08/2013 tarihli yazıda; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından sevk öncesi ve sevk sonrası ihracatın finansmanı için Eximbank'a tanınan İhracat Reeskont Kredisi limitinin 5,5 Milyar ABD Dolarından 11 Milyar ABD Dolarına yükseltildiği, ayrıca, TCMB'ce sektörün talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kredi vadesi, firma limitleri ve kabul edilen teminat unsurlarına ilişkin olarak İhracat Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda değişiklikler yapıldığı,

TCMB'ce yapılan düzenlemelere paralel olarak;

  • Reeskont TL/Döviz Kredilerinin vadesinin 240 güne kadar uzatıldığı,
  • Firma limitlerinin Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için 240 Milyon ABD Dolarına, diğer firmalar için 180 Milyon ABD Dolarına yükseltildiği, limitlerinin yarısının 120 gün vadeli diğer yarısının 240 gün vadeli olarak kullandırılacağı,
  • KOBİ niteliğine haiz imalatçı-ihracatçı firmalar için, 120 günlük kısmı Eximbank kaynaklarından desteklenecek şekilde 360 gün vadeli Reeskont Döviz Kredisi kullanım imkanı getirildiği,
  • Asgari kredi tutarını belirten işlem alt limitinin KOBİ'ler için 200 bin ABD Dolarından 50 bin ABD Dolarına indirildiği,
  • Asli teminat unsuru olarak avalli bononun yanı sıra, Eximbank nezdinde gayri nakdi limiti olan bankalardan alınacak devredilebilir kesin teminat mektubunun da kabul edileceği,
  • Reeskont Döviz Kredisi faiz oranlarının aşağıdaki şekilde belirlendiği,

REESKONT DÖVİZ KREDİSİ FAİZ ORANLARI

VADE

0-120 GÜN

121-240 GÜN

241-360 GÜN (*)

FAİZ ORANI

LIBOT/EURIBOR+0,75

LIBOR/EURIBOR+1

LIBOR/EURIBOR+1,75

(*) Sadece Kobi'ler kullanabilir.

Reeskont Kredisi-TL faiz oranlarının, piyasa faiz oranlarında ve işlem maliyetlerinde yaşanan artış/azalışlar dikkate alınarak her haftanın son iş günü, bir sonraki hafta için geçerli olacak şekilde belirlenerek internet sayfalarında yayınlanmaya devam edeceği,

Kredi başvurularının Türk Eximbank Genel Müdürlüğü ile Ankara Bölge Müdürlüğü ve İzmir Şubesi'ne yapılabileceği belirtilmektedir. (4841)



Ekler:
ek 1 2013-221.doc

ek 2 2013-221.pdf

sirkuler 2013-221.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.