2013/255 Sirküler (09.10.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013/255

Sayın Üyemiz,

  1. Meslek Standartları
  2. Hersek- Akdeniz Ürünleri Fuarı
  3. 4. Ukrayna Tahıl Kongresi
  4. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu
  5. AB'nin ABD Menşeli Ürünlere Uyguladığı Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemi
  6. Finlandiya, İsveç, Polonya
  7. Filistin'in Ekonomik Kalkınmasının Geliştirilmesinde Ticaret Politikasının Rolüne Dair

Uluslararası Konferans

  1. Gambiya Üniversitesi Dekan Yrd. İle Görüşme

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter

MESLEK STANDARTLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nca yetkilendirilen PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde İnsan Kaynakları Elemanı (Seviye 4), İnsan Kaynakları Uzmanı (Seviye 5), İnsan Kaynakları Yöneticisi (Seviye 6), Kariyer ve Yetenek Yönetimi Uzmanı (Seviye 6), Performans Uzmanı (Seviye 6) taslak meslek standartlarının hazırlandığı ifade edilmektedir.


Bu bağlamda, söz konusu taslakların taraflarının talep ve beklentilerini tam olarak karşılayarak içerik kalitesinin sağlanması amacıyla görüşlerin bir örneği ekte yer alan "Görüş Bildirim Formu”nu doldurarak, en geç 6 Kasım 2013 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr, Faks: 3117900) iletilmesi gerekmektedir.(5690)

Ek-1: Görüş Bildirim Formu (1 Sayfa)

HERSEK- AKDENİZ ÜRÜNLERİ FUARI

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen; Antalya Zirai Karantina Müdürlüğünden alınan bir yazıda Hersek Bölgesinin Stolac kentinde her yıl bölgeye has nar, incir ve zeytin gibi ürünlerin tarım teşvikini amaçlayan "Hersek-Akdeniz Ürünleri Fuarı”nın bu yıl 11-12 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir. (5677)

4. UKRAYNA TAHIL KONGRESİ

T.C.Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ukrayna Makamlarının yazısına atfen; 22-24 Ekim 2013 tarihleri arasında Ukrayna'nın Kiev kentinde 4.Ukrayna Tahıl Kongresi'nin düzenleneceği belirtilmekte olup, 10 Ekim 2013 tarihine kadar kayıt yaptıran Türk firmaları için özel bir fiyatlandırma yapılacağı ifade edilmektedir.(5667)

Ek-2: Kongreye İlişkin Duyuru (1 sayfa)

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Şirket İşlemleri ve Kurumsal Yönetim Teknik Komitesinin 2013-2014 dönemi bir numaralı eylem maddesinin "6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve ikincil düzenlemelerinin uygulanmasının gözlemlenmesi ve uygulamada ortaya çıkabilecek sorunların tespit edilmesi " olarak belirlenmiş olduğu, ihracatçılarımızı da yakından ilgilendiren söz konusu eylem ile "ilgili kurum ve kuruluşlardan uygulamada yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin toplanması suretiyle bir çalışma raporunun hazırlanması ve raporun değerlendirilmesinin” amaçlandığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, anılan eylem maddesiyle ilgili hazırlanacak çalışma raporuna esas teşkil etmek üzere, görüş ve değerlendirmelerin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve ikincil düzenlemelerine ilişkin maddeler bazında en geç 14 Kasım 2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr, Faks: 3117900) iletilmesi gerekmektedir.(5692)

Ek-3:Öneri Tablosu (1 sayfa)

AB'NİN ABD MENŞELİ ÜRÜNLERE UYGULADIĞI ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ ÖNLEMİ

T.C.Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Avrupa Birliği (AB) tarafından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli "Biodizel” (1516.20.98, 1518.00.91, 1518.00.99, 2710.19.141, 3824.90.91 ve 3824.90.97 GTİPli) ithalatına karşı 13 Haziran 2008 tarihinde anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarının açılmış olduğu ve mezkur soruşturmalar sonucunda, 7 Temmuz 2009 tarihinde ABD'ye ton başına 0-198 Avro arasında değişen miktarda nihai anti-damping önlemi ile 211,2-237 Avro arasında değişen miktarlarda telafi edici verginin yürürlüğe konulduğu ifade edilmektedir.

Öte yandan, örnekleri ilişikte yer alan AB Komisyonu duyurularında bahse konu önlemlerin AB yerli üreticilerden talep gelmemesi halinde 11 Temmuz 2014 tarihinde yürürlükten kaldırılacağı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, anılan ürünleri ihraç eden firmalarımızın mezkur önlemin yürürlükten kaldırılmaması yönünde AB nezdinde lobi faaliyetleri yapmalarının yararlı olacağı mütalaa edilmektedir. (5697)

Ek-4: AB Resmi Gazete Bildirimleri (2 sayfa)

FİNLANDİYA, İSVEÇ,POLONYA

T.C.Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN'ın 5-10 Kasım 2013 tarihleri arasında beraberindeki işadamları ile birlikte Finlandiya, İsveç ve Polonya'ya birer ziyaret gerçekleştirmesinin planlandığı ifade edilmekte olup, sözkonusu toplantıya yönelik hazırlık çalışmalarında yararlanılmak üzere, ihracatçılarımızın bahsekonu ülke pazarlarında karşılaştığı sorunlar ile gerçekleştirilecek toplantılar esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bir bilgi notu talep edilmektedir.

Bu çerçevede, verilecek cevaba esas teşkil etmek üzere anılan toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların bir nüshası ekte yer alan orijinal sorun bildirim formunda belirtilerek en geç 21 Ekim 2013 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: tosunn@aib.gov.tr, Faks: 3117900) iletilmesi gerekmektedir.(5706)

Ek-5: Görüş Formu (1 sayfa)

FİLİSTİN'İN EKONOMİK KALKINMASININ GELİŞTİRİLMESİNDE TİCARET POLİTİKASININ ROLÜNE DAİR ULUSLARARASI KONFERANS

T.C.Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, 24 Ekim 2013 tarihinde Filistin, Türkiye ve Avrupa Komisyonunun katkıları ile "Filistin'in Ekonomik Kalkınmasının Geliştirilmesinde Ticaret Politikasının Rolüne Dair Uluslararası Konferans ve Forumu”nun İstanbul'da gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmekte olup, uluslararası katılımcıların iştirak edeceği ve Filistin'in ticaret politikalarının tüm boyutlarıyla ele alınacağı sözkonusu Konferansa katılmak isteyen üyelerimiz için duyuru metni ve taslak program ekte sunulmaktadır. (5704)

Ek-6: Duyuru Metni ve Taslak Program (2 sayfa)

GAMBİYA ÜNİVERSİTESİ DEKAN YRD. İLE GÖRÜŞME

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan yazıda; Banjul Büyükelçimizin 10 Eylül 2013'te Gambiya Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Mohammadou M. O. Kah ile bir görüşme yaptığı;

Söz konusu görüşmede, diğer hususların yanı sıra, özetle;

- Prof. Kah tarafından Gambiya Üniversitesine fizik, kimya ve biyoloji bölümleri için laboratuar malzemesi satın alınacağı ve bu malzemeleri satan firmaların mkah@utg.gm adresine e-gönderi veya "Office of the Vice Dean, University of the Gambia Banjul, the Gambia” adresine broşür göndermelerinin yararlı olacağı,

- Gambiya Uluslararası Havayolları Şirketi'nde (GIA) Cumhurbaşkanı tarafından kendisine verilen görevle Prof. Kah'ın ülkesine ait bir filoya sahip olabilmek adına diğer havayolları şirketleriyle ortaklık kurarak finansman engelini aşmak istediği,

- Ortaklık gerçekleşirse Afrika kıtasındaki uçuşların GIA tarafından yapılabileceği,

- Söz konusu teklifin THY'ye iletildiği ancak THY'nin konuya sıcak bakmadığı,

- Prof. Kah'ın ülkesinin çıkarları doğrultusunda ilgili filoyu kurmada kararlı olduğu, ortaklık kuracakları başka havayolu şirketleri için bilgi talep ettiği ifade edilmiştir.

Aynı yazıda devamla, Büyükelçiliğimizce, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bünyesinde Gambiya için donör kolaylaştırıcılığını üstlendiğimiz Bütünleşmiş Ekonomik Çerçevesi (EIF) Tier-II Projesi olan "Banjul Uluslararası Havalimanı'nda Lojistik, Altyapı ve Hizmetlerin Arttırılması Yoluyla Ticaretin Kolaylaştırılması Projesi”nin yürütülmesinde GIA'nın önemli bir rol oynadığı ve bu projeyle Havalimanı'na uluslararası standartlara uygun bir havayolu kargo binası inşa edilmesinin hedeflendiği göz önüne alındığında bu proje gerçekleştirilirse dahi, GIA'nın bir havayolu filosuna sahip olmayışının ülkedeki kargo sektörünün gelişimi açısından büyük bir eksiklik olacağı,

Dolayısıyla söz konusu EIF Tier-II projesi ile GIA'nın havayolu filosu kurma hedefinin birlikte değerlendirilmesinin gerektiğinin düşünüldüğü, bu bağlamda, GIA ile ortaklık kurulması hususunda ilgilenecek havayolu şirketlerinin irtibat bilgilerinin Prof. Kah'a (mkah@utg.edu.gm) iletilmesinin önemli olduğu ifade edilmiştir. (5705)



Ekler:
ek -3 2013-255.doc

ek-1 2013-255.doc

ek-2 2013-255.doc

ek-4 2013-255.pdf

EK-5 2013-255.doc

EK-6 2013-255.pdf

sirkuler 2013-255.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.