2024/213 Sirküler (27.12.2024) Yeni


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-213

Sayın Üyemiz;

1. AB / Manganez ve Silikon Bazlı Alaşım Elementleri Korunma Önlemi Soruşturması

2. Güney Kariyer Fuarı

3. Suudi Arabistan'a İhracat - Helal Belgelendirme Kuruluşları

4. 2025 Yılı İhracatta Hedef Ülkeler Listesi

5. Conxemar Vigo 2025- Uluslararası Su Ürünleri Fuarı Milli Katılımı

6. Rusya - Tahıl Ürünleri İhracat Kotası ve Gıda Ürünlerinde KDV Oranı Hakkında

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. AB / Manganez ve Silikon Bazlı Alaşım Elementleri Korunma Önlemi Soruşturması

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) tarafından 19 Aralık 2024 tarihinde manganez ve silikon bazlı alaşım elementleri (manganese and silicon-based alloying elements) ürünleri (2804.69, 7202.11, 7202.19,7202.21, 7202.29, 7202.30, 7202.99.30 ,7202.99.80 ve 2850.00.60 GTİP'leri altında yer alan) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığı, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan açılış bildirimine https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:C_202407541 bağlantısından ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

İlgili bildirimin incelenmesinden görüleceği üzere, soru formlarına yanıtlar, soruşturma açılışına ilişkin beyanlar, bilgi alma talepleri ve kamu dinleme toplantısına katılım talepleri açılış bildiriminin yayımlandığı AB Resmi Gazetesi tarihinden itibaren 21 gün içerisinde; soruşturmaya taraf olma talepleri ise mezkur tarihten itibaren 15 gün içerisinde AB Komisyonu'na iletilebildiği belirtilmektedir. Bahse konu soru formalarına https://tron.trade.ec.europa.eu/investigations/case-view?caseId=2770 adresinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

Soruşturma kapsamında Komisyon tarafından yapılacak tüm bildirimler, TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI) sistemi üzerinden gerçekleştirilecek olup; taraflar da sunacakları tüm bilgi ve belgeleri yine aynı sistem üzerinden sunacaklardır. Söz konusu sisteme kayıt olma ve Komisyon ile iletişimin ne şekilde yapılacağına ilişkin hususların yine mezkûr bildirimde yer aldığı belirtilmektedir.

Korunma önlemi soruşturmalarının, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın (Anlaşma) ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülemeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nispî ithalat artışının, yerli endüstriye ciddi zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olduğu, soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi tatbik edilebildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Bakanlıklarının "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelenmesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir.

2. Güney Kariyer Fuarı

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünden alınan bir yazıda, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda "Yetenek Her Yerde"' temasıyla düzenlenen Bölgesel Kariyer Fuarları kapsamında yer alan Güney Kariyer Fuarı'nın (GÜNKAF) 2019 yılı sonrasında üçüncü kez Üniversiteleri ev sahipliğinde 24-25 Şubat 2025 tarihlerinde Kepez Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezinde gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bölgemizde bulunun 7 paydaş üniversitemizin destekleri ile gerçekleştirilecek olan GÜNKAF'ın, toplamda 8 üniversite öğrenci ve mezununa yönelik olarak çok çeşitli eğitimler, seminerler, atölye çalışmaları, firma tanıtımları, sunumlar, mülakatlar, yarışmaların da içerisinde bulunduğu eğitim ve sosyal program ile zenginleştirilmiş içeriğe sahip olduğu belirtilmektedir.

GÜNKAF'a katılımın ve/veya sponsor olmanın, firmaların nitelikli iş gücü arasında bilinirliğinin ve işveren marka değerinin arttırılması, nitelikli öğrenci ve mezunların kuruma kazandırılması yönünde fayda sağlayacağı düşüncesiyle katılımla ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı "Tanıtım Kataloğu"nun Ek'te gönderildiği ifade edilmektedir.

İletişim Bilgileri:

Akdeniz Üniversitesi

Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi

Pınarbaşı Mahallesi, 07070 Konyaaltı/Antalya

0242 310 1512

https://www.gunkaf.com

GÜNKAF'25 Dönem Koordinatörü

Doç. Dr. Esin Yücel

532 6452266

esinyucel@akdeniz.edu.tr

Ek-1: Tanıtım Kataloğu

3. Suudi Arabistan'a İhracat - Helal Belgelendirme Kuruluşları

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Suudi Arabistan'a ihraç edilecek büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve diğer kümes hayvanları eti; et ürünleri, içeriğinde et ürünleri bulunan kompozit gıda ürünleri (pizza, börek, sığır jelatini içeren ürünler vb.) ve paketinde helal logosu veya kelimesi olan ürünler için Suudi Gıda ve İlaç İdaresi (SFDA) tarafından tanınan bir belgelendirme kuruluşundan helal belgesi alınması gerekliliğine ilişkin olarak ülkemize yönelik SFDA onaylı belgelendirme şirketi sayısı ikiye (2) çıktığı belirtilmekte olup SFDA tarafından tanınan yetkili kuruluş listesinin ilişikte yer almaktadır.

Ek-2: Helal Belgelendirme Kuruluşları

4. 2025 Yılı İhracatta Hedef Ülkeler Listesi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, 5973 ayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde ilave destek uygulanması amacıyla her yıl Bakanlıklarınca ihracatta hedef ülkeler belirlendiği ifade edilmektedir. Bu cihetle, küresel siyasi ve ekonomik konjonktür dikkate alınarak ihracatımızın arttırılması hedefi doğrultusunda firmalarımızın 2025 yılında yönlendirilebileceği hedef pazarların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir. Söz konusu çalışmalarda ayrıca, Uzak Ülkeler Stratejisi çerçevesindeki ülkeler ile İslam İşbirliği Teşkilatı Üyeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamında incelenen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de dikkate alındığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, tüm bu analizler ve değerlendirmeler sonucunda, Bakanlıklarınca yürütülen 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde ilave destek uygulanmak üzere aşağıda belirtilen 55 ülkenin;

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İspanya, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kenya, Kolombiya, Kuveyt, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Şili, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam 2025 yılında ihracatta "Hedef Ülkeler” olarak belirlendiği bildirilmektedir.

5. Conxemar Vigo 2025- Uluslararası Su Ürünleri Fuarı Milli Katılımı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, 7-9 Ekim 2025 tarihleri arasında İspanya/Vigo'da 26. kez düzenlenecek olan Conxemar Vigo 2025 - Uluslararası Dondurulmuş Su Ürünleri Fuarı'nın Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 07.01.2025 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği belirtilmektedir. Fuara katılmak isteyen firmaların başvurusunun kabul edilmesi için online başvuru formunu doldurmaları ve akabinde Ek'te belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin yatırılması gerektiği ifade edilmektedir.

Online Başvuru Formu: Conxemar Vigo 2025 Fuarı Online Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 770 Euro/m2 (nakliye hariç)

Sergilenecek Ürünler: Dondurulmuş Su Ürünleri ve Yardımcı Sanayi (Paketleme, Ambalaj ve Makine Ürünleri)

Conxemar Vigo - Uluslararası Dondurulmuş Deniz Ürünleri Fuarı'nın, Su Ürünleri için sektörünün buluşma noktası olarak hizmet vermekte olan ve 37.000 m²'lik mevcut sergi alanıyla dünyanın en önemli iki fuarından biri olarak konsolide edildiği, ayrıca, Fuar'a 2024 yılında 46 farklı ülkeden 760 katılımcı katılım sağlarken; söz konusu fuar 110 farklı ülkeden 27 bini aşkın profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yaptığı belirtilmektedir.

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

· Yer kirası,

· Özel stant konstrüksiyonu,

· Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

· Kataloğa giriş bedeli,

· Elektrik ve internet bağlantısı,

· Genel Sekreterliklerince hazırlanan firma broşüründe yer alma

· Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez )

Fuarın milli katılımının, "5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 698.317 Türk Lirası'na kadar (2025 yılı için destek üst limiti güncellenecektir) destekleneceği ifade edilmektedir.

Ek-3: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları

6. Rusya - Tahıl Ürünleri İhracat Kotası ve Gıda Ürünlerinde KDV Oranı Hakkında

İlgi: 19.01.2024 tarihli ve 2024-006 sayılı sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı yazımızla, Rusya Federasyonu (Rusya) yasal düzenlemeler resmi yayın sitesinde 30.12.2023 tarihinde yayımlanan Kararnameye atıfla 15 Şubat - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya'dan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere yönelik gerçekleştirilecek buğday, çavdar, arpa ve mısır ürünleri ihracatında toplam 24 milyon tonluk kota uygulaması getirildiği bildirilmiştir.

Bu defa, Moskova Ticaret Müşavirliğimizden intikal eden yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 20.12.2024 tarihinde yayımlanan (http://static.government.ru/media/files/IS0jaeJEzaRBLfuMxmjNERGgCOKX47IO.pdf) gayriresmi İngilizce tercümesi ekli 18.12.2024 tarihli ve 1818 sayılı Hükümet Kararnamesi marifetiyle 15 Şubat - 30 Haziran 2025 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya'dan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere yönelik gerçekleştirilecek buğday ve mahlut (AEB Armonize Sistem-AS-kodlarına göre; 1001 19 000 0 ve 1001 99 000 0) ürünleri ihracatında 10,6 milyon ton; çavdar, arpa ve mısır (AS-kodlarına göre 1002 90 000 0, 1003 90 000 0, 1005 90 000 0) ürünleri için "0" (sıfır) olmak üzere tahıl ürünleri ihracatında toplam 10,6 milyon tonluk kota uygulaması getirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu kota uygulaması dahilinde, 02 Haziran 2021 tarihinden itibaren Rusya Makamlarınca ihdas edilen tahıl destek mekanizması çerçevesinde kota kapsamındaki tahıl ürünleri ihracatında değişken miktarlarda ihracat vergileri uygulanmaya devam edeceği, buna göre, Rusya Tarım Bakanlığının, hesapladığı tahıl ihracatındaki ihracat vergisi miktarlarını haftalık olarak Bakanlığın resmi internet sitesinden yayımladığı, yayımlanan ihracat vergisinin yayım tarihini takip eden 3'üncü iş günü uygulandığı ifade edilmektedir. Diğer taraftan, belirlenen kotalar dışında kalan tahıl ürünlerinde ise ihracat vergisinin, ton başına 100 Avrodan az olmamak şartıyla %50 oranında uygulandığı belirtilmektedir.

Moskova Ticaret Müşavirliğimizden Bakanlıklarına ulaşan bir başka bildirimde ise; 01.01.2020 tarihinden 31.12.2029'a kadar (dâhil) ortaya çıkan hukuki ilişkilerde geçerli olmak üzere ayçiçeği tohumu ve mısır tohumu ürünlerinde KDV oranının halihazırda %10 olarak uygulandığı, Rusya yasal düzenlemeler resmi yayın sitesinde 13.12.2024 tarihinde yayımlanan (http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202412130050) İngilizce gayri resmi tercümesi ekli 06.12.2024 tarih ve 3596-R sayılı Hükümet Kararnamesi ile söz konusu tercihli KDV oranı uygulamasına konu tarımsal ürünlerin listesinin genişletilerek, 08.08.2024 tarihinden itibaren ortaya çıkan hukuki ilişkilerde geçerli olmak üzere uygulanmasına karar verildiği ifade edilmektedir.

Ek-4: Gayri Resmi Tercüme 18 Aralık 2024

Ek-5: Gayri Resmi Tercüme 6 Aralık 2024

Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.