BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2024-212
Sayın Üyemiz;
1. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Programı
2. Ürünlerde Kalıcı Karbon Giderimi, Karbon Yakalama ve Saklamaya İlişkin Gönüllü Sertifikasyon Sistemi
3. ÇHC- Yerel Paralarla Ticaret
4. ÇHC İhracat Vergi İadeleri Hk.
5. AEB - Tereyağı İthalatında Tarife Kontenjanı
6. Gürcistan Gelir İdaresinin NCTS Hususundaki Mektubu
7. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Hindistan
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Ümit SEZER
Genel Sekreter
1. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Programı
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda; TİM'in, ihracatçıların ve ihracatçı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmek, ihracat süreçlerini kolaylaştırmak, dış ticaret hacmini artırmak, nitelikli personel yetiştirilmesine destek olmak, mevzuat ve ihracat uygulamalarına ilişkin rehberlik sağlamak amaçlarıyla çeşitli faaliyetler yürütmekte olup bilgilendirme programları düzenlediği hususu vurgulanmaktadır.
Bu itibarla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Desteklerine ilişkin 25 Aralık 2024 Çarşamba günü 10.00-12.00 saatleri arasında TİM tarafından çevrim içi bilgilendirme programı düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu programa katılımın ücretsiz olduğu ve https://cutt.ly/d9dLUca linkinden kayıt yaptırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Eğitim sonunda katılımcılara e-sertifika verileceği de ifade edilmektedir.
Ek-1: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Programı Duyuru Görseli
2. Ürünlerde Kalıcı Karbon Giderimi, Karbon Yakalama ve Saklamaya İlişkin Gönüllü Sertifikasyon Sistemi
Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Paris İklim Anlaşması kapsamında AB'nin 2050 yılında karbon-nötr bir ekonomi olma ve ayrıca 2030 yılı için koyduğu bağlayıcı %55'lik emisyon azaltım hedefine ulaşma konusunda ana çerçeveyi 2021 yılında yürürlüğe giren Avrupa İklim Yasası ile belirlediği ifade edilmektedir.
Aynı yazıda devamla, mezkur yasa ile belirlenen emisyon hedeflerine ulaşma noktasında tamamlayıcı mahiyette olacak şekilde; ürünlerde kalıcı karbon giderimi, karbon tarımı ve karbon yakalamayı hızlandırma ve teşvik etme amacıyla gönüllü bir sertifikasyon sistemi oluşturulması adına 2024/3012 sayılı AB Yönetmeliği 6 Aralık 2024 tarihli ve L sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilmektedir.
Söz konusu düzenleme ile;
• Birlik içinde operatörlerce gerçekleştirilen faaliyetler için kalite kriterleri;
• Faaliyetlerce ortaya çıkarılan karbon giderimleri ve toprak emisyon azaltımlarının doğrulama ve sertifikasyonuna ilişkin kurallar;
• Sertifikasyon sistemlerinin Avrupa Komisyonu tarafından işleyişi ve tanınmasına ilişkin kurallar;
• Sertifikalandırmaya ve sertifikalı birimlerin kullanımıyla ilgili kurallar
belirlenerek özellikle AB sertifikasyon sistemi altında sertifikalandırılan karbon giderimlerinin olası bir yeşil aklama (greenwashing) ve/veya çifte hesaplamanın (double counting) önüne geçilmesi suretiyle, üçüncü ülkeler veya uluslararası uyum programları yerine doğrudan AB ulusal katkı beyanına (NDC) katkı sağlamasının temin edilmesi amaçlanmaktadır.
Düzenlemenin kapsamı ise atmosferden karbonu ortadan kaldırma niteliğini haiz yer altı, kara veya okyanuslar dahil deniz rezervuarlarında ve uzun ömürlü ürünlerdeki karbon depolamasını artıran faaliyetlerden bir veya daha fazla uygulama veya süreci içerecek şekilde belirlenmiştir.
Kurgulanan sertifikasyon sisteminin çalışma prensibini şu şekilde özetlemek mümkündür:
1. Bu Yönetmelik kapsamındaki uygunluk sertifikasını (certification of compliance) almak için AB'deki bir ekonomik operatör öncelikle, Avrupa Komisyonu tarafından tanınan bir "sertifikasyon programı”na (certification scheme) [mezkur Yönetmelikle belirlenen kalite kriterleri ile sertifikasyon kurallarına, operatörlerin ve operatörlerce gerçekleştirilecek faaliyetlerin uyumunu sertifikalandıran kuruluş] katılım için başvuracaktır.
2. Başvuru kabul edildikten sonra, ilgili operatör mevzuattaki "kalite kriterleri”ne (quality criteria) uyumu gösteren kanıtlar ve faaliyet neticesinde ortaya çıkarılması beklenen net karbon giderim faydası veya net toprak emisyonu azaltım faydası ile bir izleme planını da içeren bir faaliyet planını; "sertifikasyon kuruluşu”na (certification body) [sertifikasyon denetimleri yapmak ve uygunluk sertifikaları vermek üzere bir sertifikasyon programı ile anlaşma yapmış, akredite edilmiş veya tanınmış bağımsız bir uygunluk değerlendirme kuruluşu] sunacaktır.
3. Sertifikasyon kuruluşu, sunulan bilgileri doğrulamak adına bir sertifikasyon denetimi gerçekleştirecek ve şayet bu denetim neticesinde bilgiler doğrulandığı takdirde; sertifikasyon kuruluşu bir sertifikasyon denetim raporu hazırlayarak uygunluk sertifikasını düzenleyecektir.
4. Ayrıca; sertifikasyon programları tarafından atanan sertifikasyon kuruluşlarının, bir ulusal akreditasyon kuruluşu (national accreditation body) tarafından akredite edilmesi veya ulusal yetkin otorite olarak tanınması gerekmektedir.
Öte yandan, mezkur Yönetmeliğin AB ETS kapsamına giren emisyonlara uygulanmayacağı hususu temel ilke olarak belirlenmiş olup; bunun tek istinasının ise belirlenen sürdürülebilirlik ve sera gazı emisyonu tasarrufu kriterlerini karşılaması durumunda biyoyakıtlar, biyolikitler ve biyokütle yakıtlarından kaynaklanan karbon emisyonlarının yakalanması ve depolanması olacağı hüküm altına alınmıştır.
Karbon yakalama teknolojilerinin emisyon azaltım hedeflerini gerçekleştirme yolunda kullanılabilecek kritik önemde bir araç olma potansiyeline karşın; gereken mali ve teknoloji desteğini görmemesinden kaynaklı olarak şu ana değin etkin bir şekilde kullanılmadığı göz önüne alındığında, AB'nin önümüzdeki dönemde mezkur teknolojilerden daha fazla istifade etmek arzusunda olduğu ve bahse konu gönüllü sertifikasyon sisteminin de adeta pilot bir proje olarak uygulamaya konulma vizyonu taşıdığı; AB'nin 2040, 2050 ve sonrasına yönelik iklim hedeflerinin yerine getirilmesinde önümüzdeki dönemde karbon yakalama ihtiyaçlarının da daha detaylı incelenerek, uygulamanın AB Emisyon Ticaret Sistemi ile bağlantılandırılması hususunun da gündeme gelebileceği düşünülmektedir.
Bahse konu Yönetmeliğe https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/?uri=CELEX:32024R3012 adresinde ulaşılabilmektedir.
3. ÇHC- Yerel Paralarla Ticaret
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Pekin Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Çin Merkez Bankası ile gerçekleştirmiş olduğu swap işlemlerinden kaynaklı, yerel para birimlerinden yurt içinde düzenlenecek senetlerin, İş Bankası aracılığıyla TCMB tarafından iskonto edilerek iskonto bedelinin ilgili ülkelerdeki satıcılara ödenmesi şeklinde kullandırıldığı bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, kredi kullanım tarihinde ilan edilen SHIBOR (Shanghai Interbank Offered Rate/ Şangay Bankalararası Para Piyasası Borç Verme Faiz Oranı) esas alınmak üzere reeskonta kabul edilen senetlere vadelerine göre aşağıda belirtilen oranların uygulanacağı ifade edilmektedir.
Buna göre;
• 30 gün vadeli senetlerde 1 aylık SHIBOR+200 baz puan,
• 31-90 gün vadeli senetlerde 3 aylık SHIBOR + 200 baz puan,
• 91-180 gün vadeli senetlerde 6 aylık SHIBOR + 200 baz puan,
• 181-270 vadeli senetlerde 9 aylık SHIBOR + 200 baz puan,
• 271-365 gün vadeli senetlere 12 aylık SHIBOR + 200 baz puan
olarak uygulanacağı belirtilmekte olup bahse konu duyurunun bir örneği ilişikte yer almaktadır.
İlave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliği (pekin@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Ek-2: Duyuru Yazısı
4. ÇHC İhracat Vergi İadeleri Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Çin Halk Cumhuriyetindeki vergi iade oranlarındaki düzenlemelerle ilgili olarak;
• Alüminyum, bakır ve kimyasal işlem görmüş hayvansal ve bitkisel yağların da içinde bulunduğu bazı eşyaların ihracında vergi iadesinin kaldırıldığı,
• Rafine yağlar, bataryalar ve bazı maden dışı minerallerin de içinde bulunduğu bazı eşyaların ihracında ise vergi iadesinin %13'den %9'a düşürüldüğü,
• Söz konusu düzenlemelerin, 1 Aralık 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ve uygulanacak iade oranı için ihracat beyannamesi tarihinin esas alınacağı
Bildirilmektedir.
İlave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliği (pekin@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Ek-3: İhracat Vergi İadeleri İptal Olanlar
Ek-4: İhracat Vergi İadeleri İndirilenler
5. AEB - Tereyağı İthalatında Tarife Kontenjanı
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Konseyi 29.11.2024 tarihli ve 106 sayılı Kararı ile Rusya Federasyonu (Rusya)'na tereyağı ithalatında 15.06.2025 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) geçerli olacak ve gümrük vergisinden muafiyet sağlayacak bir tarife kontenjanının tahsis edilmesine karar verildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, üretime ve/veya perakende satışa yönelik tereyağı ithalatında, AEB Armonize Sistem-AS-kodlarına göre; 0405.10.11.00 ve 0405.10.19.00 kodlu olanların ithalatında Rusya için 25.000 tona kadar gümrük vergisinden muaf tarife kontenjanı ihdas edilmesine karar verildiği, söz konusu kararın yayım tarihinden 10 gün sonra yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.
6. Gürcistan Gelir İdaresinin NCTS Hususundaki Mektubu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Gürcistan Maliye Bakanlığı - Gelir İdaresi (Gümrükler, Vergi, Sağlık ve Bitki Sağlığı - Sanitary and Phytosanitary- Sınır Kontrol Ajansı) tarafından 14 Kasım 2024 tarihli mektup ile Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) Faz 5'in devreye geçirileceği, "Eşya Ticaretindeki İşlemlerin Basitleştirilmesine İlişkin Sözleşmeye” ve "Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmeye” resmi olarak katılım sağlanacağı ifade edilmektedir.
Diğer taraftan, ilgili mektupta 1 Şubat 2025 tarihinde bu değişikliklerin yürürlüğe girmesinin planlandığı ve bu adım ile transit işlemlerin kolaylaştırılması konusunda Avrupa Birliği, İzlanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan, İsviçre, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Krallık'ın da aralarında bulunduğu uluslararası stratejik ortaklarıyla işbirliğinde önemli bir ilerleme ortaya konduğu belirtilmektedir.
Alınan yazıda devamla, Gürcistan tarafından ihracatçıların aşağıdaki gereklilikler hakkında bilgilendirilmesi talep edilmektedir.
- Garanti ve Transit Beyannamesi Gerekliliği: Sözleşmelere göre Avrupa Birliği'ne ya da listelenen diğer ülkelere doğru yolda olan ve Gürcistan'a giren ya da Gürcistan'dan transit geçecek eşyalara, geçerli bir garantinin ve transit beyannamesinin eşlik etmesi gerektiği bildirilmektedir.
- Yardım ve Rehberlik: Garanti ile alakalı hizmetleri sağlayan firmalar hakkında bilgiye ve detaylı işlemlere 15 Aralık 2024 tarihinden itibaren www.rs.ge web adresinden ulaşılabileceği ifade edilmekte olup geçiş dönemi hakkında tüm soruları yanıtlamak üzere aşağıda irtibat bilgileri yer alan yardım masasına (Helpdesk) 1 Ocak 2025 itibarıyla ulaşılabileceği bildirilmektedir.
Ek-5: Yardım Masası İrtibat Bilgileri
7. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Hindistan
Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” kapsamında,26 Aralık 2024 Perşembe günü saat 10.30-12.00 saatleri arasındaHindistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden"Hindistan: Mobilya Sektörü”isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.
Hindistan Elektronik Sohbet Toplantı Linki: https://bit.ly/3UD0zBS
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.