BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-009
Sayın Üyemiz;
1. Furniture China 2025 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hk.
2. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı Hk.
3. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi Hk.
4. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı 2025
5. Avrupa Birliği'nin Küresel Değer Ekosisteminde Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçişi Raporu
6. AKMİB Şili Sektörel Ticaret Heyeti Hk.
7. 13. Irak Savunma Fuarı
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.
1. Furniture China 2025 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hk.
İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Şangay / Çin Halk Cumhuriyeti'nde 10-13 Eylül 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan Furniture China 2025 Mobilya Fuarı'na yönelik Türkiye milli katılım organizasyonunun Bakanlık onayı alınmasını müteakip Genel Sekreterlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.
Dünya genelinde birçok ülkeden mobilya sektör profesyonellerini ve satınalmacılarını 30.kez bir araya getirecek olan Furniture China Fuarı'nın mobilya sektöründe geçekleştirilen en büyük fuarlardan olduğu belirtilmektedir.
Fuara ilişkin başvuru formu ve sözleşme ekte yer almakta olup fuara katılmayı planlayan firmalarımızın ekteki başvuru formunu ve fuar sözleşmesini doldurarak 21 Şubat 2025 Cuma günü mesai bitimine kadar agac@iib.org.tr e-posta adresine iletmeleri ve aşağıda belirtilen Genel Sekreterlik adresine imzalı ve kaşeli olarak kargo ile göndermeleri gerekmektedir.
Ek-1: Furniture China Mobilya Fuarı Fiyatlı Sirküler
Ek-2: Furniture China 2025 Mobilya Fuarı Katılım İstek Formu ve Sözleşme
2. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı Hk.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin Ticaret Bakanlığı görev alanı dahilindeki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla 2011 yılından beri düzenlendiği ifade edilmektedir. İş çevrelerinin Ticaret Bakanlığı görev alanına giren konularda ve ihracat destekleri hakkında bilgilendirilmelerinin ihracatın geliştirilmesi ve tabana yayılması açısından önem arz ettiği, 2025 yılında etkinliklere "Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” adıyla devam edileceği bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Ticaret Bakanlığınca Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, ekte yer alan program akışı çerçevesinde 25-26-27 Şubat 2025 tarihlerinde çevrimiçi bir eğitim programının gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Eğitim programı sonunda, Zoom üzerinden on sorudan oluşacak çoktan seçmeli bir sınavın gerçekleştirileceği ve sınavda en az yüzde elli başarı gösteren katılımcılar adına Dijital Başarı Belgesi düzenleneceği ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, programa katılımın ücretsiz olduğu, katılım sağlamak isteyen ilgililerin 21 Şubat 2025 tarihi mesai bitimine kadar aşağıda yer alan kayıt linki üzerinden başvuru yapmaları gerektiği vurgulanmaktadır. Başvuru esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasının yanı sıra aynı e-posta adresi ile farklı kişiler tarafından başvuru yapılmaması gerektiği, bu hususların katılım linki ve Başarı Belgelerinin gönderilebilmesi açısından önem arz ettiği belirtilmektedir.
Öte yandan, başvuru sonrası katılımcıların e-posta adreslerine herhangi bir onay maili iletilmeyeceği, 24 Şubat 2025 tarihinde çevrimiçi katılım linkinin gönderileceği bildirilmektedir. Başvuru ve toplantıya giriş esnasında kullanılan e-posta adreslerinin de aynı olması gerektiği ifade edilmektedir.
Kayıt Linki: https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/Ihracat
Ek-3: Duyuru Görseli
Ek-4: Eğitim Programı
3. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi Hk.
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Anlaşmasının şeffaflık ilkesi çerçevesinde üye ülkeler tarafından hazırlanan teknik düzenleme taslaklarıyla ilgili bir uluslararası standardın bulunmaması veya hazırlanan mevzuatın teknik içeriğinin uluslararası standartlarla uyumlu olmaması ve diğer DTÖ üyesi ülkelerin ticaretini etkileme potansiyeli bulunması durumunda bildirim yükümlülüğünün bulunduğu ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, ülkemiz adına söz konusu bildirimlerin "Bilgi ve Bildirim Merkezi” sıfatıyla Ticaret Bakanlığınca yapılmakta olduğu ve üye ülkelerin birbirlerinin ticaretini etkileme potansiyeline sahip teknik düzenlemelerinin TTE Anlaşması bağlamında ele alındığı platform olan TTE Komitesi toplantılarına katılım sağlandığı belirtilmektedir. Komitenin 2025 yılındaki ilk toplantısının 26-28 Mart 2025 tarihlerinde Cenevre/İsviçre'de yapılacağı bildirilmektedir.
Bununla birlikte, DTÖ üyesi ülkelerin küresel ticarette teknik engel yaratma potansiyeline sahip muhtelif mevzuat taslakları ve uygulamalarının "Özel Ticari Kaygılar” (Specific Trade Concerns- STC) başlığı altında görüşülmekte olduğu, ülkemizin de STC ihdas etmek ya da mevcut STC'leri desteklemek yoluyla TTE Komite toplantılarında görüş beyan edebildiği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, son olarak 5-8 Kasım 2024 tarihlerinde yapılan toplantıda Avrupa Birliği'nin;
• Atık Sevkiyatı Tüzüğü (Regulation of the European Parliament and of the Council on shipments of waste and amending Regulations (EU) No 1257/2013 and (EU) No 2020/1056),
• Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü (Regulation on packaging and packaging waste amending Regulation (EU) 2019/1020 and Directive (EU) 2019/904, and repealing Directive 94/62/EC) ile
• Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü (Regulation (EU) 2023/1115 of the European Parliament and of the Council on the making available on the Union market and the export from the Union of certain commodities and products associated with deforestation and forest degradation and repealing Regulation (EU) No 995/2010)
düzenlemelerine karşı muhtelif ülkelerce gündeme getirilen Ek-2'de yer alan ticari kaygıların ülkemizce desteklendiği, anılan düzenlemelere ilişkin endişelerin dile getirildiği bildirilmektedir.
Ayrıca, Kore Cumhuriyeti tarafından, Ticaret Bakanlığının "Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinaların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/2)” özelinde ülkemiz aleyhine Komite gündemine getirilen ticari kaygı kapsamındaki iddialara yönelik detaylı cevap verildiği belirtilmekte olup Kore Cumhuriyeti temsilcileriyle toplantı yapılarak ülkemiz pozisyonunun savunulduğu belirtilmektedir.
Bu itibarla, ülkemiz ticari çıkarlarının daha etkin bir şekilde savunulabilmesini teminen yazıda ekli tabloda yer alan ve desteklenmesinde fayda görülen ticari kaygılar ile söz konusu ticari kaygılar özelinde ihracatta teknik engel oluşturabilecek hususlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerin Ticaret Bakanlığına iletilebilmesini teminen Ek'te yer alan tablo formatında 20 Şubat 2025 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Not: Ülkelerin Ticari Endişelerine ilişkin DTÖ Veri Tabanına aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir.
https://tradeconcerns.wto.org/en/stcs?searchParameterDomainIds=1&searchParameterMeetings=202
Ek-5: Görüş ve Değerlendirme Tablosu Şablonu
Ek-6: Özel Ticari Kaygılar (STC'ler) Listesi (Excel Dosyası)
4. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı 2025
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, 28-30 Mayıs 2025 tarihleri arasında Irak/Bağdat'ta düzenlenecek olan "Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı”nın Ticaret Bakanlığımızın görevlendirmesi ile bu yıl Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Fuara katılmak isteyen firmaların çevrimiçi başvuru formunu 21.02.2025 tarihine kadar doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 21.02.2025 tarihine kadar yatırılması gerektiği belirtilmektedir.
Çevrimiçi Başvuru Formu: Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Başvuru Formu
Katılım Bedeli: 683 USD/m2 (Nakliyeli), 583 USD/m2 (Nakliyesiz)
NOT: Firma başvuru alanı asgari 9 m2 olup 18m2, 27m2, 36m2… vb. şeklinde 9'un katları şeklinde artırım yapılabilecektir.
Nakliye hizmeti alan firmalarımızın m2 başına 100 kg hakkı bulunmaktadır. (Gerekli görüldüğü taktirde hacim bilgisi de baz alınabilecektir).
Katılım Bedeline Dahil Olan Hizmetler;
• Yer kirası,
• Stant konstrüksiyonu,
• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,
• Elektrik, internet, genel servis hizmetleri,
• Depolama,
• Catering
Söz konusu fuar genel nitelikli olup tüm sektörlerden firmalar katılım sağlayabilmektedir. 5973 sayılı Karar çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 571.290 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.
Ek-7: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları
5. Avrupa Birliği'nin Küresel Değer Ekosisteminde Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçişi Raporu
Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Dünya Bankası (DB) tarafından yürütülmekte olan "Türkiye Yeşil Büyüme Analitik Danışmanlık Programı”nın Döngüsel Ekonomi başlığında, Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçişinin makroekonomik ve ticari etkileri ile döngüsel ekonomiyi hızlandıracak öncelikli sanayi sektörlerinin değerlendirilmesine ilişkin bir çalışma yürütüldüğü ifade edilmektedir. Bu çalışmanın ticari etkiler başlığında, Avrupa Birliği'nin (AB) döngüsel ekonomi politikalarının tekstil ve konfeksiyon ile otomotiv ve yan sanayi sektörlerinde Türkiye-AB ticaretine etkilerinin ele alındığı belirtilmektedir.
Hazırlanan raporun lansmanının, TİM iş birliğinde Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Mustafa TUZCU, TİM Başkanı Sayın Mustafa GÜLTEPE ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Sayın Humberto LOPEZ'in katılımlarıyla 17 Ocak 2025 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildiği aktarılmaktadır.
Anılan rapor tanıtımının Brüksel ayağı ise, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciği ve TİM Brüksel temsilciliğimizin ev sahipliğinde 31 Ocak Cuma günü Brüksel'de gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.
Bu itibarla, "AB'nin Küresel Değer Ekosisteminde Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçişi" başlıklı rapor ile "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçişinin Makroekonomik, Ticari ve Endüstriyel Etkileri" başlıklı rapor ve raporlara ilişkin özet bilgi notlarının ekte iletildiği belirtilmektedir.
Ek-8: AB'nin Küresel Değer Ekosisteminde Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçişi Raporu
Ek-9: Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçişinin Makroekonomik, Ticari ve Endüstriyel Etkileri Raporu
Ek-10: DB Raporu Bilgi Notu (7 Sayfa) 4- DB Döngüsel Ekonomi Genel Rapor Bilgi Notu
6. AKMİB Şili Sektörel Ticaret Heyeti Hk.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından, Ticaret Bakanlığından onay alınması durumunda, 5 - 10 Mayıs 2025 tarihleri arasında Santiago-Şili'ye Kimya sektörüne yönelik Santiago/Şili Sektörel Ticaret Heyeti düzenleneceği ifade edilmektedir.
Ticaret heyeti programı dahilinde, Ticaret Müşavirliklerimizin de desteği ile kimya sektörüne yönelik ithalatçı, toptancı ve distribütör firmaları ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmelerinin düzenlenmesi planlandığı belirtilmektedir. Planlanan taslak program ve Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı (EK A-1) ve taahhütname ekte yer almaktadır. Katılım sağlayacak firmalarımızın EK A-1 formu ve taahhütnameyi doldurarak tarafımıza iletmesi gerekmektedir.
Anılan heyet organizasyonunun 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında devlet destekli olarak planlanmış olduğu, katılım bedelinin devlet desteği düşülmüş ön destekli olacak şekilde kişi başı tahmini maliyet 2.100 ABD Doları, aynı firmadan ikinci kişi katılımı 1350 USD olarak belirlendiği ifade edilmektedir. İhale sonrası net maliyetin bildirileceği belirtilmektedir.
Heyetin devlet desteği kapsamına alınması için Ticaret Bakanlığına başvuru yapılacağı katılmak isteyen şirketlerin en geç 20 Şubat 2025 Perşembe günü saat 17.30'a kadar başvuru yapmaları gerektiği ifade edilmektedir. Başvuru yapmak için ekte yer alan başvuru formunun her katılımcı kişi için ayrı ayrı doldurulması ve Online Başvuru Formu linki üzerinden kayıt oluşturulması gerektiği belirtilmektedir. Heyet için yeterli katılımcı sayısına ulaşıldığında, AKİB tarafından katılımcılara iletilecek bilgiye istinaden ödemelerin yapılacağı ifade edilmektedir.
Ek-11: Katılım Şartları
Ek-12: Heyet Taslak Programı
Ek-13: Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı EK A-1
Ek-14: Taahhütname
7. 13. Irak Savunma Fuarı
Bağdat Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 13. Irak Savunma Fuarının (IQDEX) 19-22 Nisan 2024 tarihlerinde Bağdat Uluslararası Fuar alanında gerçekleştirileceği, IQDEX fuarının yeterli düzeyde kurumsallığa haiz olduğu; farklı ülkelerden kaydadeğer sayıda firmanın yanı sıra ilgili Irak kamu otoritelerinin de fuara katılmasının beklendiği; fuarın ülkemizin savunma ve teknoloji firmalarının ürün ve kabiliyetlerini tanıtması açısından önemli bir fırsat sunduğunun değerlendirildiği ve firmalarımızın fuarla ilgili farkındalığının mümkün olduğunca artırılmasında yarar görüldüğü ifade edilmektedir.
Ek-15: Broşür
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.