BATI AKDENİZ
İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-014
Sayın Üyemiz;
1. SKDM Hakkında AP Soru Önergesi
2. Şili / KEK 2. Dönem Toplantısı
3. İran'a Kiraz Fidanı İhracatı
4. Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Çevrimiçi Semineri Hk.
5. İkinci Mekke Helal Forumu
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. SKDM Hakkında AP Soru Önergesi
Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Georg Mayer ve Harald Vilimsky tarafından aşağıda maruz soruları içerir soru önergesinin, 28 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Komisyonu'nu muhatap şekilde yöneltildiği aktarılmaktadır:
"Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan Avrupa Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), 2026 itibarıyla bütünüyle yürürlüğe girecektir. Deneme aşaması ise halen devam etmektedir. Ancak sanayi birlikleri, düzenlemenin son derece yetersiz olduğunu belirterek şikayetlerini dile getirmeye başlamışlardır. SKDM'nin tam olarak yürürlüğe girmesine yaklaşık 14 ay kala, Alman Mühendislik Federasyonu Genel Müdürü, Alman Sanayi Federasyonu ve Alman Sanayi ve Ticaret Odası'na göre iyileştirmeler acilen gerekmektedir.
Eleştiriler büyük ölçüde bürokrasinin kayda değer düzeydeki hacmi üzerine yoğunlaşmaktadır. Aşırı bürokrasiyi önlemeyi amaçlayan "ihmal edilebilirlik” (de minimis) sınırının etkisiz olduğu ve ayrıca, tamamen kaldırılmasının planlandığı belirtilmektedir. SKDM, özellikle ihracata ciddi ölçüde dayalı ülkeler için önemli bir yük oluşturmaktadır. Buna göre;
1. Komisyon, sanayinin şikayetlerine nasıl yanıt vermeyi planlamaktadır ve herhangi bir değişiklik yapılacak mıdır?
2. Bu durum, yeni rejimden büyük ölçüde fayda sağlayan Fransa gibi ülkelerle karşılaştırıldığında ne kadar adildir?
3. Komisyon, ihmal edilebilirlik sınırının yalnızca korunmasını değil, aynı zamanda yükseltilmesini nasıl sağlamayı planlamaktadır?”
Söz konusu soru önergesine Komisyon adına İklim, Net Sıfır ve Temiz Büyümeden Sorumlu Komiser Wopke Hoekstra tarafından 13 Ocak 2025 tarihinde aşağıda yer alan yanıt verilmiştir:
"Ekim 2023'te SKDM'nin geçiş döneminin başlamasından bu yana Komisyon, ithalatçıların yeni raporlama gerekliliklerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için ayrıntılı kılavuzlar, web seminerleri ve çevrimiçi eğitimler de dahil olmak üzere kapsamlı bir rehberlik sağlamaktadır. 31 Ekim 2024 itibarıyla, 150'den fazla ülkeyi kapsayan 33.000'den fazla ithalatçı tarafından 71.000'den fazla rapor sunulmuştur.
Bu öğrenme aşaması boyunca Komisyon, sanayi ile doğrudan etkileşimler de dahil olmak üzere, uygulamaya ilişkin veri ve bilgi toplamaktadır. Kasım 2024'te, Üye Devletlerin, AB derneklerinin ve üçüncü ülkelerin temsilcilerinin bir araya geldiği SKDM Uzman Grubu toplantısında, SKDM'nin kolaylaştırılmasına yönelik fikirler tartışılmıştır.
Komisyon, geçiş dönemi sırasında tespit edilen potansiyel sorunları, SKDM raporlarından yeterli veri toplandıktan sonra, 2025 sonrası dönemde mekanizmanın sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere ele almayı taahhüt etmektedir. Diğer konuların yanı sıra, Komisyon şu anda uygulama döneminde SKDM ihmal edilebilirlik kuralının tatbik edilmesi konusunu incelemektedir.
SKDM, yalnızca ithalata ve AB genelinde eşit bir şekilde uygulanmaktadır. İhracata ilişkin olarak ise Komisyon, 2024 Karbon Piyasası Raporunda belirtildiği üzere, SKDM'nin AB'de üretilen ve ihraç edilen malların karbon kaçağı riski üzerindeki etkisini 2025 yılında AP ve Konsey'e sunulacak bir raporla daha fazla inceleyecektir.”
Bahse konu soru önergesi ve alınan yanıttan hareketle; SKDM'nin mali yükümlülüğünün başlamasına 1 yıldan az süre kalmasına karşın mekanizmanın karmaşıklığı ve uygulamanın getireceği yükler nedeniyle, üye ülke yerli sanayileri nezdinde ciddi kaygı oluşturduğu, Komisyon'un da bu endişe ve kaygıların farkında olarak sistemin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü; 150 Avro'nun altındaki ithalatın uygulamadan muafiyeti olarak tanımlanabilecek "ihmal edilebilirlik” kuralı limitinin artırılması noktasında ise Birlik içinde ciddi baskı oluşmaya başladığı sonucuna varmanın mümkün olduğunun değerlendirildiği ifade edilmektedir.
2. Şili / KEK 2. Dönem Toplantısı
Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye-Şili Karma Ekonomik Komisyon (KEK) II. Dönem Toplantısı'nın 9 Nisan 2025'te Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet ŞİMŞEK eşbaşkanlığında Ankara'da gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, gündeme getirilmesinde yarar görülen hususlar ve firmalarımızın Şili pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar ile talep ve değerlendirmelerine ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.
Bilgileri ve yukarıda maruz hususlar hakkında görüş ve değerlendirmelerinizin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak 17 Şubat 2025 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-1: Görüş Bildirim Formu
3. İran'a Kiraz Fidanı İhracatı
Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, İran İslam Cumhuriyeti Bitki Koruma Organizasyonu'nun kiraz fidanlarını yüksek riskli ürünler listesinde sınıflandırdığı belirtilmektedir. Bu doğrultuda, İran'dan ithalat yapabilmek için önceden ithalat izni alınması gerektiği ve ithalatın, ekte yer alan izin belgesindeki gereklilikler ile bitki sağlığı sertifikasında belirtilen şartların karşılanması halinde mümkün olacağı ifade edilmektedir.
Ek-2: İran'ın Kiraz Fidanı İthalat Gereklilikleri
4. Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Çevrimiçi Semineri Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Meclisleri koordinasyonunda ihracatçı firmalarımıza yönelik olarak, ülkemizin dış ticaretinde güncel ve öne çıkan konular hakkında dönemsel eğitimler ve seminerler düzenlenerek firmalarımızın bilgi düzeylerinin artırılması, uluslararası ticaret uygulamalarındaki farkındalıklarının geliştirilmesi ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşmalarının hedeflendiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ülkemiz dış ticaretinde önemli bir yere sahip olan fikri ve sınai mülkiyet haklarının gümrüklerde korunmasına ve marka haklarına yönelik ihracatçı firmalarımızın farkındalıklarını artırmak amacıyla Meclisleri koordinasyonunda 27 Şubat 2025 Perşembe günü çevrimiçi olarak "Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Semineri”nin Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü ile Türk Patent ve Marka Kurumu temsilcilerinin katılımıyla düzenleneceği belirtilmektedir.
27 Şubat 2025 Perşembe günü 09.30-13.30 saatleri arasında gerçekleşecek söz konusu seminere katılmak isteyen firmalarımızın kayıt formunu 24 Şubat Pazartesi gününe kadar doldurulması gerekmektedir.
Kayıt Linki: Katılımcı Kayıt Adresi
Toplantı Linki: https://url.tim.org.tr/tim-bilgilendirme-toplantisi
Toplantı Kimliği: 885 8327 3716
Ek-3: Seminer Programı
5. İkinci Mekke Helal Forumu
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, "Helal Yoluyla Sürdürülebilir Kalkınma (Sustainable Development through Halal) " temalı "İkinci Mekke Helal Forumu"nun 25-27 Şubat 2025 tarihlerinde Mekke'de düzenleneceği belirtilmekte olup, "İslam Ticaret ve Kalkınma Odası" (ICCD-İTKO) tarafından düzenlenecek etkinliğe firmalarımızın katılımlarının beklendiği ifade edilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.