2025/047 Sirküler (11.04.2025)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-047

Sayın Üyemiz;

1. Kamerun III. Dönem Kek Toplantısı

2. Sanayi İşbirliği Projeleri - Irak Cumhuriyeti

3. Türkiye- Moritanya Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı

4. Şam Ticaret Müşavirliğimiz ve Halep Ticaret Ataşeliğimiz İletişim Bilgileri Hk.

5. Zimbabve - Mine Entra 2025 Fuarı Hk.

6. Tst 8444 Lokum, Tst 12636 Sofralık Çemen, Tst 12968 Soya Sosu Standart Tasarıları

7. Avustralya'nın Khapra Beetle İle Mücadele Tedbirleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.


1. Kamerun III. Dönem Kek Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığının yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Eş başkanlığı Milli Savunma Bakanı Sn. Yaşar GÜLER tarafından yürütülen Türkiye-Kamerun Karma Ekonomik Komisyonu 3. Dönem Toplantısı'nın 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde Kamerun'un başkenti Yaounde'de gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu toplantıda gündeme getirilmesinde yarar görülen hususlara dair ihracatçılarımızın Kamerun pazarında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik katkıların Bakanlığımıza iletilmesi talep edilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemiz ile Kamerun arasında ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katkı sağlamak isteyen firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne iletilmek üzere ve ekli Sorun Bildirim Formunu doldurarak 11 Nisan 2025 Cuma günü 16.00'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Sorun Bildirim Formu

2. Sanayi İşbirliği Projeleri - Irak Cumhuriyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Sayın Cumhurbaşkanımızın 22 Nisan 2024 tarihinde Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası ikili ilişkilerimizin ivme kazandığı ve 12 yıl aradan sonra ülkelerimiz arasında yeni iş birlikleri ortamının oluştuğu vurgulanmış, mezkûr ziyaret ile Kalkınma Yolu Projesi kapsamında imza edilen Anlaşma ve Bakanlığımızca yürütülen sanayi iş birliği çalışmaları çerçevesinde yeni yatırım fırsatlarının da değerlendirilmesinin gündeme geldiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Irak Cumhuriyeti'nde yatırım olanaklarına dair pazar araştırmaları, analiz, sektör raporları, inceleme vb. çalışmaları içeren bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, ülkemiz açısından sanayi ve yatırım iş birliği olanaklarının artırılması ve Kalkınma Yolu Projesi kapsamında somut iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sağlanmasına yönelik söz konusu çalışmaların 11 Nisan 2025 Cuma günü 16.00'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-2: Görüş Bildirim Formu

3. Türkiye- Moritanya Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen, Eş başkanlığı Milli Eğitim Bakanı Sn. Yusuf Tekin tarafından yürütülen Türkiye-Moritanya Karma Ekonomik Komisyonu 1. Dönem Toplantısı'nın 21-22 Mayıs 2025 tarihlerinde Nuakşot'ta gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ihracatçılarımızın Moritanya pazarında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik hususlar Bakanlığımıza iletilmesi talep edilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemiz ile Moritanya arasında ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin TİM'e iletilmesini teminen 14 Nisan 2025 Pazartesi günü 16.00'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-3: Sorun Bildirim Formu

4. Şam Ticaret Müşavirliğimiz ve Halep Ticaret Ataşeliğimiz İletişim Bilgileri Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Şam Ticaret Müşavirliğimiz ve Halep Ticaret Ataşeliğimiz emrinde 24 Mart 2025 tarihi itibariyle Bakanlık temsilcilerinin görevlerine başladığı aktarılmakta olup bahse konu personele ilişkin iletişim bilgileri ekte gönderilmektedir.

Ek-4: İletişim Bilgileri

5. Zimbabve - Mine Entra 2025 Fuarı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından iletilen yazıya atfen, Zimbabve'de 16-18 Temmuz 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan "Mine Entra 2025 Madencilik, Mühendislik ve Ulaştırma Fuarı" hakkında bilgi verilmekte olup anılan etkinliğe katılım için kayıtların https://www.zitfevents.com adresinden yapılabileceği belirtilmektedir.

6. Tst 8444 Lokum, Tst 12636 Sofralık Çemen, Tst 12968 Soya Sosu Standart Tasarıları

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 8444 Lokum, tst 12636 Sofralık Çemen, tst 12968 Soya Sosu" standart tasarısı hakkında görüş talep edilmektedir.

Bahse konu standart tasarısına dair görüş ve önerilerinizin, olması halinde,15 Mayıs 2025 Perşembe günü mesai bitimine kadarTicaret Bakanlığına sunulmasını teminen ekte yer alan tablonun doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Standart Tasarısı için:https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

Ek-5: Görüş Tablosu

7. Avustralya'nın Khapra Beetle İle Mücadele Tedbirleri

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Orman Bakanlığı tarafından "Khapra Beetle" ile mücadele tedbirleri çerçevesinde uygulanan biyogüvenlik düzenlemeleri kapsamında, ülkemizin de içinde bulunduğu hedef ülkelerden muhtelif yüksek riskli bitkisel ürünlerin ve yüksek riskli ürünlerin yer aldığı konteynerlerin Avustralya'ya ihracat öncesinde sevk ülkesinde onaylı işlem sağlayıcılar tarafından işleme tabi tutulması gerekmekte olup, konuya ilişkin güncel genel bilgilere https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/pests-diseases-weeds/plant/identify/khaprabeetle/urgent-actions bağlantısından ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu Bakanlık tarafından yapılan 8 Nisan 2025 tarihli duyuruda (https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/industry-advice/2025/111-2025), ilgili uygulamaya yönelik üç değişikliğin 28 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmekte olup söz konusu değişikliklerin, bitki sağlığı sertifikası metninde yapılacak değişikliği, işlem yapma yetkisi "askıya alınmış, izleme altında vb." şekilde güncellenmiş işlem sağlayıcılar tarafından yapılan işlemlerin ilgili ülkenin ulusal bitki koruma kurumu tarafından gözetlenmesini ve konteyner fumigasyon işlemlerinde dördüncü numune zorunluluğunun kaldırılmasını içerdiği belirtilmektedir. Konuya ilişkin olarak Mayıs ayı içerisinde bir çevrimiçi bilgilendirme toplantısının yapılacağı belirtilmekte olup ilgili tarafların https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/industryadvice/2025 sayfasını takip ederek veya https://subscribe.agriculture.gov.au/subscribe adresinden duyurulara abone olarak konuyu takip etmesinde yarar görüldüğü aktarılmaktadır.



Ekler:
Ek-1.docx

Ek-2. Görüş bildirim formu.docx

Ek-3.docx

Ek-4.pdf

Ek-5.xlsx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.