2025/051 Sirküler (22.04.2025) Yeni


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-051

Sayın Üyemiz;

1. Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulamasına İlişkin Duyuru Hk.

2. Urumçi 2025 (China) Eurasia Commodity and Trade Expo

3. TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Mentörlük Programı Tanıtım Toplantısı Hk.

4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024 Milli Katılım Organizasyonu

5. Fuar Duyurusu-Botsvana/ 18. Global Expo Botswana

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.

1. Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulamasına İlişkin Duyuru Hk.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin olarak üretimi olmayan ürünlerde gümrük vergilerinin askıya alınması, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı açılmasına ilişkin başvuruların, ülkemiz temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek karara bağlanmakta olduğu ve düzenlemelerin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Avrupa Birliği (AB) ya da Türk firmalarınca 01/01/2026 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması ya da mevcut gümrük vergisi indirimlerinin kaldırılması talep edilen eşyaya ilişkin liste Ek-1'de, hali hazırda gümrük vergileri askıya alınmış olan eşyaya ilişkin liste Ek-2'de, AB tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin liste Ek-3'te, ülkemiz tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin liste ise Ek-4'te yer almaktadır.

Bu itibarla; üretici firmalarımızın Ek-1'de yer alan gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin taleplere dair itirazlarını, eş başvuru taleplerini ya da bu listede bulunan itiraz başvurularına ilişkin mevcut askıya almaların yürürlükte kalmasına dair taleplerini 6 Haziran 2025 tarihine kadar; Ek-2, Ek-3 ve Ek-4'te yer alan eşyada hali hazırda uygulanan indirimli gümrük vergisi uygulamalarının sonlandırılmasına ilişkin taleplerini ise 7 Mayıs 2025 tarihine kadar resmi yazı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne iletmeleri gerektiği belirtilmektedir.

Başvuruların en son belirtilen tarihlere kadar tam ve eksiksiz olarak firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerinden Ticaret Bakanlığı KEP adresine (ticaretbakanligi@hs01.kep.tr) elektronik ortamda iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Başvurulara ilişkin detaylı bilgi ve formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Not: Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2025/18 sayılı Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/18) incelenebileceği; ayrıca, listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, firmalar tarafından GTP'den ziyade ürün tanımlarının incelenmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-1: Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması veya Tarife Kontenjanı Uygulanması ya da Mevcut Gümrük Vergisi İndirimlerinin Kaldırılması Talep Edilen Eşyaya İlişkin Liste

Ek-2: Hali Hazırda Gümrük Vergileri Askıya Alınmış Olan Eşyaya İlişkin Liste

Ek-3: AB Tarafından Tarife Kontenjanı Açılmış Olan Eşyaya İlişkin Liste

Ek-4: Ülkemiz Tarafından Tarife Kontenjanı Açılmış Olan Eşyaya İlişkin Liste

Ek-5: İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri

  1. Urumçi 2025 (China) Eurasia Commodity and Trade Expo

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan bir yazıda, 26-30 Haziran 2025 tarihleri arasında Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçi'de düzenlenecek olan 2025 (China) Asia-Europe Commodity and Trade Expo'nun, Çin Ticaret Bakanlığı ile China-Eurasia Expo Sekreteryası tarafından ortaklaşa organize edildiği ifade edilmektedir. İki yılda bir düzenlenen bu genel nitelikli uluslararası ticaret fuarının 2025 yılı temasının: "Avrasya İş Birliği İçin Kapsayıcı İstişare, İpek Yolu'nun Ortak Refahı” ("Extensive Consultation of Eurasia Cooperation, Shared Prosperity of Silk Road”) olarak belirlenmiş olduğu, fuar ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.caeexpo.org.cn/en/ adresinden ve ekte yer alan tanıtım broşüründen ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Fuarın, Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın inşasında kilit rol oynayan ve Çin ile Avrasya ülkeleri arasında işbirliğini teşvik eden önemli bir platform olduğu ve yaklaşık 100.000 m² büyüklüğündeki Xinjiang Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

2023 yılında düzenlenen fuara Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Moğolistan ve Afganistan başta olmak üzere kırktan fazla ülke ve bölgeden katılım sağlandığı; ayrıca yedi uluslararası kuruluş ile Çin'in yirmi altı eyalet, özerk bölge ve belediyesinden katılımcıların yer aldığı aktarılmaktadır. Fuarda Fortune Global 500 şirketleri, Çin'in en büyük 500 firması ve sektörel lider konumda olan 120'den fazla kuruluş da dahil olmak üzere toplamda 1.300'den fazla firmanın ürün ve hizmetlerini sergilediği belirtilmektedir. Etkinlik kapsamında 64 farklı ticaret ve tanıtım faaliyeti, eşleştirme programı ile üretici-tüketici buluşmaları düzenlenmiş, toplamda 360 ekonomik ve ticari iş birliği anlaşması imzalandığı ifade edilmektedir.

Fuar kapsamında öne çıkan başlıca sektörler arasında tarım ve gıda ürünleri, tekstil ve hazır giyim, yenilenebilir enerji, inşaat ve yapı malzemeleri, dijital ekonomi, teknoloji ve ekipman üretimi, kültür ve turizm ile el sanatları yer aldığı belirtilmektedir. Söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar açısından fuarın, Çin'in batı bölgeleri başta olmak üzere Orta Asya pazarlarına doğrudan erişim sağlaması açısından önemli bir iş fırsatı sunduğu ve söz konusu fuara Birliklerince tüm sektörlerin katılımına açık olarak milli katılım organizasyonu düzenlenmesi planlandığı aktarılmaktadır.

Fuarın katılım bedeli nakliye hariç 500 $/m2 olarak belirlenmiş olup, Birliklerince fuara nakliye organizasyonu gerçekleştirilmeyeceği belirtilmektedir. Firmaların kendi ürünlerinin nakliyesini organize etmeleri ya da yolcu beraberinde getirmeleri gerektiği ifade edilmektedir. Milli katılım organizasyonunda yer almak isteyen firmaların aşağıda yer alan bağlantıda yer alan başvuru formunun 9 Mayıs 2025 tarihine kadar doldurmalarının beklendiği bildirilmektedir.

Ek-6: Başvuru Formu

Ek-7: Fuar Tanıtım Broşürü

3. TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Mentörlük Programı Tanıtım Toplantısı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Dünya Bankası desteği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda TÜBİTAK tarafından yürütülen Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı kapsamında, TÜBİTAK'ın akredite 25 çözüm ortağından biri olan Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden mentörlük hizmeti alan KOBİ'lerin mentörlük bedelinin %90'ının TÜBİTAK tarafından karşılandığı belirtilmektedir. Geçtiğimiz yıl ilk dönem başvuruları alınan ve çalışmaları başarılı bir şekilde devam etmekte olan programın yeni dönem başvurularının alınmaya başlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı'nın tanıtımına yönelik 24 Nisan 2025 Perşembe günü çevrim içi bir toplantı gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Toplantı Kayıt Linki: https://forms.gle/5yUPHengJ4j3yEsd8

Ek-8: TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı Tanıtım Toplantısı Akışı ve Görseli

  1. Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024 Milli Katılım Organizasyonu

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan bir yazıda, Çin'in Şanghay şehrinde 05-10 Kasım 2025 tarihleri arasında 8. kez düzenlenecek olan "Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE)” 2025 yılı milli katılım organizasyonunun geçmiş yıllarda olduğu gibi Genel Sekreterliklerince gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

2024 yılında toplam 360.000 m2 'lik sergi alanında gerçekleşen CIIE 2025 Fuarına 129 ülkeden 3.500 firma ve 400.000'den fazla profesyonel ziyaretçi katıldığı ifade edilmektedir. 75 ülke pavilyonunun yer aldığı fuarda "Hizmetler, Otomobil, Akıllı Endüstri ve Bilgi Teknolojileri, Tüketici Ürünleri, Medikal Ekipmanlar ve Sağlık Ürünleri, Gıda ve Tarımsal Ürünler adı altında "Business Exhibition” hollerinin yer alacağı belirtilmektedir.

CIIE 2025 Fuarı milli katılım organizasyonuna katılmak isteyen firmaların, katılım için ön taleplerini https://form.eib.org.tr/Form_Goster.Asp?TT_ID=BF4EE33FD4 adresinde yer alan ön başvuru formu aracılığı ile 30 Nisan 2025 tarihine kadar iletmeleri gerektiği belirtilmektedir. Milli katılım organizasyonu için metrekare başına katılım bedelinin ön taleplerin alınmasının akabinde bildirileceği ifade edilmektedir.

  1. Fuar Duyurusu-Botsvana/ 18. Global Expo Botswana

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından alınan yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Botsvana Yatırım ve Ticaret Merkezi (BITC) İhracat Birimi Direktörü Temo Donald Ntapu ve Global Expo Botswana Proje Müdürü Thomas Molebatsi arasında 11 Nisan 2025 tarihinde 18. Global Expo Botswana konulu bir görüşme gerçekleştirildiği ve BITC yetkililerinin 2003 yılından beri düzenlenen "Global Expo Botswana"nın 2023 yılında gerçekleştirilen son oturumunda yaklaşık 300 şirketin sergi açtığını, 4 bin kişinin katılım sağladığını, komşu ülkelerin yanısıra Brezilya ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinden de şirket ve katılımcıların yer aldığını ifade ettikleri ve "18. Global Expo Botswana” etkinliğinin 8-11 Ekim 2025 tarihlerinde Gaboron'da gerçekleştirileceği, Expo'nun lojistik, bilgi teknolojileri, tarım ve endüstriyel kenevir üretimi, yenilenebilir enerji gibi çeşitli alanlarda sergi ve konferans olmak üzere iki ana bölümden oluşacağı, sergi bölümünde iş insanları düzeyinde (B2B) temaslara imkan tanınmasının ve konferans bölümünde ise Botsvana'daki yatırım imkanları ve projelerinin tanıtımının yapılmasının amaçlandığı iletilmiş olup, anılan etkinliğe firmalarımızın katılımı talep edildiği ifade edilmektedir.

Ek-9: Botsvana_ 18. Global Expo Botswana_Ek_18. Global Expo



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.xlsx

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.