BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR
BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2025-062
Sayın Üyemiz;
1. Venezuela'dan Petrol ve Petrol Ürünleri İthal Eden Ülkelere Ek Gümrük Vergisi Uygulanmasına Yönelik Karar
2. Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü / Soru - Cevap
3. Yeni Avrupa Bauhaus Mekanizması
4. İhracat Yönetmeliği Değişikliği
5. Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi - Belge ve Maliyetler Çalışması
6. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Kanada
7. Kayda Bağlı İhracat Hk.- Kırmızı Mercimek ve Tereyağ İhracatı Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Genel Sekreter V.
1. Venezuela'dan Petrol ve Petrol Ürünleri İthal Eden Ülkelere Ek Gümrük Vergisi Uygulanmasına Yönelik Karar
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, 24 Mart 2025 tarihinde Başkan Trump tarafından imzalanan bir Kararname ile Venezuela'dan doğrudan veya dolaylı olarak petrol veya petrol ürünleri ithal eden ülkelerin, ABD'ye yapılan tüm ihracatlarında %25 oranında ek gümrük vergisi uygulanmasına imkân tanıyan bir düzenlemenin getirildiği bildirilmektedir.
Kararnamede Venezuela'dan çıkarılan, rafine edilen veya ihraç edilen ham petrol ve petrol ürünlerinin menşe ülkesinden veya üretici şirketin milliyetinden bağımsız olarak Venezuela petrolü olarak tanımlandığı ve bu kapsamda değerlendirildiği belirtilmektedir. Buna göre, 2 Nisan 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, söz konusu ürünleri ithal eden herhangi bir ülkeye ait tüm mallar için %25 oranında ek gümrük vergisi uygulanabileceği ifade edilmektedir.
2. Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü / Soru - Cevap
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Avrupa Birliği'nde (AB) genel ürün güvenliğini düzenleyen ve 20 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan 2001/95/AT sayılı Direktifin güncellenmesi çalışmalarının tamamlandığı, söz konusu Direktifi yürürlükten kaldıran 2023/988/AB sayılı Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü'nün (GPSR) 23 Mayıs 2023 tarihinde AB Resmî Gazetesi'nde yayımlandığı bildirilmektedir. Bahse konu Tüzük'ün, 13 Aralık 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya konulmuş olduğu, ilgili AB mevzuatının uyumlaştırılmasına yönelik çalışmaların Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürüldüğü ifade edilmektedir.
Uzaktan iletişim araçları yolu da dahil olmak üzere piyasaya arz edilen tüketici ürünlerinin güvenliğinin sağlanmasını hedefleyen Tüzük ile iktisadi işletmeciler ve aracı hizmet sağlayıcılara ilişkin yükümlülüklerin genişletilmekte olduğu, güçlendirilmiş piyasa gözetimi ve denetimi ile izlenebilirlik mekanizmasının etkin işleyişini teminen yeni düzenlemelerin getirildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu tarafından bahse konu Tüzük'e ilişkin hazırlanan soru-cevap metninin Ticaret Bakanlığı tarafından Türkçeye çevrilmiş olduğu vurgulanmakta olup Ek'te sunulmaktadır. Başta AB'ye ihracat yapan iktisadi işletmecilerimizin ve Tüzük kapsamında yükümlülükleri genişletilen aracı hizmet sağlayıcıların kullanımına sunulduğu bildirilmektedir.
Ek-1: Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü (GPSR) Soru-Cevap Metni
3. Yeni Avrupa Bauhaus Mekanizması
Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonu'nun 28 Mart 2025 tarihinde yeni Avrupa Bauhaus Mekanizması'nın uygulanmasına yönelik yol haritasını yayımladığı iletilmiştir. 2025-2027 yılları için düzenlenen Avrupa Yeni Bauhaus Mekanizması, Yeni Avrupa Bauhaus'unun (NEB) temel değerleri kapsamında yaşam alanlarının daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve estetik hale getirilmesi yolunda önemli bir adım olarak görüldüğü aktarılmaktadır.
Öte yandan, mekanizmanın sahadaki gerçek ihtiyaçlara etkili bir şekilde yanıt verebilmesini sağlamak amacıyla, 2024 yılında Üye Devletler ve paydaşlarla gerçekleştirilen kamu istişarelerinin sonuçlarının anılan mekanizmanın geliştirilmesine katkı sağladığı ve sonuçların aynı tarihte yayınlandığı belirtilmektedir. Bahse konu belgelerin bir örneğinin ekte iletildiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, NEB Mekanizması, Yeni Avrupa Bauhaus için geliştirilen ilk çok yıllı finansal araç olup üç yıl için Ufuk Avrupa programından toplam 360 milyon Avroluk bütçeye ek olarak diğer AB programlarından yıllık 120 milyon Avro yatırım ve finansman kaynağı oluşturmasının öngörüldüğü bildirilmektedir. Anılan fonlar kapsamında, mahallelerin dönüştürülmesi, uygun fiyatlı konutlara erişimin artırılması, sosyal uyum ve refahın güçlendirmesi amacıyla sürdürülebilir, döngüsel ve yenileyici bir inşaat ekosistemine yönelik destekler sağlanmasının planlandığı ifade edilmektedir.
Bahse konu yol haritasının, NEB Mekanizması'nın Komisyon tarafından, Üye Devletler ve NEB paydaşlarıyla yakın iş birliği içinde nasıl uygulanacağını ortaya koyan rehber niteliğinde bir kaynak olduğu belirtilmiş olup belgede bütçe kalemlerinin, yönetişim yapılarının ve temel önlemlerin ayrıntılı olarak incelendiği belirtilmektedir.
Ek-2: Consultation Results Report
Ek-3: NEB Facility Roadmap
4. İhracat Yönetmeliği Değişikliği
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, İhracat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 06.05.2025 tarihli ve 32892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmektedir. Anılan değişiklik ile "Elektronik İhracat (E-ihracat)”, "Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi” ve "Kesin Satış” tanımlarının mezkur Yönetmeliğe eklendiği ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, konsinye ihracat kapsamında yurt dışındaki alıcılar, komisyoncular ve ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerinin yanı sıra yurt dışı pazaryerlerine, e-ticaret sitelerine veya diğer e-ticaret platformlarına da mal gönderilebileceği hükme bağlanarak e-ihracatın konsinye olarak gerçekleştirilebilmesine imkân tanındığı ve konsinye ihracata ilişkin işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla gerekli diğer düzenlemelerin tesis edildiği belirtilmektedir.
5. Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi - Belge ve Maliyetler Çalışması
Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, II. Ticaretin Kolaylaştırılması Eylem Planının (2014-2028) 11 numaralı eylem maddesi kapsamında ihracat ve ithalat işlemlerinde karşılaşılan bürokratik yüklerin azaltılmasına yönelik envanter çalışması yürütüldüğü ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ihracat ve ithalat süreçlerinde en fazla sorun yaşandığı değerlendirilen veya temin sürecinde yüksek maliyet unsuru oluşturan ilk 5 adet belge ve/veya işlem ile bu işlemler sırasında ödenen ücret, geçen süre ve süreci zorlaştıran temel unsurların belirlenerek ekte yer alan tabloya işlenerek 12 Mayıs 2025 Pazartesi günü saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-4: Belge ve Maliyetler Tablosu
6. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Kanada
Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” kapsamında, 15 Mayıs 2025 Perşembe günü saat 16.30-18.00 saatleri arasında Kanada'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Kanada: Çelik ve İnşaat Malzemeleri” isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.
Kanada Elektronik Sohbet Toplantı Linki:https://bit.ly/4iCi7r8
7. Kayda Bağlı İhracat Hk.- Kırmızı Mercimek ve Tereyağ İhracatı Hk.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (OAİB) alınan bir yazıda, bilindiği üzere, 25/03/2023 tarih 32143 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2023/06) marifetiyle "Mercimek (GTİP: 0713.40) ve Tereyağı: (GTP:0405.10)” ürünleri İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne eklendiği, mezkûr ürünlerle ilgili Ticaret Bakanlığından alınan muhtelif yazılar ile de, bu eşyaların ihracatının kayıt işlemlerinde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin koordinatör olarak atandığı ifade edilerek; kayıt işlemlerinin yalnızca Genel Sekreterliklerince gerçekleştirildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda "Kırmızı mercimek (GTİP:0713.40.00.00.13) ve Tereyağı (GTP:0405.10)” ürünlerinin ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedürlerinde değişikliğe gidildiği, konu hakkında bilgi almak için Genel Sekreterlikleri Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1401 - 1402 - 1403 - 1404 - 1405 - 1406) veya WhatsApp destek hattımıza mesaj yazmak sureti ile (0 534 592 04 12) iletişime geçilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.