2024/004 Sirküler (12.01.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-004

Sayın Üyemiz;

1. Küresel Tarım İş Forumu

2. Azerbaycan / KEK 11. Dönem Toplantısı Hk.

3. Özel Bitki Sağlığı Lab. Yönetmelik Taslağı

4. 15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Hk

5. Madagaskar / Çocuk Bezi ve Hijyenik Ped Korunma Önlemi Soruşturması

6. ABD/Anti-Damping Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Küresel Tarım İş Forumu

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Sao Paulo Ticaret Ataşeliğimizden intikal eden yazıya atıfla; 27-28 Haziran 2024 Tarihlerinde Brezilya'nın Sao Paulo şehrinde düzenlenmesi öngörülen Küresel Tarım İş Forumu'na ihracatçı firmaların katılım sağlamalarının yararlı olabileceğinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

2. Azerbaycan / KEK 11. Dönem Toplantısı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı'nın 22 Şubat 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz eşbaşkanlığında Ankara'da gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere ihracatçılarımızın Azerbaycan pazarına girişte karşılaştıkları sorun, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu itibarla, firmalarımızın karşılaştıkları sorunlara ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak 15 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 15:30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

3. Özel Bitki Sağlığı Lab. Yönetmelik Taslağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan " "Özel Bitki Sağlığı Laboratuvarları Yönetmelik Taslağı " iletilmiş olup, taslağa ilişkin olası görüş ve önerilerinizin ekte yer alan Görüş Formu doldurularak17 Ocak 2024 Çarşamba günü 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-2: Özel Bitki Sağlığı Laboratuvarları Yönetmelik Taslağı

EK-3: Görüş Formu

4. 15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Hk

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğü, TİM işbirliği ve Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinin organizatörlüğünde, mobilya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarımın sektör için önemini vurgulamak amacıyla, "İhracatçı Birlikleri - 15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreninin 2024 yılının Eylül ayı içerisinde düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede; "İhracatçı Birlikleri - 15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın başvuruları 12 Ocak 2024 tarihinde başlayacak olup söz konusu yarışmaya başvurmak isteyen tüm katılımcıların yarışmanın web sitesi (www.designforexport.org ) aracılığıyla online başvuru yapabilmesi ve yarışma hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilmesi mümkündür.

EK-4: Yarışma Takvimi

EK-5: Yarışmanın Afişleri

5. Madagaskar / Çocuk Bezi ve Hijyenik Ped Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 02.11.2023 tarihli ve 2023-192 sayılı yazı.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Madagaskar tarafından "çocuk bezi ve hijyenik ped” ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığı ilgide kayıtlı yazımızla bildirilmişti.

Bu defa, 9 Ocak 2024 tarihinde Dışişleri Bakanlığı kanalıyla alınan ve ekte bir örneği sunulan DTÖ Bildiriminde daha önce 25 Ekim 2023 olarak belirlenen geçici önlem uygulama tarihinin 1 Ocak 2024 olarak değiştirildiği bildirilmektedir.

EK-6: Madagaskar DTO Bildirimi

6. ABD/Anti-Damping Soruşturması

İlgi: 29.01.2023 tarihli ve 2023-016 sayılı yazı.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Malumları olduğu üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından ABD Gümrük İstatistik Pozisyonları altında 7210.11.00, 7210.12.00, 7210.50.00, 7212.10.00, 7212.50.00, 7225.99.00, ve 7226.99.01 olarak sıralanan Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Almanya, Hollanda, Güney Kore, Çin Tayvanı, Birleşik Krallık yanı sıra ülkemiz menşeli demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde mamulleri (tin mill) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması ve ilaveten ÇHC menşeli aynı ürün ithalatına karşı bir telafi edici vergi soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na (DOC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) 18 Ocak 2023 tarihinde başvuruda bulunulmuş ve bu başvuruya istinaden ABD otoritelerince bir soruşturma açıldığı bildirilmişti.

Bu kapsamda, söz konusu soruşturmaya ilişkin edinilen bilgiye göre, ülkemizden ihraç edilen soruşturma konusu ürün için damping marjı "%0" olarak belirlenerek damping yapılmadığı hükmüne varılmış ve soruşturma önlemsiz kapanmış olduğu belirtilmektedir. ABD tarafından konuya ilişkin yayımlanan bildirimin bir örneği de ekte yer almaktadır.

EK-7: Bildirim



Ekler:
ek-1.docx

ek-2.docx

ek-3.docx

ek-4.png

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.