2024/001 Sirküler (04.01.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2024-001

Sayın Üyemiz;

1. 2024 Yılı İhracatta Hedef Ülkeler Listesi

2. Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi Hk.

3. ABD /Telafi Edici Vergi Önlemleri/ İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

4. Kırgızistan / 11. Dönem KEK Toplantısı

5. ALL4PACK 2024 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

6. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım Toplantısı - TİM

7. Fuar Duyurusu - FIN Brasil 2024 Fuarı

8. ABD-Alüminyum Folyo Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Gözden Geçirme Soruşturmaları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. 2024 Yılı İhracatta Hedef Ülkeler Listesi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde ilave destek uygulanması amacıyla her yıl Bakanlıklarınca ihracatta hedef ülkeler belirlenmektedir. Bu cihetle, küresel siyasi ve ekonomik konjonktür dikkate alınarak ihracatın arttırılması hedefi doğrultusunda firmaların 2024 yılında yönlendirilebileceği hedef pazarların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığı ve söz konusu çalışmalarda ayrıca, Uzak Ülkeler Stratejisi çerçevesindeki ülkeler ile İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamında incelenen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de dikkate alındığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, tüm bu analizler ve değerlendirmeler sonucunda, Ticaret Bakanlığınca yürütülen 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde ilave destek uygulanmak üzere aşağıda belirtilen 56 ülkenin;

Angola, Almanya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Ekvador, Fas, Fransa, Fildişi Sahili, Filipinler, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, İspanya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kolombiya, Kenya, Kuveyt, Malezya, Libya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Tanzanya, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam 2024 yılında ihracatta "Hedef Ülkeler” olarak belirlendiği bildirilmektedir.

2. Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Genel Sekreterliklerine ait; Rıhtım ve Kemankeş Caddesi No:8 Karaköy-Beyoğlu / İstanbul adresinde bulunan, 6 normal kat ve 1 teras katından müteşekkil, toplam 1.029 m2 kullanım alanına sahip taşınmazlarının kiraya verileceği belirtilmektedir.

Kiralamaya ilişkin duyuruya ve şartnameye, web siteleri iib@iib.org.tr (link: http://www.iib.org.tr/gayrimenkul-kiralama-duyurusu-1703570913664) üzerinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

3. ABD /Telafi Edici Vergi Önlemleri/ İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

İlgi:10.11.2023 tarihli ve 2023-195 sayılı yazımız.

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "inşaat demiri” ürünü ithalatına karşı telafi edici vergi (countervailing duty) önlemi uygulanmaktadır.

İlgi'de kayıtlı yazımızla, ABD'nin 2/11/2023 tarihli Resmî Gazetesinde yayımlanan ve inşaat demirinde uygulanan telafi edici vergi önleminin 1 Ocak - 31 Aralık 2022 dönemi için gözden geçirilmesi amacıyla ilgili tarafların ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nden (ITA) soruşturma başlatılmasını talep edebileceklerini duyurulmuştu.

Bu defa, T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, ABD'nin 29/12/2023 tarihli Resmi Gazetesinde inşaat demiri ürününe yönelik telafi edici vergi önlemi kapsamında 1 Ocak - 31 Aralık 2022 dönemi için, idari gözden geçirme soruşturmasının ITA tarafından başlatıldığının duyurulduğu ifade edilmektedir. Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/app/details/FR-2023-12-29/2023-28781 adresinden erişim sağlanabileceği belirtilmektedir.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA'nın ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olduğu, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı ifade edilmektedir. Bu çerçevede, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerektiği belirtilmektedir.

Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunduğu ifade edilmektedir.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formlarının yanı sıra Bakanlıklarına da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen hükümet soru formları gönderilecek olup, soruşturmalar süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılmasının büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edildiği ifade edilmektedir.

4. Kırgızistan / 11. Dönem KEK Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türk-Kırgız Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem KEK Toplantısı'nın 8-9 Şubat 2024 tarihlerinde Ankara'da düzenlenmesinin öngörülmekte olduğu, söz konusu toplantıya yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere ihracatçı firmalarımızın Kırgızistan pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda adı geçen ülkeye ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamında görüş ve taleplerini bildirmek isteyen firmalarımızın ekte yer alan formu doldurarak 5 Ocak 2024 Cuma günü 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmeleri gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirim Formu

5. ALL4PACK 2024 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Paris / Fransa'da 4-7 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan "All4Pack 2024 Uluslararası Ambalaj Makineleri ve Malzemeleri Fuarı” Türkiye milli katılım organizasyonun Genel Sekreterliklerince gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Uzun dönemli müşteri ilişkilerinin ve hatta ortaklıkların kurulması ve sektörle ilgili en son gelişmelerin ve potansiyel rakiplerin takip edilebilmesi açısından fırsat niteliği taşıyan ALL4PACK 2024 Fuarının milli katılımcılarına, Genel Sekreterliklerince "Stand alanı kiralanması; Stand inşaat, dekorasyonu ve elektrik bağlantısı; stand kurulumu sonrası temizlik hizmeti; internet hizmeti; ürünlerin gidiş nakliyesi, gümrüklemesi ve standa teslimi; Fuar günlerini kapsayan ikram hizmetlerinden faydalanma; Stand büyüklüğü ile orantılı olarak ücretsiz fuar giriş kartı (exhibitor badge) temini; fuara davet edeceğiniz müşterileriniz için fuar giriş kartı temini (visitor badge); Türkiye Pavilyonuna yönelik reklam ve tanıtım hizmetleri; fuar kataloğunda ve internet sitesinde yer alma hizmetleri” sunulacağı bildirilmektedir.

Fuara ilişkin detaylı sirküler, başvuru formu, fuar sözleşmesi ve 2022 yılı fuar sonu raporunun ekte yer almakta olduğu, fuara katılmayı planlayan üyelerimizin, ekteki başvuru formunun ve fuar sözleşmesinin eksiksiz doldurarak 12 Ocak 2024 Cuma günü mesai bitimine kadar agac@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerektiği belirtilmektedir.

EK-2: ALL4PACK 2024 Fuarı Fiyatlı Sirküler

EK-3: Başvuru Formu

EK-4: Fuar Sözleşmesi

EK-5: ALL4PACK 2022 Fuar Sonrası Raporu

6. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım Toplantısı - TİM

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dünya Bankası desteği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda KOSGEB ve TÜBİTAK ortaklığı ile yürütülmekte olan 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi (Türkiye Green Industry Project) kapsamında tanıtım ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, İhracatçı firmalarımıza anılan konuda verilecek olan desteklerin tanıtılacağı "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi TİM Tanıtım Toplantısı” 5 Ocak 2024 Cuma günü 10.00 - 12.00 saatleri arasında çevrimiçi olarak düzenleneceği belirtilmekte olup ilgili toplantıya ilişkin duyuru görseli ve kayıt linki aşağıda iletilmektedir.

EK-6: Duyuru Görseli

Program Kayıt Linki: https://tim.org.tr/tr/surdurulebilirlik-egitim-basvuru

7. Fuar Duyurusu - FIN Brasil 2024 Fuarı

Dışişleri Bakanlığının ve T.C. Ticaret Bakanlığının yazılarına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Santa Catarina eyaletinin başkenti Florianópolis'te 3-4 Nisan 2024 tarihlerinde "FIN Brasil” isimli uluslararası iş fuarının üçüncüsünün düzenleneceği ve anılan fuarın ana konuları arasında sağlık, enerji, teknoloji, altyapı, akıllı şehirler, müteahhitlik, turizm ve eğitim sektörlerinin olduğu belirtilmektedir.

8. ABD-Alüminyum Folyo Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Gözden Geçirme Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Alüminyum Folyo” ithalatına karşı 12 Kasım 2021 tarihinden bu yana, anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri uygulanmakta olduğu ifade edilmektedir.

ABD Resmi Gazetesinde 2 Kasım 2023 tarihinde yayınlanan ve alüminyum folyoda uygulanan antidamping önleminin 1 Kasım 2022 - 31 Ekim 2023 dönemi için, telafi edici vergi önleminin ise 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi için gözden geçirilmesi için ilgili tarafların ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA)'nden soruşturma başlatılmasını talep edebileceklerine ilişkin bilgi hatırlatılmaktadır.

Bu defa, ABD'nin 29/12/2023 tarihli Resmi Gazetesinde alüminyum folyoda uygulanan antidamping ve telafi edici vergi önlemlerinin ilgili dönemler için idari gözden geçirme soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir.

Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/app/details/FR-2023-12-29/2023-28781 adresinden erişim sağlanabilmekte olup ITA'nın ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebileceği, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, açılış bildiriminde adı geçen firmaların soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürünlerde satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerektiği; ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmaların bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunduğu ifade edilmektedir.

Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalara gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderileceği, soruşturma süresince firmalar ve Bakanlıkları arasında koordineli olarak çalışılmasının büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.pdf

EK-3.docx

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.