2024/002 Sirküler (09.01.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-002

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye İnovasyon Haritası

2. TİM Gana (Akra) 2024 Genel Ticaret Heyeti

3. ABD Kağıt Torbalar Damping Soruşturması-Ön Bulgu

4. TGK Arı Ürünleri Tebliğ Taslağı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Türkiye İnovasyon Haritası

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ülkemizin ve yakın coğrafyamızın en kapsamlı etkinliği olan Türkiye Innovation Week'i, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın kıymetli teşrifleriyle 23-25 Kasım 2023 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdikleri bildirilmektedir.

Türkiye Innovation Week'in 10'uncu yılına özel olarak hazırlanan Türkiye İnovasyon Haritası, ülkemizde inovasyonun yaygınlaşması ve etkin politikaların geliştirilmesi noktasında geleceğe rehberlik edecek en önemli kaynaklardan biri olarak ülkemiz ihracatçı şirketlerinin inovasyon kapasitelerini özgün bir model kullanarak tanımlayıcı istatistikler ile iyileştirme alanlarını tespit ederek öneriler sunmakta olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda ülkemizdeki inovasyon ekosisteminin güçlenmesine katkıda bulunacağına ve gelecekteki yenilikçi projelerin ve stratejilerin oluşturulmasında yepyeni ufuklar açacağına inanılan Türkiye İnovasyon Haritası çalışmasına www.tim.org.tr web sitesinde yer alan Raporlar & Yayınlar "İnovasyon ve İhracat Raporu” bölümünden erişilebildiği belirtilmektedir.

2. TİM Gana (Akra) 2024 Genel Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 30 Ocak - 2 Şubat 2024 tarihleri arasında Gana'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olduğu, Akra şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Gana'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 9 Ocak 2024 Salı günü mesai bitimi olduğu ve bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/ghana-accra-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği belirtilmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 45.000-TL tahsil edileceği ifade edilmektedir.

Başvuruların tüm sektörlere açık olduğu, heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Meclislerine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği bildirilmektedir.

EK-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-2: Gana (Akra)Ticaret Heyeti Taslak Programı

3. ABD Kağıt Torbalar Damping Soruşturması-Ön Bulgu

İlgi: a) 09.06.2023 tarihli ve 2023-085 sayılıyazımız.

b) 15.06.2023 tarihli ve 2023-087 sayılıyazımız.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Çin, Kolombiya, Hindistan, Malezya, Portekiz, Tayvan, Vietnam'ın yanısıra ülkemiz menşeli kağıt alışveriş torbalarının ve çantalarının ithalatına yönelik damping soruşturması açıldığı hususu ile soruşturma süreci ve takip eden süreç ile ilgili hususlar İlgi'de kayıtlı yazılarımızla firmalarımıza duyurulmuştu.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden bu defa iletilen yazıda, 28 Aralık 2023 tarihinde ABD Ticaret Departmanı Online Belge Portalı olan ACCESS'te ülkemiz menşeli olan kağıt torbalar için ön bulgu kararının yayımlandığı ve ayrıca 3 Ocak 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi olan Federal Register'da ön bulgulara ilişkin bir bildirim yayınlandığı ifade edilmektedir. Söz konusu bildirime https://www.govinfo.gov/app/details/FR-2024-01-03/2023-28944 adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir. Anılan bildirimin incelenmesinden, ihracatçı firmalarımız için %26-32-%47,56 oranlarında geçici damping marjları belirlendiğinin anlaşıldığı, ABD makamlarının 75 gün içerisinde damping soruşturmasına dair nihai kararını yayınlamasının beklendiği ifade edilmektedir.

4. TGK Arı Ürünleri Tebliğ Taslağı

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği Taslağı"na ilişkin görüş talep edilmektedir.

Bahse konu Tebliğ Taslağına ilişkin görüş belirtmek isteyen firmalarımızın görüşlerinin Ticaret Bakanlığına sunulabilmesini teminen ekte yer alan formu doldurarak 9 Ocak 2024 Salı günü 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-3: TGK Arı Ürünleri Tebliğ Taslağı

EK-4: Taslak Görüş Değerlendirme Tablosu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.