2024/003 Sirküler (11.01.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-003

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye-Cibuti 5. Dönem KEK Toplantısı

2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Fransa

3. 1. ESYED Çalıştay Sonuç Raporu

4. İsviçre / Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Kaldırılması

5. Helal Turizm Standardı Eğitim Duyurusu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Türkiye-Cibuti 5. Dönem KEK Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Cibuti 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nın 4-6 Şubat 2024 tarihlerinde Cibuti'de yapılmasının planlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere ihracatçılarımızın Cibuti pazarına girişte karşılaştıkları sorun, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu itibarla, firmalarımızın karşılaştıkları sorunlara ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak11 Ocak 2024 Perşembe günü saat 15:30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Sorun Bildirim Formu

2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Fransa

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenen "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları”kapsamında,16 Ocak 2024 Salı günü saat 14.00-15.30 saatleri arasındaFransa'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Fransa Otomotiv Sektörü Tedarik Zincirinde Yer Alma ve İş Kültürü" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Fransa Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3RS8nO0

3. 1. ESYED Çalıştay Sonuç Raporu

T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğü Yazı İşleri ve Belge Yönetimi Şube Müdürlüğünden alınan yazıda, 12-14 Ekim 2023 tarihleri arasında Üniversiteleri ev sahipliğinde Enstitümüz Endüstriyel Sürdürülebilirlik Ana Bilim Dalı faaliyetleri kapsamında düzenlenen "1. Endüstriyel Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm Çalıştayı" neticesinde "1. ESYED Çalıştay Raporu" hazırlandığı iletilmektedir.

Bu kapsamda, çalıştaya ilişkin hazırlanan rapor, https://www.bilecik.edu.tr/dosya/19633_a815_ESYED_sonuc-raporu.pdf link adresi ile erişime açıldığı belirtilmiş olup, raporun bir örneği ek'te yer almaktadır.

EK-2: 1. ESYED Çalıştay Sonuç Raporu

4. İsviçre / Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Kaldırılması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, İsviçre Federal Hükümeti resmi internet sayfasında 2 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan basın açıklamasına atfen, İsviçre'nin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren sanayi ürünleri ithalatında menşe gözetmeksizin gümrük vergilerini kaldırdığı bildirilmektedir.

Bağlantı Adresi:

"Swiss Industrial Tariffs Abolished" (02.01.2024)- The Portal of the Swiss Government: https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-99580.html

5. Helal Turizm Standardı Eğitim Duyurusu

Helal Akreditasyon Kurumundan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Helal Turizm Standardı Eğitiminin 17-18 Ocak 2024 tarihleri arasında çevrim içi (online) olarak düzenleneceği ifade edilmektedir.

Söz konusu eğitimin; helal belgeli ürün ve hizmetlerin uluslararası ticareti, helal belgelendirmenin tarihçesi ve güncel durumu ile helal turizmin mevcut durumu, çeşitli ülkelerde helal belgelendirmeye ilişkin teknik düzenlemeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT/OIC) ilgili kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yayımlanan OIC/SMIIC 9:2019 Helal Turizm Hizmetleri - Genel Gereklilikler Standardı, OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda için Genel Gereklilikler, OIC/SMIIC 4:2018 Helal Kozmetik - Genel Gereklilikler, OIC/SMIIC 6:2019 OIC/SMIIC 1'in Helal yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı, depolandığı ve servis edildiği yerlere uygulanması için özel şartlar standartlarının ilgili maddeleri ve Helal Akreditasyon Kurumunun akreditasyon süreçleri ve kurallarını kapsadığı belirtilmektedir.

EK-3: Eğitime İlişkin Notlar



Ekler:
ek-1.docx

ek-2.pdf

ek-3.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.