2024/005 Sirküler (18.01.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-005

Sayın Üyemiz;

1. 19-22 Şubat Tim-İtkib Meksika Genel Ticaret Heyeti Hk.

2. Somali'den İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Hk.

3. Firmalarımızın Çin Pazarında Yaşadığı Sorunlar

4. Hindistan (Mumbai) Ticaret Heyeti, 4-8 Mart 2024

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.



1. 19-22 Şubat Tim-İtkib Meksika Genel Ticaret Heyeti Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) organizasyonu ile 19-22 Şubat 2024 tarihleri arasında Meksika'ya; Tekstil ve Hammaddeleri, Hazır Giyim ve Konfeksiyon, Maden, Mücevher, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Otomotiv Endüstrisi, Makine ve Aksamları, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik ve İklimlendirme Sanayii başta olmak üzere tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olduğu, Mexico City şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Meksika'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 18 Ocak Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/mexico-mexico-city-2024 internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulmasının gerektiği, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 2750 USD tahsil edileceği ifade edilmektedir.

Heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine (tekstil@itkib.org.tr e-posta adresine) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

EK-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-2: TİM-İTKİB Meksika (Mexico City) Ticaret Heyeti Taslak Programı

2. Somali'den İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda, 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a ilişkin Tebliğ'in uygulanmasına yönelik usul ve esasların düzenlendiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi'nin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında, ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren azami 180 gün içinde yurda getirilmesi gerektiği hüküm altına alınmış olup aynı maddenin altıncı fıkrasında maruz, "Ek 2'de yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak 2018-32/48 sayılı Tebliğ'in 3'üncü maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz." hükmü ile de söz konusu süre kapsamında istisna tanınan ülkeler listelenerek mezkur listede sayılan ülkelere yapılan ihracata ilişkin bedellerin tasarrufunun serbest bırakıldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Dışişleri Bakanlığından konu ile ilgili bir yazı alındığı, söz konusu yazıda, Somali'nin başkenti Mogadişu'da 29.10.2023 tarihinde faaliyete geçen Ziraat Katılım Bankası (ZKB) şubesinin, 50 yıllık bir aradan sonra Somali'de faaliyet gösteren ilk uluslararası banka konumunda bulunduğu, ZKB'nin bağlı bulunduğu binin üzerinde muhabir banka üzerinden dünyanın her yerine en düşük maliyetle transfer yapabilme ve akreditif açabilme kolaylığı sağladığı belirtilmektedir.

Dışişleri Bakanlığı yazısında devamla, ihracat bedellerinin Türkiye'ye getirilmesinde Somali'nin yüzde yüz istisna tanınan ülkeler arasında sayıldığı, Somali'ye ihracat yapan firmalarımızın ihracat bedellerini bankacılık sistemi üzerinden kabul zorunluluğu bulunmadığı, bu nedenle Somalili ithalatçı firmaların alışılageldiği üzere ülkemizden yaptıkları ithalatla ilgili transferleri havale firmaları üzerinden gönderdiği, havale yoluyla gelen ihracat bedellerinde zaman kaybı yaşandığı, ihracatçılarımızın ürün bedellerini tam olarak tahsil edememelerinin de söz konusu olduğu, Somali'de bir bankamızın faaliyete geçmiş olduğundan söz konusu tebliğin gerekçesinin de ortadan kalktığının düşünüldüğü, bu meyanda Somalili ithalatçılara tanınan istisnanın kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması halinde ihracatçılarımızın zaman ve para kaybının önüne geçilmesinin ve ZKB'nin sağlayacağı akreditif hizmetlerle Somali'ye ihracatımızın artırılmasına katkı sağlamasının mümkün olabileceği hususlarına yer verildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, mezkûr konuya ilişkin değerlendirmenin yapılmasını teminen anılan ülkedeki mevcut siyasi ve ekonomik durum ile ilgili olarak adı geçen ülkeye yapılan ihracat işlemlerinde ihracatçıların karşılaştıkları sorunlara ilişkin detaylı bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Firmalarımızın Somali'nin ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde muaf tutulan ülkeler listesinden kaldırılmasına ilişkin görüşlerinin ve Somali'ye yönelik ihracatta karşılaştıkları sorunların (var ise belgelerle birlikte) 19 Ocak 2024 Cuma günü saat 12.00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş Bildirim Formu

3. Firmalarımızın Çin Pazarında Yaşadığı Sorunlar

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığımızın Çin'e yönelik olarak gerçekleştireceği bir çalışmasında faydalanılmak üzere firmalarımızın anılan ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talepler ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu itibarla, firmalarımızın karşılaştıkları sorunlara ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan formun doldurularak 19 Ocak 2024 Cuma günü saat 15:30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Sorun Bildirim Formu

4. Hindistan (Mumbai) Ticaret Heyeti, 4-8 Mart 2024

T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ile 4-8 Mart 2024 tarihleri arasında Hindistan'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Mumbai şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Hindistan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesiin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Başvuruların tüm sektörlere açık olduğu bahse konu heyete başvuru için son tarih 26 Ocak 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/india-mumbai-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulmasının gerekmekte olduğu, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 43.000-TL tahsil edileceği ifade edilmektedir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının muratkuran@tim.org.tr adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

EK-5: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-6: Hindistan (Mumbai) Ticaret Heyeti Taslak Programı



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.docx

EK-4.docx

EK-5.pdf

EK-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.