2024/020 Sirküler (12.02.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-020

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye Suudi Arabistan Yatırım, Turizm Ve İş Forumu

2. Ukrayna / Kamu İhale Süreçleri

3. Irak Kek ve Hamur İşi İthalat Yasakları

4. Mesleki Yeterlilik Görüş ve Öneri

5. Fas İthalat Vergileri Değişiklikleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Türkiye Suudi Arabistan Yatırım, Turizm Ve İş Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih ve beraberindeki iş heyetinin ülkemizi resmi ziyareti kapsamında, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Invest Saudi iş birliğinde 16 Şubat 2024, Cuma günü 09.00-18.00 saatleri arasında İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Otelde Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Suudi Arabistan Krallığı Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih ve Suudi Arabistan Krallığı Turizm Bakanı Ahmed Bin Aqil Al-Khateeb'in teşrif edeceği etkinliğe; çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Türk ve Suudi firmalarının katılım sağlamasının beklenmekte olduğu ifade edilmektedir. Bu sektörler arasında Turizm, Altyapı, İnşaat, Makine ve Makine Ekipmanları, Enerji/Yenilenebilir Enerji, Dijital Teknolojiler, Gıda, Tarım Ürünleri, Sağlık Hizmetleri ve İlaç, Elektronik Aletler, Otomotiv ve Oto Parçaları, Finansal Hizmetler sektörlerinin öne çıktığı belirtilmektedir.

2023 yılı itibarıyla Suudi Arabistan'ın en fazla ihracat yaptığımız 20. ülke konumuna geldiği, Suudi Arabistan "Vision 2030” programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini artırmak istediği ve özel sektör ithalat, toptancılık ve perakendecilik, finans, inşaat, ziraat, madencilik ve hizmet sektöründe yoğunlaştığı belirtilmektedir. Bu anlamda, Türk müteşebbislerine mevcut ticari seviyeyi daha yukarı taşımak ve yeni ticaret alanları yaratmak için önemli fırsat ve teşvikler sunduğu ifade edilmektedir.

Bu minvalde, ikili iş görüşmelerinin, panellerin ve workshop'ların düzenleneceği bahse konu foruma katılım sağlamak isteyen ihracatçı firmaların en geç 12 Şubat 2024, Pazartesi günü saat 18.00'e kadar katılım formunu doldurmaları gerektiği belirtilmektedir.

2. Ukrayna / Kamu İhale Süreçleri

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazı ekinde yer alan, Kiev Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğince hazırlanan Ukrayna'nın 2023 yılı Aralık ayında değişen kamu ihale süreçlerine ilişkin bilgi notu ekte yer almaktadır.

EK-1: Ukrayna Kamu Alımları Bilgi Notu

3. Irak Kek ve Hamur İşi İthalat Yasakları

Bağdat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Irak Maliye Bakanlığı Gümrükler Genel Komisyonu tarafından ilgili Gümrük Müdürlüklerine gönderilen, kek ve hamur işi ithalat yasağı kapsamına giren ve muaf tutulan ürün gruplarının detaylandırıldığı 23.01.2024 tarihli Genelge ve gayri resmi tercümesinin Bakanlıklarına intikal ettirilmiş olduğu ve ilgili Genelge ve gayri resmi tercümesinin ekte iletildiği ifade edilmektedir.

EK-2: 28.01.2024 Bağdat Ticaret Müşavirliği Bildirimi

4. Mesleki Yeterlilik Görüş ve Öneri

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında "Düzenli Depolama Bertaraf Saha Sorumlusu (Seviye 5)” mesleğine ilişkin taslak mesleki yeterlilik hazırlanması sebebi ile tarafların talep ve beklentilerini tam olarak karşılayacak içerik kalitesinin sağlanması, kabul edilebilirliğin arttırılması için ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak görüş ve önerilerin talep edildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, belirtilen taslak mesleki yeterliliğe ilişkin görüş ve önerilerinizin anılan kuruma iletilmesini teminen, ekte yer alan formun formatına uygun doldurularak 16 Şubat 2024 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş ve Değerlendirme Formu

EK-4: Düzenli Depolama Bertaraf Saha Sorumlusu (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği

  1. Fas İthalat Vergileri Değişiklikleri

Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresinin 29 Aralık 2023 tarih ve 6522/210 sayılı Genelgesi ile 2024 Finans Kanununun yürürlüğe girmesiyle, bazı ürünlerin yürürlüğe konulan ithalat vergisine ilişkin detayların açıklanacağı belirtilmektedir. Söz konusu vergi değişiklikleri aşağıda detaylandırılmaktadır:

İthalat vergisi düşürülen ürünler:

-24. Fasıl kapsamına giren ürünler ile 35-20 sayılı 2020 Düzeltici Finans Kanununun yürürlüğe girmesinden önce %40'lık ithalat vergisine tabi olan ürünler hariç, %40 ithalat vergisi olan tüm ürünler için ithalat vergisi %40'tan %30'a düşürülmüştür.

-0902.10.00.00 tarife pozisyonuna giren, içeriği 3 kg'ı geçmeyen ve hazır ambalajlarda sunulan yeşil çay (fermente edilmemiş) için ithalat vergisi %32,5'tan %30'a düşürülmüştür.

-1604.14.00.92 tarife pozisyonuna giren ton balığı gevreği için ithalat vergisi %40'tan %17,5'e düşürülmüştür.

-1901.10.10.00 tarife pozisyonuna giren, perakende satış için paketlenmiş, bebek ve küçük çocukların beslenmesinde kullanılan süt tozu yerine geçen maddeler için ithalat vergisi %10'dan %2,5'e düşürülmüştür.

İthalat vergisi yükseltilen ürünler:

-0902.20.00.10 tarife pozisyonuna giren içeriği 3 kg'dan fazla ve 20 kg'dan az olan ambalajlarda sunulan yeşil çay için ithalat vergisi %2,5'ten %30'a yükseltilmiştir.

-2309.10.00.00 tarife pozisyonuna giren, perakende satış için paketlenmiş köpek veya kedi maması için ithalat vergisi %2,5'ten %17,5'e yükseltilmiştir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.