2024/027 Sirküler (20.02.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-027

Sayın Üyemiz;

1. Isparta İli Depolarında Bekleyen (Elma) Mahsuller

2. Elektronik Sohbet Toplantıları 2024

3. Birleşik Krallık Genel Ticaret Heyeti

4. Birleşik Krallık Korunma Önlemi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Isparta İli Depolarında Bekleyen (Elma) Mahsuller

Isparta Ticaret Borsasından alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Isparta ili depolarında 310 bin ton elma stoğu bulunduğu ve depolarda bulunan ihracata uygun elma çeşitlerinin Pink Lady (1250 ton), Fuji (1250 ton), Granny Smith (11.000 ton), Golden (25.000 ton), Starking (109.500 ton) olduğu belirtilmektedir.

2. Elektronik Sohbet Toplantıları 2024

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede;

29 Şubat 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Özbekistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Özbekistan Pazarına Giriş" konulu,

14 Mart 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Endonezya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Endonezya: Gıda ve İçecek Sektörleri” konulu,

21 Mart 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Malezya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Malezya Pazarına Giriş” konulu,

28 Mart 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Umman'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Gıda/Tüketim Malzemeleri ve İnşaat Malzemeleri Sektörleri” konulu e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği, ilgili toplantılar için kayıt bağlantıları aşağıda sunulduğu ifade edilmektedir.

Şubat-Mart 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

Elektronik Sohbet Toplantısı

Tarih

Saat

Kayıt Bağlantısı

Özbekistan - "Özbekistan Pazarına Giriş"

29 Şubat 2024

14.00

https://bit.ly/3HPJ62z

Endonezya - "Endonezya: Gıda ve İçecek Sektörleri”

14 Mart 2024

14.00

https://bit.ly/49sxKgM

Malezya - "Malezya Pazarına Giriş”

21 Mart 2024

14.00

https://bit.ly/3OBiRAD

Umman - "Gıda/Tüketim Malzemeleri ve İnşaat Malzemeleri Sektörleri”

28 Mart 2024

14.00

https://bit.ly/4bs5UTz

3. Birleşik Krallık Genel Ticaret Heyeti

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB) organizasyonunda, 10-13 Haziran 2024 tarihleri arasında Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'ya yönelik olarak tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti düzenlenmesi planlandığı, söz konusu organizasyonda Birleşik Krallık'tan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu ticaret heyetine başvuru için 23 Şubat 2024 Cuma günü 17:30'a kadar https://delegations.tim.org.tr/event/united-kingdom-london-2024 internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, ekonomi sınıfı uçak biletli katılım bedeli firma başına 2.200 USD ve aynı firmadan ikinci kişi için 1.700 USD olarak belirlendiği belirtilmektedir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Genel Sekreterliklerine (selim.sahin@immib.org.tr) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

Katılım Ücretine Dâhil Olan Hizmetler:

• Gidiş-Dönüş Ekonomi Sınıfı Uçak Bileti

• Otelde 3 gece konaklama

• İkili İş Görüşmeleri (B2B)

• Heyet kapsamındaki transferler

• Toplantı günü gerek duyulduğunda tercüman hizmeti

• Toplantı günü öğle ve akşam yemeği

• Seyahat Sağlık Sigortası

EK-1: Heyet Programı

EK-2: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

4. Birleşik Krallık Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, Birleşik Krallık (BK) tarafından bazı çelik ürünlerine yönelik korunma önlemi uygulanmakta olduğu, söz konusu önlemlerin devam edip etmeyeceğine karar vermek üzere halihazırda bir gözden geçirme soruşturması yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu defa, 9 Şubat 2024 tarihinde Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından yayımlanan bir bildirimde, 1. Kategoride sınıflandırılan ürünler için mevcut önlemlerin askıya alınmasını değerlendirmek üzere bir gözden geçirme Soruşturması başlatıldığı ifade edilmektedir.

Bildirimde ayrıca, Soruşturma açılışına ilişkin yerli üretici Tata Steel UK (TSUK) ve ithalatçı Kromat tarafından yapılan başvuruda piyasa koşullarında geçici nitelikte gerçekleşen değişikliğin Birleşik Krallıktaki üreticileri etkilemesinin muhtemel olduğu, 1. Kategorideki ürünlere uygulanan korunma önlemlerinin askıya alınmasının talep edildiği belirtilmektedir.

Soruşturmada ilgili taraf olma son tarihinin 25 Şubat 2024 olarak belirlenmiş olduğu, söz konusu bildirimin https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/SS0051/#public-file adresinde yer aldığı ifade edilmektedir.

Anılan Soruşturma ile eş zamanlı olarak 1. Kategori için halihazırda geçerli olan tarife kontenjanlarının ve dağılımlarının uygun olup olmadığına, iç talepteki değişimlere bağlı olarak mevcut miktarların gözden geçirilme ihtiyacına ve geleneksel ticaret akışının korunmasının gerekli olup olmadığına karar vermek üzere ayrı bir gözden geçirme soruşturması başlatıldığı, bu Soruşturma için de ilgili taraf olma son tarihinin 25 Şubat 2024 olarak belirlenmiş olduğu, söz konusu bildirim https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/TQ0052/ adresinde yer aldığı belirtilmektedir.

Bahse konu hususta görüş bildirmek isteyen firmalarımızın ekte yer alan formu doldurarak 20 Şubat 2024 Salı 15:30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş Bildirim Formu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.