2024/033 Sirküler (06.03.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024/033

Sayın Üyemiz;

1. Fas Tarafından "Kaplamalı Ahşap Lif Levha” İthalatına Karşı Açılan Korunma Önlemi Soruşturması Soruşturması

2. Brezilya/Pet Film Anti-damping Önlemi

3. Morityus/İhale

4. Mozambik Tavuk Ürünleri Talebi Hk.

5. Kore Cumhuriyeti 2024 İthalat Fuarı (Korea Import Faır 2024)

6. Suudi Arabistan-Helal Sertifikası

7. Tanzanya (Darüsselam) Ticaret Heyeti 2-6 Haziran 2024

8. Türkmenistan 2024 Yılı Sergi, Fuar vb. Etkinlikleri

9. Zimbabve ZITF 2024 Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Fas Tarafından "Kaplamalı Ahşap Lif Levha” İthalatına Karşı Açılan Korunma Önlemi Soruşturması Soruşturması

Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan kamuoyu duyurusunda özetle, Fas'ta yürürlükte bulunan Ticari Savunma Önlemlerine ilişkin 15-09 sayılı Kanunun 55, 56 ve 57'nci maddelerine istinaden, "kaplamalı ahşap lif levha” ithalatına karşı korunma önleminin uygulanması için Fas'ın lider kaplamalı ahşap yonga levha üreticisi "Cema Bois de l'Atlas - CBA” firmasının başvurusunun olduğu, bu kapsamda adı geçen Faslı Bakanlık tarafından 20 Şubat 2024 tarihinde korunma önlemi soruşturmasının başlatılmasına karar verildiği hususlarına yer verildiği belirtilmektedir. Söz konusu kamuoyu duyurusuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilmek mümkündür:

https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/Avis%20pubblic%20nDDC-02-2024.pdf

Anılan yazıda devamla, söz konusu kamuyu duyurusunun incelenmesinden, soruşturmanın Gümrük Tarife Pozisyonları (GTP) altında kayıtlı ahşap liflerinden yapılmış ve yüzeyi melamin dekoratif kağıt veya dekoratif plastik plaka ya da plastik levha ile kaplanmış panel ürünlerini kapsayacağı, ilgili ürünlerin 2022 GTP sisteminden önce 4411.12.90.90; 4411.13.90.90; 4411.14.90.90; 4411.92.90.90; 4411.93.90.90; 4411.94.90.90 GTP kodları altında kayıtlı olduğu, halihazırda anılan Bakanlığın ulaştığı bilgilere göre söz konusu ürünün toplam ithalatının 2019 (1. dönem) - 2023 döneminde %145'lik artışla 5,3 milyon m2'ye yükseldiği, ithalattaki bu büyük artışın, ihracatçıların kaplamalı ahşap yonga levhaları kaplamalı ahşap lif levhalarla değiştirmeyi amaçlayan önlemlerin etkisiz kılınması uygulamaları ve söz konusu ürünün ihracatçılarını başka satış noktaları bulmaya iten ana üçüncü ülke pazarlarındaki tüketimin düşük büyümesi gibi öngörülemeyen koşulların sonucu olduğunun görüldüğü, CBA'nın başvurusunda, ilgili ürünün ithalatındaki büyük artış nedeniyle, yerel kaplamalı yonga levhalar endüstrisine yönelik ciddi zarar tehdidini gösteren yeterli kanıt sunulduğunun ifade edildiği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, duyurunun devamında, Faslı Bakanlık tarafından soruşturma sürecinde kullanılacak soru formlarının ilgili taraflara (üreticiler, ithalatçılar, ihracatçılar) iletileceği, kendisini ilgili taraf olarak gören tarafların soruşturmanın başlangıç tarihinden 30 gün içinde (en geç 26 Mart 2024 saat 16:30'dan önce) kendilerini tanıtmasının ve ilgili soru formlarını istemesinin gerektiği, soru formlarına cevap verilmesi gereken sürelere soru formlarında ayrıca yer verildiği, ilgili tarafların en geç soruşturmanın başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içerisinde görüş ve yorumlarını Faslı Bakanlığa göndermesi gerektiği, konu hakkında kamuoyu dinleme toplantısı düzenlenebileceği, bunu talep eden tarafların yazılı ve gerekçeli olarak bu isteklerini ve hangi unsurların ele alınacağını belirtmeleri, soruşturmanın açılış tarihinden itibaren 9 ila 12 ay sürebileceği ve soruşturma ile ilgili hususlara ilişkin Bakanlığın kamuoyu duyurusunda iletişim bilgilerine yer verilen birimi ile temasa geçilebileceğinin ifade edildiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda, mezkur kamuoyu duyurusu (Ek 1), soruşturma açılış raporu (Ek 2), soru formları (Ek 3 ve Ek 4) ve yerli üreticinin (CBA) talebi (Ek 5) ekte iletilmektedir.

Öte yandan Fas tarafından "kaplamalı ahşap lif levha" ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine yapılan 21 Şubat 2024 tarihli bildirim ekte (Ek 6) yer almaktadır.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü bildirilmektedir.

EK-1: Kamuoyu duyurusu

EK-2: Soruşturma Açılış Raporu

EK-3: Questionnaire Export-Panneaux de fibre de bois revêtus- Tableaux.xlsx

EK-4: Questionnaire Export-Panneaux de fibre de bois revêtus.docx

EK-5: Yerli Üretici Soruşturma Açma Talebi

EK-6: DTÖ Bildirimi

2. Brezilya/Pet Film Anti-damping Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Brezilya tarafından ülkemiz menşeli "PET Film” (3920.62.19, 3920.62.91 ve 3920.62.99 GTİP'lerinde yer alan) ithalatına karşı 1 Mart 2012 tarihinden bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemi kapsamında, Brezilya Kalkınma, Sanayi, Ticaret ve Hizmetler Bakanlığınca bir nihai gözden geçirme soruşturması yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Sao Paulo Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazı ile bu defa, anılan Bakanlık'tan Brezilya Büyükelçiliğimiz kanalıyla 9 Ekim 2023 tarihinde alınan e-posta ve ekli belgeler iletilmiş olup; 14 Şubat 2024 tarihli Brezilya Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 9 Şubat 2024 tarihli 5 sayılı Sirküler ile anılan Bakanlığın Dış Ticaret Sekreterliği'nin Türkiye'ye yönelik anti-damping önlemini uzatmaksızın incelemeyi sonlandırmaya karar verdiği, söz konusu sirkülerin bir kopyasına https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/circular-n-5-de-9-de-fevereiro-de-2024-542776562 bağlantısına ulaşılabildiği belirtilmektedir. Bahse konu Sirküler Ek te ayrıca iletilmektedir.

EK-7: E-posta

EK-8: Oficio_40142333_Türkçe

EK-9: Sirküler

3. Morityus/İhale

T.C. Ticaret Bakanlığına Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden iletilen yazılara atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Madagaskar'da kaim Morityus Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nden alınan 15 Ocak 2024 tarihli nota ile Morityus'ta yatırım fırsatları hakkında bilgi verilerek bazı ihale ilanlarının nota ekinde sunulduğu ifade edilmekte olup, söz konusu dokümanlar ekte sunulmaktadır.

EK-10: Nota

EK-11: Nota Eki

4. Mozambik Tavuk Ürünleri Talebi Hk.

Maputo Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, MozambikMüslüman İş Adamları Derneği Başkanı Imran Gulam HUSSEIN tarafından Ticaret Müşavirliğimize iletilen talepte Mozambik'in Türkiye'den tavuk ithal etmek istediği ifade edilmiş olup buna istinaden ekli sipariş listesinin Müşavirliğimizle paylaşıldığı ifade edilmektedir.

Ek olarak, Mozambik'in son dönemde Türkiye ve Brezilya'ya kümes hayvanları ürünleri ithalatı için 4 bin tonluk özel kota sağladığı ve Brezilya'dan gelen tavuklarda helal güvenilirliğinin Mozambik çevrelerince düşük görüldüğü göz önüne alındığında Türk ihracatçı firma ve üretici kuruluşlar adına önemli fırsatlar ortaya çıkabileceğinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

EK-12: Sipariş Listesi ve Kartvizit

5. Kore Cumhuriyeti 2024 İthalat Fuarı (Korea Import Faır 2024)

Kore İthalatçılar Birliğinden (KOIMA-Korea Importers Association) alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 21. Kore İthalat Fuarı'nın (Korea Import Fair-KIF) 4-6 Temmuz 2024 tarihlerinde Seul şehrinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Yazıda ayrıca, ülkemizdeki yerel şirketler ve İhracatçılarımızın da davet edildiği kaydedilmektedir.

Söz konusu fuara ilişkin bilgilendirme dokümanları ekte gönderilmekte olup, ayrıca ayrıntılı bilgilere https://www.coexcenter.com/events/korea-import-fair-2024/ adresinden ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

EK-13: KIF 2024 Broşürü

EK-14: KIF 2023 Fuar Sonrası Raporu

6. Suudi Arabistan-Helal Sertifikası

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Suudi Arabistan'a ihraç edilecek kırmızı et ve ürünleri ile kanatlı eti ve ürünlerine, İslami kurallara uygun olarak üretildiğini gösteren bir Helal sertifikasının eşlik etmesinin gerektiği ve ibraz edilecek helal sertifikalarının Suudi İlaç ve Gıda İdaresi (SFDA) tarafından tanınan bir helal belgelendirme kuruluşundan alınmış olması gerektiği ifade edilmektedir. SFDA tarafından tanınan helal belgelendirme kuruluşlarına ilişkin listelerin ise güncel şekilde kuruma ait https://halal.sfda.gov.sa/ adresinde yayımlandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, konuya ilişkin Riyad Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıda, söz konusu listenin son olarak 21 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiş olduğu ve bir örneği ekte iletilmekte olan güncel listeye Türkiye'den bir helal belgelendirme kuruluşunun da eklendiğinin görüldüğü ifade edilmektedir.

Ek-15: SFDA-Tanınan Kuruluşlar Listesi

7. Tanzanya (Darüsselam) Ticaret Heyeti 2-6 Haziran 2024

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ile 2-6 Haziran 2024 tarihleri arasında Tanzanya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği ve Darüsselam şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Tanzanya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarihin 8 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/tanzania-dar-es-salaam-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Forumu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği ve firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 1.500 USD tahsil edileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, başvuruların başta Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Enerji, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İnşaat Malzemeleri, Makine ve Aksamları (Tarım ilaç ve makineleri, Gıda/Tarımsal İşleme), olmak üzere tüm sektörlere açık olduğu iletilmektedir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Meclisimiz (TİM)'e ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

EK-16: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-17: Tanzanya (Darüsselam) Ticaret Heyeti Taslak Program

8. Türkmenistan 2024 Yılı Sergi, Fuar vb. Etkinlikleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odasınca iletilen bilgilere atıfla, Türkmen devlet kurumları tarafından 2024 yılında düzenlenecek sergi, fuar vb. etkinliklerin listesi iletildiği belirtilmektedir.

Söz konusu etkinlik listesi ekte yer almakta olup, Türkmen tarafının iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır:

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Sergi ve Fuar Yönetimi

Tel: +993 12398887, +993 12398838

E-posta: 5@cci.gov.tm

İnternet sitesi: www.cci.gov.tm

EK-18: Türkmenistan 2024 Yılı Etkinlikler Listesi

  1. Zimbabve ZITF 2024 Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen, Zimbabve'nin Ankara Büyükelçiliğinden alınan bilgilere atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, ülkenin önde gelen fuarlarından ZITF 2024 Fuarı'nın bu yıl 23-27 Nisan 2024 tarihlerinde Bulawayo şehrinde düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, diğer sektörlerin yanı sıra inşaat ve altyapı geliştirme, eğitim, finansal hizmetler, bilgi ve iletişim teknolojileri ile turizm sektörlerine yönelik düzenlenmesi öngörülen fuara ilişkin broşür ekte yer almaktadır.

EK-19: Zimbabve ZITF 2024 Fuar Broşürü



Ekler:
ek-1.pdf

ek-10.pdf

ek-11.pdf

ek-12.pdf

ek-13.pdf

ek-14.pdf

ek-15.pdf

ek-16.pdf

ek-17.pdf

ek-18.pdf

ek-19.pdf

ek-2.pdf

ek-3.xlsx

ek-4.docx

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

ek-8.docx

ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.