2024/050 Sirküler (04.04.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024 - 050



Sayın Üyemiz;

1. TGK Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği Taslağı

2. Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuarı

3. 2024 Doku Kumaş Tasarım Yarışması

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Katar

5. 2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı

6. İsviçre Heyetinin Ülkemizi Ziyareti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. TGK Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği Taslağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı ekte gönderilmektedir.

Bu çerçevede, Bahse konu tebliğ taslağına ilişkin olarak görüş ve tekliflerin Ticaret Bakanlığına bildirilmesini teminen ekte yer alan tablo doldurularak4 Nisan 2024 Perşembe günü saat 15:30'a kadar Genel Sekreterliğimize(arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Görüş Değerlendirme Formu

Ek-2: TGK Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği

2. Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Helal Akreditasyon Kurumu'ndan alınan bir yazıya atfen, helal temalı fuar, konferans, kongre vb. etkinlikler; İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünya genelindeki Müslümanlar arasında helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin geliştirilmesine, güvenilir ve sürdürülebilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisine ve ülkelerin helal kalite altyapılarının iyileştirilmesine yönelik iş birliklerinin artırılması açısından önemli fırsatlar oluşturduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve gıda, kozmetik, finans, turizm gibi helal belgeli ticarete konu çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuarı'nın 6-8 Mayıs 2024 tarihleri arasında Johannesburg'da düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Ek-3: Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuar 2024 Tanıtım Broşürü

3. 2024 Doku Kumaş Tasarım Yarışması

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (GAİB)'nden alınan yazıda, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda; kumaş sektörüne yönelik ulusal/uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek özgün, katma değerli ve inovatif ürün tasarımları ortaya çıkarmak, yeni tasarımcıların ortaya çıkmasını ve yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nın dördüncüsünün düzenleneceği iletilmektedir.

Bu kapsamda, dokuma, örme ve baskı kumaş olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması için son başvuru tarihi 12 Temmuz 2024 olup yarışma afişi ve detaylı bilgi için ekte yer alan bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ek-4: Doku Kumaş Tasarım Yarışması Afişi

Yarışma İnternet Sitesi: https://dokusundasanatvar.org/

Yarışma Instagram Sayfası: https://instagram.com/dokusundasanatvar

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Katar

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları”kapsamında,4 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Katar'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden"Katar Pazarına Giriş "isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Katar Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/3vcDU5Y

5. 2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB)'nden alınan yazıda, 26-28 Eylül 2024 tarihleri arasında Karakas / Venezuela'da "Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı” nın 2. kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından yapılması planlanmakta olduğu belirtilmektedir.

-Söz konusu fuarın tüm sektörleri kapsadığı iletilmekte: tarım makineleri, gıda (şekerleme, bisküvi, un, unlu mamüller, makarna, kuru gıda, konserve, alkollü-alkolsüz içecekler), temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı, mobilya-kağıt orman ürünleri olduğu,

-fuara katılmak isteyen firmaların online başvuru formunu 05.05.2024 tarihine kadar doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için Ek'te belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 05.05.2024 tarihine kadar yatırılması,

-Firmaların nakliye istemeleri durumunda Online Fuar Başvuru formunda bu taleplerini belirtmeleri, nakliye talep eden çok sayıda firma olması durumunda fiyat araştırması yapılarak "nakliye bedeli” ayrıca belirlenerek katılım bedeline ekleneceği belirtilmektedir.

Katılım Bedeli: Tahmini 650US$ /m2 (nakliye hariç)

Katılım bedeline;

• Yer kirası,

• Özel stant konstrüksiyonu,

• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

• Reklam, tanıtım hizmetleri

• M2 baz alınarak ücretsiz fuar giriş kartı

• Elektrik ve internet bağlantısı,

• Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

• Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye- çerez ) hizmetleri

Fuarın, "5973 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 418.681 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.

Ek-5: Ödeme Bilgileri ve Katılım Şartları

6. İsviçre Heyetinin Ülkemizi Ziyareti

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan yazıda, İsviçre'nin Federal Ekonomi, Eğitim ve Araştırma Bakanı Guy Parmelin'in 9 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesinin öngörülmekte olduğu, söz konusu ziyaret programına yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın İsviçre pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, adı geçen ülkeye ilişkin olarak görüş ve değerlendirmelerinizin Meclisimize iletilmesini teminen ekte yer alan formu doldurarak4 Nisan 2024 Perşembe günü saat 15:30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-6: Sorun Bildirim Formu


Ekler:
ek--1.doc

ek--2.docx

ek--4.pdf

ek--5.pdf

ek--6.docx

ek-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.