2024/100 Sirküler (04.07.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-100

Sayın Üyemiz;

1. Çin (Guangzhou) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti

2. 2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk

3. Prowein Dusseldorf 2025 Fuarı Milli Katılımı

4. İnoSuit Programı Duyurusu Hk

5. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2)

6. ABD / Fren Kampanaları Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

7. Rusya Sektörel Ticaret Heyeti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Çin (Guangzhou) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz (TİM) ve OAİB (Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri) organizasyonu ile 15-18 Ekim 2024 tarihleri arasında Çin'e yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği ve Guangzhou şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Çin'den iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörülmekte olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu heyete başvuru için son tarihin 12 Temmuz 2024 Cuma günü mesai bitimi olduğu; bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/chinaguangzhou-2024 adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulmasının gerektiği; firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 3.600 USD tahsil edileceği ve heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının OAİB'e (ozbilginz@oaib.org.tr ) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

Ek-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-2: Çin (Guangzhou) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı

2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan yazıda; Meclisimiz (TİM) koordinasyonu ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) organizasyonu ile 26-28 Eylül 2024 tarihleri arasında Venezuela'nın Karakas şehrinde "2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı”nın düzenlenmesinin planlanmakta olduğu, söz konusu fuarın tüm sektörleri (Tarım Makineleri, Gıda -Şekerleme, Bisküvi, Un, Unlu Mamüller, Makarna, Kuru Gıda, Konserve, Alkollü,Alkolsüz İçecekler-, Temizlik Malzemeleri, Hijyenik Ürünler, Kişisel Bakım Ürünleri, Tekstil, Hazır Giyim, Kozmetik, Mutfak Malzemeleri, Elektrikli Ev Aletleri, Kimyevi Maddeler, Demir-Demir Dışı, Mobilya-Kağıt Orman Ürünleri vb.) kapsamakta olduğu bildirilmekte ve fuara ilişkin aşağıdaki hususlar belirtilmektedir;

"Anılan fuara katılım bedeli 650 $ / m2 olarak belirlenmiş olup, bu kapsamda fuara katılmak isteyen firmaların online başvuru formunu doldurmaları ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41 no'lu ABD Doları hesabına katılım bedelinin katılım bedelinin %50'sinin yatırılması gerekmektedir.

Online Başvuru Formu: Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı (google.com)

Katılım Bedeli: Tahmini 650 $ /m2 (nakliye hariç)

Katılım bedeline;

• Yer Kirası,

• Özel Stant Konstrüksiyonu,

• Stant Genel ve Günlük Temizlik Hizmeti,

• Reklam, Tanıtım Hizmetleri

• M2 Baz Alınarak Ücretsiz Fuar Giriş Kartı

• Elektrik ve İnternet Bağlantısı,

• AKİB Genel Sekreterliğince Hazırlanan Firma Broşüründe Yer Alma

• Stantlara İkram (Çay-Kahve-Kurabiye- Çerez) Hizmetleri

Firmaların nakliye istemeleri durumunda Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı (google.com) formunda bu taleplerini belirtmeleri gerekmektedir. Nakliye talep eden çok sayıda firma olması durumunda fiyat araştırması yapılarak "nakliye bedeli” ayrıca belirlenerek katılım bedeline eklenecektir.

Fuarın, "5973 Sayılı Karar” çerçevesinde T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 418.681,00 Türk Lirası'na kadar desteklenecektir.”

Ek-3: Ödeme Bilgileri ve Katılım Şartları

3. Prowein Dusseldorf 2025 Fuarı Milli Katılımı

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden (İİB - İstanbul) alınan yazıda; Düsseldorf/Almanya'da, 16 - 18 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan ProWein Düsseldorf 2025 Uluslararası Şarap ve Alkollü İçecekler Fuarı'na yönelik olarak İİB Genel Sekreterliği tarafından 7. kez Türkiye Milli Katılımı'nın organize edilmesinin planlanmakta olduğu belirtilmekte ve Fuar ile ilgili aşağıdaki hususlar bildirilmektedir;

"ProWein, uluslararası şarap ve alkollü içecekler sektörünün önde gelen fuarı olarak bilinmektedir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ve bölgelerinde üretilen şarapların, alkollü içeceklerin ve bu ürünlerle bağlantılı aksesuarların ön planda olduğu bir etkinliktir. Her yıl binlerce katılımcı firmayı ve ziyaretçiyi bir araya getiren ProWein, 2024 yılında, 5.400 katılımcı firma ile 47.000 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

Ülkemizin zengin yerli üzüm çeşitliliği göz önüne alındığında, milli katılım organizasyonunun önemi oldukça büyüktür. Bu organizasyon, ülkemizin sektördeki potansiyelini uluslararası platformda gösterme ve tanıtma fırsatı sunmaktadır. Bu kapsamda, 2025 yılında gerçekleşecek ProWein fuarına milli katılımın sağlanması, ülkemizin sektördeki yerinin güçlendirilmesi açısında önem arz etmektedir.

Uzun dönemli müşteri ilişkilerinin ve hatta ortaklıkların kurulması ve sektörle ilgili en son gelişmelerin ve potansiyel rakiplerin takip edilebilmesi açısından fırsat niteliği taşıyan ProWein Düsseldorf 2025 Uluslararası Şarap ve Alkollü İçecekler Fuarı'nın Milli Katılımcılarına, İİB Genel Sekreterliğince;

· Stant alanı kiralanması

· Stant inşaat, dekorasyonu ve elektrik bağlantısı, stant temizliği

· Ürünlerinizin nakliye, gümrükleme ve stant teslimi

· Reklam ve tanıtım hizmetleri verilmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin planlamanın sağlıklı olarak yapılabilmesi amacıyla, konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere, fuara başvuruda bulunmayı planlayan firmaların, 12 Temmuz 2024 Cuma günü mesai saatleri bitimine kadar ekte yer alan ön başvuru formunu doldurarak, İİB Genel Sekreterliği'nin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya yasmeyve@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.”

Bilgi için irtibat:

İİB Yaş Meyve Sektör Şubesi - Ceren ULAŞ/Talat Selçuk OKUMUŞ

Tel: 0212 454 05 00 Dahili: 1592/1574 Faks: 0212 454 05 01 - 02

E-Mail: yasmeyve@iib.org.tr

Ek-4: ProWein 2025 Fuarı Ön Başvuru Formu

4. İnoSuit Programı Duyurusu Hk

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, TİM İnoSuit Programı kapsamında firmaların ölçek, ihracat potansiyeli, katma değerli ürün odağı ve inovasyon kapasitesi kriterleri baz alınarak "İnoSuit Hazırlık, İnoSuit Genel, Katma Değer Odaklı İnoSuit ve İnoSuit İhracat Şampiyonları” olmak üzere 4 kulvarda çalışmalar hız kesmeden devam etmekte olduğu, TİM ve İhracatçı Birlikleri tarafından programa kabul edilen firmalara yüzde 50 oranında destek sağlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, 1 Eylül 2024 tarihinde on yedinci dönemi başlayacak olan TİM İnoSuit Programı'na firma ve mentor başvuruları devam etmekte olup kısıtlı sayıdaki kontenjan için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2024 tarihi olduğu bildirilmektedir. Programa firma başvuruları https://tim.org.tr/tr/inosuitfirma -kayit linki üzerinden, mentor başvuruları ise https://tim.org.tr/tr/inosuit-mentor-kayit linki üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda , söz konusu program, ekte yer alan tanıtım materyalleri ile 4 Temmuz 2024 Perşembe günü 11:00-12:30 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşeceği belirtilmektedir.

TİM İnoSuit Programı Kitabı

https://tim.org.tr/files/downloads/inosuit/TIM_Inosuit_Programi.pdf

TİM İnoSuit Programı Tanıtım Filmi:

https://www.youtube.com/watch?v=ajDIyObNUjA&t=15s

Ek-5: Son Başvuru Tarihi Duyuru Metni

Ek-6: Tanıtım Toplantısı Duyuru Metni

Programa ilişkin detaylı ve ayrıntılı bilgi için;

Işıl ERDOĞAN 0212 454 01 56 inosuit@tim.org.tr

https://tim.org.tr/tr/tim-inosuit-programi-1

5. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2)

İlgi: 22.01.2024 tarihli ve 2024/007 sayılı sirkülerimizde.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yazısına atfen, ilgide kayıtlı yazımızda, AB İthalat Kontrol Sistemi-2'nin üç surum halinde uygulanmakta olduğu ve sistemin birinci sürümünün, 15 Mart 2021 tarihinde "havayolu kargo taşımacılığı ön yükleme" ve "havayolu posta taşımacılığı ön yükleme" süreçlerinde: ikinci sürümünün ise 1 Mart 2023 tarihinde "havayolu genel kargo taşımacılığı". "havayolu taşımacılığı" ve "posta taşımacılığı" için yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

Bu defa, konuya ilişkin olarak Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan 28/06/2024 tarihli bir yazıda, Sistemin üçüncü sürümü, denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığında kademeli olarak uygulanmakta olduğu, bu kapsamda deniz ve iç suyolu taşımacıları için 3 Haziran 2024 tarihinde devreye alınarak geçiş sürecinin en geç 4 Aralık 2024 tarihine kadar tamamlanmasının planlandığı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, sistemin üçüncü sürümünün deniz ve iç suyolu taşımalarında ara konşimento düzeyinde bilgileri sağlayan ekonomik aktörler için (taşıma işleri komisyoncuları, acenteler gibi) 04 Aralık 2024 tarihinde devreye alınması ve en geç 01 Nisan 2025 tarihine kadar geçiş sürecinin tamamlanması, karayolu ve demiryolu taşımacıları için ise 01 Nisan 2025 tarihinde devreye alınması ve en geç 01 Eylül 2025 tarihine kadar geçiş sürecinin tamamlanması öngörülmekte olduğu ve sürece ilişkin bilgilendirmenin, ekte iletilen Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü (DG TAXUD) resmî internet sitesinde yer aldığı aktarılmaktadır.

Duyuru Linki:

https://taxation-customs.ee.europa.eu/news/import-control-system-2-ics2-ılıive-maritime-andinland-waterway-transport-2024-06-03_en

6. ABD / Fren Kampanaları Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yerli üreticiler tarafından ülkemizin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti menşeli, fren kampanası ürünü (brake drums) ithalatına karşı dampinge karşı önlem ve sübvansiyona karşı telafi edici önlem soruşturmaları açılması için ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) yapılan başvurulara ilişkin olarak; USITC zarara ilişkin ön soruşturmalarının başlatıldığı, soruşturma takviminin de yer aldığı ABD Resmi Gazetesi açılış bildirimine "https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-06-26/pdf/2024-13969.pdf” bağlantısından erişilebileceği bildirilmektedir. Söz konusu bildirimin incelenmesinden, mezkur soruşturmanın ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 8708.30.50 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan ürünlere yönelik açıldığının anlaşıldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, soruşturmalara taraf olmak ve "Public Service List”te yer almak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmî Gazetesi'nde yayımlandığı 26 Haziran 2024 tarihinden itibaren 7 gün içinde USITC'ye başvurmaları gerekmektiği bildirilmektedir. Bununla beraber, soruşturma kapsamında yayımlanacak kamuya açık olmayan veri ve bilgilere (Business Proprietary Information-BPI) sadece tarafları temsil eden yetkilendirilmiş kişilerin erişebileceği, "BPI Service List”te yer almak için bu kişilerin de soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmî Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren 7 gün içinde USITC'ye başvuru yapmaları zorunluluğu bulunduğu belirtilmektedir.

Bununla birlikte, söz konusu bildirimde, 11 Temmuz 2024 tarihinde bir konferans düzenleneceği ve buna ilişkin katılım taleplerinin de 9 Temmuz 2024 tarihine kadar preliminaryconferences@usitc.gov eposta adresine iletilmesi gerektiği belirtilmektedir. İlaveten, mezkur soruşturmaya ilişkin yazılı görüşlerin 16 Temmuz 2024 tarihine kadar USITC'ye sunulabileceği gerektiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, bazı üretici firmalarımıza USITC tarafından yabancı üretici soru formunun iletildiğinin bilindiği; söz konusu soru formunun esas itibariyle soruşturma konusu üründe ülkemizdeki mevcut, kullanılan ve dönüştürülme ihtimali olan kapasiteyi tespit etme amacı taşıdığı ifade edilmektedir. Bu çerçevede, edinilecek bulguların USITC tarafından zarar veya zarar tehdidine dair verilecek ön ve nihai kararlarda kullanılacağı, verilen bilgilerin bilahare teyit edebileceği ve doğruluğunun önemli olduğu hususlarının; soru formunu doldurma niyetinde olan firmalarımızca dikkate alınmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Öte yandan, DoC tarafından, damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik incelemelerin yapılacağı soruşturmaların açılış bildirimi henüz yayımlanmamış olduğu; ayrıca talep olması halinde söz konusu soruşturmalara yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapılacağı belirtilmektedir.

7. Rusya Sektörel Ticaret Heyeti

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (AKİB)'nden alınan yazıda, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından, Ticaret Bakanlığından onay alınması durumunda, 18 - 22 Kasım 2024 tarihleri arasında Moskova - Rusya'ya Mobilya, Mobilya Aksesuarları, Mobilya Yan Sanayi Ürünleri, Kereste-Palet, Orman Tali Ürünleri, Ahşap Mamulleri sektörlerine yönelik Rusya Sektörel Ticaret Heyeti düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, anılan heyet organizasyonu Sektörel Ticaret Heyetleri Hakkında Genelge kapsamında devlet destekli olarak planlanmış olup katılım bedeli devlet desteği düşülmüş ön destekli olacak şekilde birinci kişi başı tahmini maliyet 1.250 ABD Doları, aynı firmadan ikinci kişi katılımı 750 ABD Doları olarak belirlenmiş olup, İhale sonrası net maliyetin bildirileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Ticaret heyeti programı dahilinde, Ticaret Müşavirliklerimizin de desteği ile mobilya ithalatçı, toptancı ve distribütör firmaları ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmelerinin düzenlenmesi, planlanan taslak program ve Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı (EK C-1) ekte yer almaktadır. Katılım sağlayacak firmalarımızın ekli EK C-1 formunu ve aşağıda paylaşılan linkteki online katılımcı bilgi formunu doldurarak taraflarına iletmesi gerektiği iletilmektedir.

Online Katılımcı Bilgi Formu: https://forms.gle/WnFFy4MsytS37y516

Ek-7: Heyet Taslak Programı

Ek-8: EK C-1 Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı



Ekler:
ek--1.pdf

ek--2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.docx

ek-5.docx

ek-6.docx

ek-7.pdf

ek-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.