2024/109 Sirküler (18.07.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-109

Sayın Üyemiz;

1. 2023 Ürünü Kuru İncir Stok Tespiti

2. Guanco/Çin Gıda Sektörü Ticaret Heyeti

3. Dökme ve Varilli Zeytinyağı İhracatı

4. Çekya'ya Tahin İhracatında CHED-D Belgesi İbrazı İle AB'ye Bazı Ürünlerin İhracatında Kontrol Sıklığının Azaltılması

5. IPARD III Dönemi İkinci Başvuru Çağrı İlanı

6. Umman'da Düzenlenecek Duqm Forumu

7. Kuru Soğan Standard Tasarısı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. 2023 Ürünü Kuru İncir Stok Tespiti

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) alınan bir yazıda, her kuru incir ihraç sezonu öncesinde firmalardan bir önceki ürün yılından kalan kuru incir stok miktarlarını bildirmeleri talep edildiği, firmalarımızca bildirimi yapılan ve Ticaret Bakanlığı ile EİB Genel Sekreterliğince oluşturulan heyet tarafından yerinde görülüp tespit edilen kuru incirlerin, bir sonraki sezon ürününün ilk yükleme tarihi öncesinde ihracına onay verildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede;

  1. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2024/25 kuru incir sezonu öncesinde de ihracatçılarımızın 2023 ürünü kuru incir stoklarını ve bu stoklarına ilişkin önümüzdeki döneme ait ihracat bağlantılarını Genel Sekreterliğimize bildirmelerinin talep edilmesi,
  2. 29 Temmuz 2024 - 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında, Ticaret Bakanlığı ve Genel Sekreterliğimizce oluşturulacak bir heyet tarafından firmalarımızın stoklarının yerinde görülmesi amacıyla firmalarımıza ait işletme ve depoların ziyaret edilmesi,
  3. İşletmelerin veya depoların fümigasyon odalarında kapalı/ilaçlı olmasından dolayı görülemeyen kuru incirlerin stok beyanının geçmiş yıllarda olduğu gibi kabul edilmemesi,
  4. Stokta mevcut kuru incirler paketlik ise stok beyanlarının boylara göre yapılmasının,

kararlaştırıldığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, kuru incir ihracatı yapan firmalarımızca ekte yer alan 2023 ürünü kuru incir stok bildirim formunun doldurularak en geç 26 Temmuz 2024 Cuma günü 15.00'e kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine(kurumeyve@eib.org.tre-posta adresi aracılığıyla) iletilmesinin beklendiği belirtilmektedir.

Ek-1: 2023 Ürünü Stok Bildirim Formu

2. Guanco/Çin Gıda Sektörü Ticaret Heyeti

İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) alınan bir yazıda, Odaları tarafından ülkemizin ihracat hedefleri doğrultusunda ihracatın ve mevcut pazar paylarının arttırılması amacıyla, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile 5973 sayılı "İhracat Destekleri Hakkında Karar” ve "Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Desteklerine İlişkin Genelge” çerçevesinde, gıda sektörünün şekerleme, bisküvi, atıştırmalık, kuru meyve, kuruyemiş başta olmak üzere paketlenmiş ve tüketilmeye hazır/ambalajlı gıda ürünleri alanında faaliyet gösteren üretici ve/veya ihracatçısı firmalarımızın katılımıyla Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guanco şehrine Food2China Fuarı ile eşzamanlı olarak 23-28 Eylül 2024 tarihleri arasında bir ticaret heyeti düzenlenmesi planlandığı belirtilmektedir.

Food2China Fuarı'nın, Çin'in Guanco şehrini Asya Pasifik ve dünyanın geri kalanına bağlayan, Güney Çin'deki en büyük ve en etkili uluslararası gıda ticareti fuarı olduğu ifade edilmektedir. (Detaylı bilgi: http://en.food2chinaexpo.com/ )

Söz konusu ticaret heyeti programı için firma kontenjan sınırı olduğu; katılıma ilişkin dikkat edilmesi gereken tüm önemli bilgilerin yanı sıra taslak program akışının ekli dokümanlarda sunulduğu belirtilmektedir.

Kişi başı katılım bedeli 2.250 USD olup, katılım bedeline dâhil olan hizmetler aşağıdaki gibidir;

- Ulaşım (ekonomi sınıfı gidiş-dönüş uçak bileti)

- Konaklama (5* otel - standart oda + kahvaltı)

- Havaalanı-Otel-Havaalanı Transfer Hizmeti

- İkili İş Görüşmeleri Organizasyonu

- Diğer Organizasyon Hizmetleri (tanıtım giderleri, tercüme hizmeti, Çin vize başvurusu, sektörel kurum/firma ziyaretleri vb.)

Bu çerçevede, Odamızca Ticaret Bakanlığı'na yapılması planlanan destek başvurusu kapsamında Heyete katılmak isteyen firmalarımızın;

1) Aşağıdaki linkte yer alan online başvuru formunu eksiksiz doldurarak iletmeleri,

https://forms.gle/FPNWWgM1A2Bt57dq6

2) Katılımcı şirket talep yazısı (EK A-1) formunu (Şirket unvanının doğru ve eksiksiz olarak yazılmasına, katılımcı şirket kaşelerinin ve şirketi temsile yetkili kişinin imzasının bulunmasına dikkat edilmelidir),

3) Heyete katılacak şirket çalışanı/yetkilisi ile ilgili talep edilen belgeleri (EK-Heyet Programına İlişkin Önemli Bilgiler” isimli dosyanın 6,- 7. ve 8. maddelerinde belirtilmektedir)

en geç 19 Temmuz 2024 Cuma günü saat 17:30'a kadar aşağıda yer alan e-posta adresine göndermeleri gerektiği bildirilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Samet Varişler / Barış Akkurum

Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

Lobi Birimi

Tel: 0212 455 60 93 / 455 64 24

E-posta: uluslararasi@ito.org.tr

Ek-2: Taslak Program

Ek-3: Çin Sektörel Ticaret Heyeti Ekleri

3. Dökme ve Varilli Zeytinyağı İhracatı

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan bir yazıda, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına (GTİP: 15.09.20.00.00.19, 1509.30.00.00.19, 1509.90.00.00.29 ve 1509.90.00.00.39) ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgi edinmek isteyen firmalarımızın, aşağıda iletişim bilgileri yer alan Genel Sekreterlikleri personeli ile iletişime geçmelerinin beklendiği ifade edilmektedir.

İlgili Kişiler:

Begüm ERALTINKÖSTEKLİLER

Telefon: 0232 488 61 86 - 0535 418 12 05

Efe FIRAT

Telefon: 0232 488 61 38 - 0549 566 63 42

4. Çekya'ya Tahin İhracatında CHED-D Belgesi İbrazı İle AB'ye Bazı Ürünlerin İhracatında Kontrol Sıklığının Azaltılması

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Çekya'ya yönelik tahin ihracatında TRACES sistemi üzerinden CHED-D belgesinin düzenlenip düzenlenmemesi hususuna ilişkin Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliğimizden alınan bir yazıda; 12 Haziran 2024 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 11 Haziran 2024 tarih ve 2024/1662 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ile 2019/1793 sayılı Tüzük'te gerekli değişikliklerin yapıldığı, bu kapsamda, ülkemiz menşeli tahinin arttırılmış kontrollere tabi olmayacağı, CHED belgesinin gerekli olmayacağı ve bahse konu Tüzüğün 2 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Ek-4: 2024-1662 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü

5. IPARDIIIDönemiİkinciBaşvuruÇağrı İlanı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörlüğü Isparta Destek Hizmetleri Biriminden alınan bir yazıda, kaynağını AB ve Türkiye fonlarının oluşturduğu IPARD hibe desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında, programın yürütücüsü Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğüne bağlı Antalya İl İrtibat Ofisinin açıldığı ve faaliyetlerine başladığı belirtilmektedir. IPARD Programı kapsamında tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal alanda yapılacak yatırımlara %50-%75 arasında hibe destek sağlandığı ifade edilmektedir. Desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte proje bütçeleri 5.000 Euro ile 3.000.000 Euro arasında farklılık göstermektedir. Aynı zamanda vergi muafiyetinin de olduğu destekler ile ilgili ayrıntılı bilgiye kurumsal iletişim kanallarından ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2024 yılının ikinci çağrısı olan IPARD III programı İkinci Başvuru Çağrı ilanına 28 Haziran 2024 itibariyle çıkmış bulunmaktadır. Kurumumuzun bu çağrı döneminde destekleyeceği sektörler ve başvuru tarihleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler yazımız ekinde yer alan çağrı ilanı metninden ve "www.tkdk.gov.tr" internet adresinden öğrenilebilmektedir.

Ayrıca potansiyel başvuru sahipleri, Solak Mah., Serik Caddesi Antalya Expo Sergi Alanı, Teknik Alan-2 bölgesi 431 AA, Aksu adresinde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Antalya İrtibat Ofisine ya da 444 85 35 / 07 veya 0246 224 38 00/ 7895 numaralı telefonları arayarak yardım masamızdan gerekli bilgilere ulaşabilecekleri belirtilmektedir.

Ek-5: IPARDIIIİkinciBaşvuruÇağrıİlanı

6. Umman'da Düzenlenecek Duqm Forumu

Dışişleri Bakanlığı'ndan iletilen yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Umman Sanayi ve Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde, "Mavi Ekonomiye Yatırım" temasıyla 20 Ekim 2024 tarihinde düzenlenecek "Duqm Forumu"na ilişkin Umman'ın Cidde Başkonsolosluğu'nun Notası'nın, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği'nin Sirküler Notası ile üye devletlere dağıtıldığı belirtilmektedir.

Mezkur Nota'da özetle, bahse konu foruma katılım teyidi dahil her konuda Umman'ın Cidde Başkonsolosluğu ile doğrudan temas edilmesi telkin edilmekte olup, üye devletlerin ilgili kamu kurum ve özel sektör kuruluşlarının söz konusu foruma katılımının faydalı olacağı ifade edilmektedir.

Ek-6: Duqm Forum

7. Kuru Soğan Standard Tasarısı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "TS 796 tst T4 Kuru Soğan" standart tasarısı ekte gönderildiği ifade edilmektedir.

Bahse konu standart tasarılarına ilişkin olarak görüş ve tekliflerinizin Ticaret Bakanlığına iletilmesini teminen 24 Temmuz 2024 Çarşamba günü 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-7: Görüş Tablosu

Ek-8: Kuru Soğan Standardı



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.xlsx

Ek-8.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.