2024/113 Sirküler (23.07.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-113

Sayın Üyemiz;

1. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Bilgilendirme Toplantısı

2. Madagaskar/Korunma Önlemi Soruşturması

3. İSTKA Destekleri ve Çalışmaları Bilgilendirme Programı

4. Japonya (Tokyo) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti (11-15 Kasım 2024)

5. Fas Genel Ticaret Heyeti Hk.

6. Türkiye-Nijerya İkili İş Görüşmeleri Toplantısı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Bilgilendirme Toplantısı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB)'nden alınan yazıda, Türkiye - Venezuela dış ticaret hacmi, kısa dönemde 3 milyar dolar ve uzun vadede 5 milyar dolara çıkartılmak üzere ülke politikası olarak planlandığı belirtilmektedir.

Bu plan kapsamında, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin düzenlediği organizasyonunda 26-28 Eylül 2024 tarihlerinde Venezuela/Karakas'ta düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarı öncesinde Venezuela Pazarı Fırsatlarının ele alınacağı "Neden Venezuela?” toplantısı düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu toplantı, 25 Temmuz 2024 tarihinde 16.00 -18.00 saatleri arasında, AKİB Toplantı Salon'unda düzenlenecek olup, ve eş zamanlı paylaşılacak olan çevrimiçi toplantı linkine kayıt için "TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI ÖNCESİ, NEDEN VENEZUELA?” adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Ek-1: Toplantı Programı

2. Madagaskar/Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 22.01.2024 tarihli ve 2024/007 sayılı yazımızda.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bilindiği üzere, Madagaskar tarafından "dokuma çuval ve kılıflar" ithalatına karşı 04 Ocak 2024 tarihinden bu yana bir korunma önlemi soruşturmasının yürütülmekte olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Madagaskar tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Tedbirleri Komitesi'ne yapılan ve 17 Temmuz 2024 tarihinde DTÖ tarafından yayımlanan ekli bildirimde, anılan ülkenin mezkûr üründe 15 Temmuz 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında %33, 2025 yılında %32, 2026 yılında %31, 2027 yılında %30 ve 1 Ocak 2028 ile 14 Temmuz 2028 tarihleri arasında %29 oranında korunma önlemi uygulayacağı belirtilmektedir.

Öte yandan ülkemiz, DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın amir hükümleri çerçevesinde, Madagaskar'nın mezkûr ürün ithalatında % 3'ün altında paya sahip olması nedeniyle önlemden muaf tutulduğu ifade edilmektedir.

Ek-2: DTÖ Bildirimi

3. İSTKA Destekleri ve Çalışmaları Bilgilendirme Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Meclisleri organizasyonunda, İSTKA Destekleri ve Çalışmaları Bilgilendirme Programı hakkında çevrim içi bilgilendirme toplantısı düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu, programın 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü 10.30-12.00 saatleri arasında düzenleneceği ve programa katılım ücretsiz olduğu belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, katılım için https://cutt.ly/d9dLUca%20 linkinden kayıt yaptırılmasının yeterli olacağı ve eğitim sonunda katılımcılara e-sertifika verileceği ifade edilmektedir.

Toplantı linki: https://us02web.zoom.us/j/85498605969

Ek-3:Bilgilendirme Programı Duyuru Görseli

Ek-4:Program Akışı

4. Japonya (Tokyo) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti (11-15 Kasım 2024)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Meclisimiz (TİM) koordinasyonu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB) organizasyonunda 11-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Japonya Genel Nitelikli Ticaret Heyeti'nin gerçekleştirileceği ve Tokyo şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Japonya'dan iş insanlarının davet edileceği genel nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Yazıda devamla, pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete Gıda Sektörü (Taze & Kurutulmuş & Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler, Konserve, Şekerleme, Makarna, Balık ve Su Ürünleri, Zeytinyağları), Gıda Makineleri (Paketleme, Sarma, Dolum vb. Makineler), Hazır Ambalajlar (gıda ile temasa uygun Kâğıt, Plastik, Strafor vb. Ambalajlar), Evcil Hayvan Gıdaları sektörleri başta olmak üzere, uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarihin 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü mesai bitimi olduğu; bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/japan-tokyo2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulmasının gerektiği; firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 3.960-USD tahsil edileceği ve heyete katılımın, başvuru formlarının firmalarımızca doldurulması ve ödeme dekontlarının Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin fuarlar@akib.org.t e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek-5: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-6: Japonya (Tokyo) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı

5. Fas Genel Ticaret Heyeti Hk.

İstanbul Tekstil Ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İTKİB)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) organizasyonu ile 30 Eylül - 3 Ekim 2024 tarihleri arasında Kazablanka/Fas'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup söz konusu organizasyonda Fas'tan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörülmekte olduğu bildirilmektedir.

Bahse konu heyete katılmak isteyen firmalarımızın 9 Ağustos 2024 Cuma günü mesai bitimine kadar bağlantıda yer alan başvuru formunun doldurulması gerektiği, başvuru formunun doldurulması sonrasında ön değerlendirmesi yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza e-posta aracılığı ile bilgilendirme yapılacağı bildirilmektedir. Söz konusu heyete katılım bedeli bir kişi için 2.000 €; iki kişi için 3.000 € tahsil edileceği ve başvuruların tüm sektörlere açık olduğu, heyete katılımın başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının ulaşması akabinde İTKİB Genel Sekreterliği'nin onay e-postası ile kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek-6: Duyuru Görseli

Ek-7: Heyet Programı

6. Türkiye-Nijerya İkili İş Görüşmeleri Toplantısı

Ticaret Bakanlığının yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Birliği (NACCIMA), Nijerya-Türkiye İş Konseyi (NTBC) ve İstanbul Yabancılar ve Yatırım Merkezi Dış Ticaret Limited Şirketi (İYMER) tarafından 23 Temmuz 2024 tarihinde Abuja Büyükelçiliğimiz kançılarya binasında "Türkiye-Nijerya İkili İş Görüşmeleri (B2B) Toplantıları” programının organize edilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

İkili iş görüşmelerinin yapılacağı toplantılara "atık yönetimi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, makine, yedek parça, solar enerji, inşaat malzemeleri, tarım, tekstil ve hazır giyim” gibi birçok sektörden firmanın katılım sağlaması beklenmektedir. Bununla birlikte petrole bağımlı ekonomisini dönüştürmek isteyen Nijerya'nın tarım sektörüne verdiği önem dolayısıyla katılımcı firmaların büyük çoğunluğunun tarım sektöründen teşekkül edeceği düşünülmektedir. Söz konusu etkinliğe ilişkin taslak program ve tanıtım broşürü Ek'te sunulmakta olup, detaylı bilgi için Abuja Ticaret Müşavirliğimiz ile iletişime geçilmesinin faydalı olacağı belirtilmektedir.

Ek-8: Taslak Program



Ekler:
ek--1.pdf

ek--6.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

Ek-4 Programı Akışı.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

ek-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.