2024/114 Sirküler (25.07.2024) Yeni


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-114

Sayın Üyemiz;

1. GET-APP BGB Sorgulaması

2. Trinidad Ve Tobago-İhale Duyurusu/ Toplu Taşıma Aracı

3. Sayın Bakanımızın Pakistan Ziyareti

4. Türkiye - Almanya Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı

5. Fas (Kazablanka) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti (30 Eylül-3 Ekim 2024)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. GET-APP BGB Sorgulaması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, mikro ihracatçılarımızın Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamelerinde (BGB) göndericisi/ihracatçısı oldukları eşyaya ilişkin ihtiyaç duydukları bilgilere erişebilmelerini sağlamak amacıyla GET-APP programında "BGB İşlemleri” adı altında sorgulama menüsü oluşturularak uygulamaya alındığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, https://uygulama.gtb.gov.tr/GETAPP adresinden erişilebilecek olan "BGB İşlemleri” menüsüne, yeni düzenlemenin amacı doğrultusunda sadece "fs-firma sahibi” profiline sahip kullanıcılar tarafından ulaşılabileceği ve söz konusu profile yetkilendirmelerin GET-APP üzerinden değil gümrük müdürlükleri tarafından yapılmakta olduğu dile getirilmektedir. Firma sahibi profiline sahip olmayan kullanıcıların gerekli şartları taşımaları halinde gümrük müdürlüklerine başvurarak bahse konu profili almalarının mümkün olduğu belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, BGB sorgulamasının detaylı veri içerdiğinden en fazla 7 gün için yapılabilmekte olduğu, sorgulamada taşıma senedi yazılmadan doğrudan tarih aralığı girilip sorgulama yapılabildiği gibi taşıma senedi numarası girilerek de sorgulama yapılabildiği ve buna ilaveten sorgulama sonuçlarının excel olarak dışarı aktarılabildiği vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, mikro ihracatçılarımızın ihracat rakamlarının değerlendirilmesinde ihtiyaç duydukları BGB ve Detaylı Beyan kapsamı e-ihracat verilerini aylık ve yıllık olarak sorgulayabilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiği ifade edilmektedir.

2. Trinidad Ve Tobago-İhale Duyurusu/ Toplu Taşıma Aracı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Trinidad ve Tobago İş ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı Toplu Taşıma Hizmeti Şirketi tarafından sağdan direksiyonlu 60 adet CNG ve dizel yakıtlı ve 40 adet elektrikli otobüs alımı için açılan ihalelere ilişkin duyurulara https://ptsc.co.tt/tenders/ internet adresinden ulaşılabileceği aktarılmaktadır.

Yazının devamında, CNG ve dizel yakıtlı ihaleler için son tarih olarak 29 Temmuz 2024, elektrikli araçların ihaleleri için yapılması zorunlu olan alan ziyareti için ise son tarih olarak 30 Temmuz 2024 tarihlerinin belirlendiği iletilmektedir.

3. Sayın Bakanımızın Pakistan Ziyareti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT'ın 6-8 Ağustos 2024 tarihlerinde beraberinde işadamları heyeti ile birlikte Pakistan'ı ziyaret etmesi öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; firmalarımızın anılan ülke pazarına ilişkin bilgilerin Ticaret Bakanlığına sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak25 Temmuz 2024 Perşembe saat 15:30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Görüş Bildirme Formu

4. Türkiye - Almanya Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye-Almanya Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nın 2024 yılının son çeyreğinde Almanya'da gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmiş olup, söz konusu toplantıya hazırlık çalışmalarında faydalanılmak üzere ihracatçı firmaların anılan ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlara ve bunlara ilişkin talep ve değerlendirmelere, ayrıca iki ülke arasında gümrük alanındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olası görüş ve önerilere ihtiyaç duyulduğu duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla, anılan ülke pazarı ile ilgili sorun, talep ve değerlendirmelerinizin ekte yer alan form doldurularak26 Şubat 2024 Cuma 15.00'e kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-2: Sorun Bildirim Formu

5. Fas (Kazablanka) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti (30 Eylül-3 Ekim 2024)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) organizasyonunda 30 Eylül - 3 Ekim 2024 tarihleri arasında Fas Genel Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Kazablanka şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Fas'tan iş insanlarının davet edileceği genel nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 9 Ağustos 2024 Cuma günü mesai bitimi olup, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/morocco-casablanca-trade-delegation/company/register adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olduğu, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 2.000 € tahsil edileceği, aynı firmadan 2. Katılımcı bedeli ise 1.000-€ olduğu belirtilmektedir.

Heyete katılım, başvuru formlarının firmalarımızca doldurulması ve ödeme dekontlarının İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin tekstil@itkib.org.tr e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek-3: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususla

Ek-4: Fas (Kazablanka) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı



Ekler:
ek-1 Görüş Bildirme Formu.docx

eK-2 Sorun bildirim formu.docx

ek-3.pdf

ek-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.