2024/124 Sirküler (13.08.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-124

Sayın Üyemiz;

1. IPARDIII Dönemi Üçüncü Başvuru Çağrı İlanı

2. TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Doğu Anadolu Eğitim Programı

3. Togo/19.Uluslararası Lome Fuarı

4. Madagaskar / Çocuk Bezi ve Hijyenik Ped Korunma Önlemi Soruşturması

5. İhracı Kayda Bağlı Mallar Hk.- Şeker İhracatı Hk.

6. Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu V. Dönem Toplantısı

7. ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması Soruşturması

8. Kayda Bağlı İhracat Hk. - Horoz ve Tavuk Eti Kayıt Uygulaması Hk.

9. ABD / Fren Kampanaları Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.


1. IPARDIIIDönemiÜçüncüBaşvuruÇağrı İlanı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörlüğü Isparta Destek Hizmetleri Biriminden alınan bir yazıda, kaynağını AB ve Türkiye fonlarının oluşturduğu IPARD hibe desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında, programın yürütücüsü Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğüne bağlı Antalya İl İrtibat Ofisinin açılmış olduğu ve faaliyetlerine başladığı ifade edilmektedir. IPARD Programı kapsamında tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal alanda yapılacak yatırımlara %50-%75 arasında hibe destek sağlandığı, desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte proje bütçeleri 5.000 Euro ile 3.000.000 Euro arasında farklılık gösterdiği belirtilmektedir. Aynı zamanda vergi muafiyetinin de olduğu destekler ile ilgili ayrıntılı bilgiye kurumsal iletişim kanallarından ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 2024 yılının üçüncü çağrısı olan IPARD III programı Üçüncü Başvuru Çağrı ilanına 31 Temmuz 2024 itibariyle çıkmış bulunduğu bildirilmektedir. Kurumumuzun bu çağrı döneminde destekleyeceği sektörler ve başvuru tarihleri ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yazı ekinde yer alan çağrı ilanı metninden ve "www.tkdk.gov.tr" internet adresinden öğrenilebildiği belirtilmektedir.

Ayrıca potansiyel başvuru sahiplerinin, Solak Mah., Serik Caddesi Antalya Expo Sergi Alanı, Teknik Alan-2 bölgesi 431 AA, Aksu adresinde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Antalya İrtibat Ofisine ya da 444 85 35 / 07 veya 0246 224 38 00/ 7895 numaralı telefonları arayarak yardım masasından gerekli bilgilere ulaşabileceği ifade edilmektedir.

Ek-1: IPARDIIIÜçüncüBaşvuruÇağrıİlanı

2. TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Doğu Anadolu Eğitim Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum politikaları doğrultusunda, TİM tarafından 21 Haziran 2021 tarihinde kamuoyuyla paylaşılan "TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı” kapsamında ihracatçılarımıza yol göstermek adına muhtelif çalışmalar yürütülmekte olduğu belirtilmektedir.

Bahse konu yazının devamında söz konusu Eylem Planı'nın ana hedeflerinden biri olan eğitim programları kapsamında, daha fazla üretici, girişimci ve ihracatçıyı Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik sürecine ilişkin bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla ilgili Bakanlık ve kamu kurumları, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla "TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programları” düzenlenmekte olduğu ve 28 Şubat 2022 tarihinde Marmara, 27 Aralık 2022 tarihinde Ege, 22 Nisan 2023 tarihinde İç Anadolu, 4 Mayıs 2023 tarihinde Karadeniz, 20 Temmuz 2023 tarihinde Akdeniz Bölgesi ve 27 Mart 2024 Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm illerde faaliyet gösteren ihracatçılar, üreticiler ve girişimcilere yönelik eğitim programının çevrimiçi olarak gerçekleştirildiği ve eğitimden önemli çıktı ve kazanımlar elde edildiği aktarılmaktadır.

Bu kapsamda 22 Ağustos 2024 Perşembe günü 10.00-16.00 saatleri arasında "TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Doğu Anadolu Eğitim Programı” nın çevrimiçi olarak düzenleneceği bildirilmektedir. Aşağıda yer alan kayıt linki ile eğitime kayıt gerçekleştirilebilmektedir.

Ek-2: Duyuru Görseli

Ek-3: Program Kayıt Linki : https://tim.org.tr/tr/surdurulebilirlik-egitim-basvuru

3. Togo/19.Uluslararası Lome Fuarı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Togo Ticaret, Sanayi ve Yerel Tüketim Bakanı Kayi Mivedor-Sambiani'nin, 22 Kasım-8 Aralık 2024 tarihlerinde Lome'de gerçekleştirilecek 19. Uluslararası Lome Fuarı'na Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat'ı davet ettiği iletilmiş olup, katılım sağlamak isteyecek firmalarımız için anılan fuara dair bilgiler ekte yer almaktadır.

Ek-4: Fuar Bilgileri

4. Madagaskar / Çocuk Bezi ve Hijyenik Ped Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: a) 02.11.2023 tarihli ve 2024-192 sayılı sirkülerimiz.

b) 05.06.2024 tarihli ve 2024-087 sayılı sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı yazılarımızla Madagaskar tarafından 9619.00.00 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan "çocuk bezi ve hijyenik ped” ithalatına karşı bir Korunma Önlemi Soruşturması yürütüldüğü hususu duyurulmuştu.

Bu defa Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Madagaskar tarafından Dünya Ticaret Örgütüne yapılan ve bir örneği ekte yer alan 2 Ağustos 2024 tarihli Bildirimde, yürütülen Soruşturma neticesinde kesin önlem alınmasına karar verildiği ifade edilmektedir. Söz konusu Bildirimde ayrıca, ilgili önlemin CIF değerin %27'si oranında ek vergi olarak belirlendiği, bu önlemin 4 yıl süreyle uygulanacağı, kademeli olarak yıllık bazda 1 puan düşürüleceği ve uygulamanın ikinci yılını geçmeyecek şekilde bir gözden geçirme yapılmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Ek-5: DTÖ Bildirimi

Ek-6: Gayrı Resmi Çeviri

5. İhracı Kayda Bağlı Mallar Hk.- Şeker İhracatı Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (OAİB) alınan bir yazıda, 30/12/2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2021/12) marifetiyle "Şeker (GTP:1701)” İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklendiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, "Kristal Şeker (GTİP:1701.99.10.00.11)” ürününün ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedürlerinde değişikliğe gidilmiş olup, konu hakkında bilgi almak için Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1401 - 1402- 1403 -1404 -1405) iletişime geçilmesi gerektiği bildirilmektedir.

6. Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu V. Dönem Toplantısı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (JETCO) V. Dönem Toplantısının Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer BOLAT ile Almanya Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Dr. Robert HABECK eşbaşkanlıklarında 27 Eylül 2024 tarihinde Berlin'de gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bilgilerini ve anılan ülke ile ikili ilişkilerimizde gündeme getirilmesine yarar görülen hususlara ilişkin katkıların (sorun ve çözüm önerileri dâhil) 15 Ağustos 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-7: Görüş Bildirim Formu

7. ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması Soruşturması

İlgi: 22.03.2024 tarihli ve 2024-042 sayılı sirkülerimiz.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 5503.20.0025 gümrük tarife pozisyonlu "İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf” ürünlerinin ithalatına yönelik olarak bir korunma önlemi soruşturması yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Soruşturma kapsamında yayımlanan 12 Temmuz 2024 tarihli DTÖ bildirimi ile Ek'te yer alan ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (ITC) zarara ilişkin kararını 9 Temmuz 2024 tarihinde vermiş olduğu, bu kapsamda ince denye polyester kesikli elyaf ürününün yerli sanayiye ciddi zarar verecek veya zarar verme tehdidi oluşturacak şekilde artan miktarlarda ithal edildiğini tespit ettiği bildirilmektedir. Bununla birlikte, söz konusu bildirimde ITC'nin bulgularını ve önerilerini içeren raporunu ise 26 Ağustos 2024 tarihine kadar ABD Başkanına sunacağı belirtilmektedir.

Bu defa 5 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazete Bildirimi ile (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-05/pdf/2024-17138.pdf) ITC'nin bulgularını içeren raporunu ABD Başkanına sunmasının ardından ABD Ticaret Temsilciliği'nin (USTR), Ticaret Politikası Komitesi (TPSC) adına yerli üreticilerin, ithalatçıların, ihracatçıların ve diğer ilgili tarafların tavsiye edilen korunma önleminin uygunluğu ve kamu yararına olup olmayacağı konusunda görüşlerini ve kanıtlarını sunabilmeleri için bir süreç başlattığı duyurulmuştur. Söz konusu bildirimin incelenmesinden, bu kapsamdaki yazılı görüşlerin sunulması, tanık olarak dinlenme talebinde bulunulması ve tanık ifadelerinin yazılı olarak sunulması için son tarihin 9 Eylül 2024, sunulan yazılı görüşlere cevap verme için son tarihin ise 16 Eylül 2024 olduğu anlaşıldığı belirtilmektedir. İlaveten, TPSC'nin 30 Eylül 2024 tarihinde bir kamu dinleme toplantısı düzenleyeceği ve bu sürece dair yüklenecek belgelerin http://www.regulations.gov (Regulations.gov) adresi üzerinden yüklenmesinin tercih edildiği belirtmektedir. Kurumlararası (interagency) bir organ olan TPSC kamu dinleme toplantısından sonra, ITC'nin önerilerini de dikkate alarak uygulanacak önleme dair Başkan'a önerisini sunacağı ifade edilmektedir.

Söz konusu bildirimde ayrıca, ilgili ABD mevzuatının, ITC tarafından ABD yerli endüstrisinin ithalat artışından dolayı zarar gördüğü kararının verilmesi halinde ABD Başkanına, raporun sunulmasından sonraki 60 gün içerisinde (Başkan tarafından ek bilgi talep edilmemesi halinde) ABD yerli endüstrisinin ithalat rekabetine uyum sağlama ve maliyetlerden daha fazla ekonomik ve sosyal fayda sağlayacak yetkisi dahilindeki tedbirleri (gümrük vergisi konulması, tarife kotasının kullanılması, miktar kısıtlaması uygulanması gibi) alma yetkisi tanıdığı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, USTR hakkında genel bilgilere www.ustr.gov adresinden ulaşılabilmektedir. Kamu dinleme toplantısı katılım talebi ve yazılı görüş gibi belgelerin yüklenebileceği Regulations.gov adresinde bahsedilen sitenin nasıl kullanılacağına dair kaynaklar bulunduğu belirtilmektedir.

Ek-8: DTÖ Bildirimi

8. Kayda Bağlı İhracat Hk. - Horoz ve Tavuk Eti Kayıt Uygulaması Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (OAİB) alınan bir yazıda, 03/05/2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2023/7) marifetiyle "Kümes Hayvanlarının Etleri ve Yenilen Sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) (GTP: 0207)” İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklendiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede "0207.11, 0207.12, 0207.13, 0207.14 tarife alt pozisyonunda yer alan horoz ve tavuk ürünlerinin (0207.13.91, 0207.13.99, 0207.14.91 ve 0207.14.99 tarife alt pozisyonunda yer alan sakatatlar hariç)” ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedürlerinde değişikliğe gidilmiş olup, konu hakkında bilgi almak için Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1401 - 1402- 1403 -1404 -1405) iletişime geçilmesi gerektiği bildirilmektedir.

9. ABD / Fren Kampanaları Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

İlgi: 04.07.2024 tarihli ve 2024/100 sayılı sirkülerimiz.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli, fren kampanası ürünleri (Brake Drums) ithalatına karşı anti-damping ve sübvansiyon soruşturmaları yürütüldüğü ifade edilmektedir.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) tarafından mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli endüstrisine zarar verip vermediğine ilişkin 20 Haziran 2024 tarihinde başlatılan ön soruşturmada USITC ön kararını açıklamış olup, 9 Ağustos 2024 tarihinde ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan kararda, USITC ABD yerli endüstrisinin soruşturma konusu ithalattan maddi olarak zarar gördüğüne dair makul gösterge bulunduğunu tespit ederek soruşturmaların sürdürülmesine karar vermiş olup, mezkur karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-09/pdf/2024-17680.pdf bağlantısından ulaşılabileceği belirtilmektedir. Bundan sonraki süreçte ITC zarara ilişkin soruşturmasını sürdürürken; ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresinin (ITA) ise damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik soruşturmalarına devam edeceği bildirilmektedir.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.docx

Ek-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.