2024/129 Sirküler (27.08.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-129

Sayın Üyemiz;

1. 10-13 Kasım 2024 ABD (Houston) Ticaret Heyeti Hk.

2. 9-13 Aralık 2024 Çin (Shenzhen) Ticaret Heyeti Hk.

3. ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması Soruşturması

4. 21-26 Ekim 2024 Kolombiya-Panama Ticaret Heyeti Hk.

5. İtalya Genel Ticaret Heyeti

6. Suudi Arabistan (Riyad) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. 10-13 Kasım 2024 ABD (Houston) Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 10-13 Kasım 2024 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Houston şehrine tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirileceği, Houston'da gerçekleştirilecek söz konusu organizasyonda Amerika Birleşik Devletleri'nden iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 6 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/usa-houston-2024/company/register adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 99.000 TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılım için başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (opsa@tim.org.tr) ulaştırılmasının önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Ek-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-2: ABD (Houston) Ticaret Heyeti Taslak Programı

2. 9-13 Aralık 2024 Çin (Shenzhen) Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 9-13 Aralık 2024 tarihleri arasında Çin'in Shenzhen şehrine tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirileceği, Shenzhen'de gerçekleştirilecek söz konusu organizasyonda Çinli iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 13 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/china-shenzhen-2024 adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 100.000 TL tahsil edileceği ifade edilmektedir.

Heyete katılım için başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (opsa@tim.org.tr) ulaştırılmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Ek-3: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-4: Çin (Shenzhen) Ticaret Heyeti Taslak Programı

3. ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması Soruşturması

İlgi: 13.08.2024 tarihli ve 2024-124 sayılı sirkülerimiz.

22.03.2024 tarihli ve 2024-042 sayılı sirkülerimiz.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 5503.20.0025 gümrük tarife pozisyonlu "İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf” ürünlerinin ithalatına yönelik olarak bir korunma önlemi soruşturması yürütülmektedir.

İlgide kayıtlı yazılarımız ile soruşturma kapsamında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) zarara ilişkin kararını 9 Temmuz 2024 tarihinde verdiği ve ince denye polyester kesikli elyaf ürününün yerli sanayiye ciddi zarar veya zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktarlarda ithal edildiğini tespit ettiği belirtilmişti. Bu defa USITC elektronik belge bilgi sistemi (EDIS, https://edis.usitc.gov) üzerinde yayımlanan belge ile Komisyon üyeleri, mezkur zarara yönelik tedbir önerilerini duyurulmuştu.

Bu defa Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bahse konu önerilerde kota içi gümrük tarife oranlarının ilk yıl %15-%22, dördüncü yıl %12-%18 aralığında, kota dışı gümrük tarife oranları ise ilk yıl %40-%50, dördüncü yıl %34-%42 aralığında, miktar kota oranları ise dört yıl boyunca 110-145 milyon pound (lb) aralığında değişiklik gösterdiği belirtilmektedir. Ayrıca belirli bir ince denye polyester kesikli elyaf ürününün ABD'de üretiminin olmadığının kanıtlanması veya ürünün tedariğinde ciddi bir eksiklik olması durumlarında tarife oranlarının uygulanmaması ve kapsam dahilindeki ithalatın yapılmasına izin verecek bir sürecin oluşturulmasına dair önerilerin de bulunduğu ifade edilmektedir. USITC'nin bulgularını içeren raporu 26 Ağustos 2024 tarihine kadar ABD Başkanına sunmasının beklendiği, tedbirin uygulanıp uygulanmayacağı veya tedbirin niteliğine dair nihai kararın ABD Başkanı tarafından verileceği bildirilmektedir.

4. 21-26 Ekim 2024 Kolombiya-Panama Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ile 21-26 Ekim 2024 tarihleri arasında Kolombiya'nın Bogota ve Panama'nın Panama City şehirlerine tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirileceği, Kolombiya ve Panama'da gerçekleştirilecek söz konusu organizasyonda Kolombiyalı ve Panamalı iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 6 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/colombiabogota-panamapanama-city-2024 adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 165.000 TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılım için başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (opsa@tim.org.tr) ulaştırılmasının önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Ek-5: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-6. Kolombiya-Panama Ticaret Heyeti Taslak Programı

  1. İtalya Genel Ticaret Heyeti

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (İMMİB) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İMMİB organizasyonu ile 3 - 6 Aralık 2024 tarihleri arasında İtalya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Milano şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda İtalya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Bahse konu ticaret heyetine başvuru için, son tarih 2 Eylül 2024 Pazartesi günü mesai saati bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/italy-milan-2024 internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, B2B toplantıları, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedelinin 3.400 Euro olarak belirlendiği belirtilmektedir. Eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirmenin e-posta aracılığıyla yapılacağı ifade edilmektedir. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine (İMMİB) (ali.bilgi@immib.org.tr) ulaşmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

Ek-7: Taslak Heyet Programı

Ek-8: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


6. Suudi Arabistan (Riyad) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 9-12 Aralık 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Riyad şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Suudi Arabistan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 13 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/saudi-arabia-riyadh-2024 adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 95.000 TL tahsil edileceği belirtilmektedir. Heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (irmakturkyilmaz@tim.org.tr ve miracakkoc@tim.org.tr) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek-9: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-10: Suudi Arabistan (Riyad) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-10.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.