2024/134 Sirküler (06.09.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-134

Sayın Üyemiz;

1. Tebliğ Taslağı

2. Türkiye-Kongo Cumhuriyeti KEK 4. Dönem Toplantısı

3. Türkiye-Nijer KEK 2. Dönem Toplantısı

4. Irak - Parça Tavuk ve İşlenmiş Tavuk Ürünlerinde Gümrük Vergisi Artışı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Tebliğ Taslağı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığından Bakanlıklarına intikal eden yazı kapsamında Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanmış olan "Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği"ne yönelik taslak ilişikte gönderilmektedir.

Bilgileri ve bahse konu Tebliğ taslağına yönelik olası görüş ve önerilerinin 6 Eylül 2024 Cuma günü 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: TGK Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğ

Ek-2: Görüş Tablosu

2. Türkiye-Kongo Cumhuriyeti KEK 4. Dönem Toplantısı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye-Kongo Cumhuriyeti Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı'nın İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya'nın eşbaşkanlığında önümüzdeki dönemde Ankara'da gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda, söz konusu toplantının hazırlık çalışmalarında yararlanmak üzere, firmalarımızın Kongo Cumhuriyeti pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, firmaların talep ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulmakta olduğu bildirilmektedir.

Bilgilerini ve anılan ülke pazarına ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamında görüş ve değerlendirmelerinizin TİM'e sunulmasını teminen 10 Eylül 2024 Salı günü 14.00'e kadar ekte yer alan form doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-3: Sorun Bildirim Formu

3. Türkiye-Nijer KEK 2. Dönem Toplantısı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye-Nijer Karma Ekonomik Komisyonu 2. Dönem Toplantısı'nın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un eşbaşkanlığında önümüzdeki dönemde Nijer'in başkenti Niamey'de gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir. Bu kapsamda, söz konusu toplantının hazırlık çalışmalarında yararlanmak üzere, firmalarımızın Nijer pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, firmaların talep ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulmakta olduğu bildirilmektedir.

Bilgilerini ve anılan ülke pazarına ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamında kapsamında görüş ve değerlendirmelerinizin TİM'e sunulmasını teminen 10 Eylül 2024 Salı günü 14.00'e kadar ekte yer alan form doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-4: Sorun Bildirim Formu

4. Irak - Parça Tavuk ve İşlenmiş Tavuk Ürünlerinde Gümrük Vergisi Artışı

Bağdat Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Irak Merkezi Hükümeti tarafından Irak Bakanlar Kurulu'nun 29 Ağustos 2024 tarihli ve 35 sayılı Toplantısı Kararı çerçevesinde parça tavuk ve işlenmiş tavuk ürünlerinin gümrük vergilerinin artışına yönelik bir karar alındığı bildirilmektedir.

Söz konusu Karar kapsamında, tavuk parçaları ve işlenmiş tavuk ürünlerinin gümrük vergisinin %25 olarak belirlenmesi, dondurulmuş bütün tavukların gümrük vergisinin %25 olarak kalması ve IKBY de dahil olmak üzere tüm sınır kapılarında anılan Kararın yayımlanması tarihinden itibaren 60 iş günü içinde uygulamaya geçilmesi hususlarına yer verildiği belirtilmektedir. Bu çerçevede, mevcutta %1 olan tavuk parçaları ve işlenmiş tavuk ürünleri gümrük vergisinin %25'e çıkarıldığı ifade edilmektedir.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.xlsx

Ek-3.docx

Ek-4.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.