2024/144 Sirküler (18.09.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-144

Sayın Üyemiz;

1. Fas/Elektrikli Fırın Anti-Damping Soruşturması

2. "Söke Pamuğu”nun AB Nezdinde Tescili

3. JeanMonnetBursProgramı2025-2026 AkademikYılıDuyurusu

4. Sayın Bakanımızın Irak Ziyareti

5. EXPO 2025 Osaka/Kansai'de Başlatılan Yeni Girişimler

6. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik Proje Pazarı

7. 2-6 Aralık 2024 Hindistan (Yeni Delhi) Ticaret Heyeti Hk.

8. TİM WINGS Destekleri Bilgilendirme Programı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.

1. Fas/Elektrikli Fırın Anti-Damping Soruşturması

İlgi: 21.05.2024 tarihli ve 2024-077 sayılı sirkülerimiz.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Fas tarafından ülkemiz menşeli "Elektrikli Fırın” (Fas tarife cetveline göre 8516.60.00.11 gümrük tarife pozisyonu altında kayıtlı) ithalatına yönelik olarak 30 Ağustos 2023 tarihinden bu yana bir anti-damping soruşturması yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu soruşturmaya ilişkin olarak Rabat Ticaret Müşavirimizden alınan bir yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz menşeli elektrikli fırın ithalatına yönelik nihai anti-damping önlemi uygulanmasına ilişkin karara temel teşkil eden Nihai Bulgu Raporu (Ek 1) ve mezkur raporun iletildiği ilgili Bakanlık e-postası (Ek-2) gönderilerek, söz konusu rapora ilişkin yorum ve gözlemlerin en geç 2 Ekim 2024 tarihine kadar anılan Bakanlığa ulaşması gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-1: Nihai Bulgu Raporu

Ek-2: E-posta

2. "Söke Pamuğu”nun AB Nezdinde Tescili

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne intikal ettirilen bir yazıda, "Söke Pamuğu”nun Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil başvurusunun AB Resmi Gazetesi'nin 25 Nisan 2024 tarihli nüshasında yayımlandığı, üç ay içinde başvuruya itiraz etme hakkı tanındığı ve üç aylık itiraz süreci sonunda herhangi bir itiraz olmaması durumunda AB tarafından Korumalı Mahreç İşareti (Protected Geographical Indication - PGI) olarak kaydedileceğinden bahisle, itiraz süresinin dolmasını müteakip, "Söke Pamuğu”nun mahreç işareti olarak korumalı menşe adı ve korumalı mahreç işareti kaydına girmesine yönelik (AB) 2024/2398 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün bir örneği ilişikte yer alan AB Resmi Gazetesi'nin 10 Eylül 2024 tarihli nüshasında yayımlandığı, sözkonusu Tüzüğün bütünüyle bağlayıcı olduğu, tüm Üye Devletlerde doğrudan uygulanacağı ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasını takip eden yirminci gün yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, "Söke Pamuğu”nun mahreç işareti olarak tescili ile AB nezdinde coğrafi işaret tescili alan ürün sayımızın 27'ye yükseldiği ifade edilmektedir.

3. JeanMonnetBursProgramı2025-2026 AkademikYılıDuyurusu

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ülkemizin Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış nitelikli insan kaynağının güçlendirilmesi ve AB müktesebatının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için ihtiyaç duyulan idari kapasitenin geliştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen ve AB tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programının 2025-2026 akademik yılı duyurusunun 5 Eylül 2024 tarihinde yayımlandığı ve Programın son başvuru tarihinin 5 Kasım 2024 olduğu bildirilmektedir.

2025-2026 akademik yılında 190 civarında kişinin yararlanabileceği Jean Monnet Burs Programı kapsamında kamu sektörüne %50, üniversitelere %30, özel sektöre ise %20 oranında kontenjan ayrıldığı belirtilmektedir. Bursun kapsamı, başvuru koşulları ve sınav sürecine ilişkin gerekli tüm bilgi ve belgelerin Avrupa Birliği Başkanlığının (www.ab.gov.tr) ve Jean Monnet Burs Programının (www.jeanmonnet.org.tr) internet sitelerinde yer aldığı belirtilmektedir.

Jean Monnet bursiyerlerinin, AB üye ülkelerinde AB müktesebatının çeşitli başlıklarında yüksek lisans ve araştırma programlarına katılmakta, AB'ye ilişkin önemli bir birikim ve vizyonla ülkemize geri dönmekte ve edindikleri deneyimlerle Türkiye'nin AB üyelik sürecine farklı boyutlarda çok değerli katkılar sağlamakta oldukları ifade edilmektedir.

4. Sayın Bakanımızın Irak Ziyareti

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Sayın Bakanımız başkanlığında, 8-9 Ekim 2024 tarihlerinde Irak'a yönelik olarak bir Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti programının gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu bildirilmektedir.

Bu sebeple, anılan ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar ve ikili ilişkilerimize yönelik talep ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin ekte yer alan form doldurularak 19 Eylül 2024 Perşembe günü 16.00'ya kadar TİM'e sunulmasını teminen Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-3: Görüş Bildirim Formu

5. EXPO 2025 Osaka/Kansai'de Başlatılan Yeni Girişimler

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Kansai Şubesi tarafından iletilen ve uluslararası firmalar ve Kansai bölgesinde faaliyet gösteren firmalar arasındaki ticari temasları arttırmaya yönelik olarak "Kansai Şirketler Profili" ve "Osaka Destek Masası" isimli iki yeni girişimin başlatıldığını içeren mektubun ekte iletildiği belirtilmektedir.

Ek-4: Mektup

6. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik Proje Pazarı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (GAİB) alınan bir yazıda, çevre bilincinin gelişmesi ve sürdürülebilirlik anlayışının yaygınlaşmasına bağlı olarak işletmelerin, üretim yapılanmalarında ve iş yönetimlerinde daha çevre dostu bir iş modeli benimsemelerinin ve ihracatçı firmalarımızın yeşil ve dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamalarının, ihracatımızın gelişimi açısından büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir. Avrupa kıtası ve gelişmiş ülkelere vazgeçilemeyecek ağırlıkta ihracat yapmakta olan ülkemiz açısından, gelişmeleri yakından takip etmenin ve uyum sağlayabilmenin oldukça değerli olduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından, bir uygulama geliştirmiş olan veya fikrini ürüne veya hizmete dönüştürmüş ve ticarileştirmek peşinde olan girişimciler ile bölge sanayicisinin ve ihracatçılarının bir araya geleceği Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik Proje Pazarı etkinliğinin düzenleneceği ifade edilmektedir.

Etkinlik duyurusu ekte sunulmaktadır.

Ek-5: Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik Proje Pazarı Etkinlik Duyurusu

7. 2-6 Aralık 2024 Hindistan (Yeni Delhi) Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında Hindistan'ın Yeni Delhi şehrine tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirileceği, Yeni Delhi'de gerçekleştirilecek söz konusu organizasyonda Hindistanlı iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 30 Eylül 2024 Pazartesi günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/india-new-delhi-2024 adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 139.000 TL tahsil edileceği belirtilmektedir. Heyete katılım için başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Meclislerine (melisaguler@tim.org.tr) ulaştırılmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Ek-6: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-7: Hindistan (Yeni Delhi) Ticaret Heyeti Taslak Programı

8. TİM WINGS Destekleri Bilgilendirme Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmak ve ihracat ailemize yeni firmalar kazandırmak için TİM WINGS (Women International Networking and Global Sales) Projesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyu ile paylaşıldığı belirtilmektedir. TİM Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Çalışma Grubu bünyesindeki Kadın İhracatçıyı Güçlendirme Komitesi'nin katkılarıyla hayata geçirilen TİM WINGS projesi kapsamında kadın girişimci ve ihracatçılara yönelik sağlanan desteklere ilişkin Meclisleri organizasyonunda 30 Eylül 2024 Pazartesi günü 10:00-12:15 saatleri arasında çevrim içi bir bilgilendirme programı düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu programa katılım ücretsiz olup, https://cutt.ly/d9dLUca linkinden kayıt yaptırılmasının yeterli olacağı, eğitim sonunda katılımcılara e-sertifika verileceği ifade edilmektedir.

Toplantı linki: https://us02web.zoom.us/j/87886494507

Ek-8: Bilgilendirme Programı Duyuru Görseli



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.docx

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.pdf

Ek-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.