2024/146 Sirküler (20.09.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-146

Sayın Üyemiz;

1. Proje Lansman Toplantısı ve Bahçe Günü

2. Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağına İlişkin Görüş Talebi

3. Hazır Kuru Çorbalık-Domates Standart Tasarısı

4. Hamur Tatlıları- Şerbet Eklemeye Hazır Standart Tasarısı

5. Ekim 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

6. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Bosna-Hersek

7. SanalPosKrediKartıÖdemesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Proje Lansman Toplantısı ve Bahçe Günü

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden alınan bir yazıda, "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği (TUBİTAK 120O994)” projesinin sonuçlarını sektörle paylaşmak ve "Ateş Yanıklığı Hastalığına Toleranslı Armut Çeşit Islahı” projesi kapsamında gerçekleştirilen yeni çeşit ve çeşit adaylarının bahçe performanslarını yerinde gözlemlemek amacıyla 24 Eylül 2024 Salı günü Enstitülerinde "Proje Lansman Toplantısı ve Bahçe Günü” düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bahse konu etkinliğe ilgili ürün ihracatçısı firmalarımız da davetlidir.

Ek-1: Program

2. Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağına İlişkin Görüş Talebi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028) Hedef ve Politikalar başlığının 380.02'nci maddesinde sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin tanımlanmasına ilişkin ulusal taksonomi ve ilgili mevzuatın hazırlanacağı; Orta Vadeli Program (2025-2027)'da ise Yeşil Dönüşümün Hızlandırılması başlığı altında Avrupa Birliği taksonomi başta olmak üzere uluslararası taksonomi örnekleriyle uyumlu ve Türkiye'nin ihtiyaçlarını gözeten Ulusal Yeşil Taksonominin oluşturulmasına yönelik çalışmaların tamamlanacağı bildirilmektedir. Bununla birlikte, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde "Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağı” ile "Taslak Teknik Tarama Kriterleri” hazırlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede Ekte yer alan "Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağı” ile "Taslak Teknik Tarama Kriterleri”ne ilişkin gerekçeli görüşlerinizin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan Görüş Formu'na işlenerek 26 Eylül 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-2: Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslağı

Ek-3: Taslak Teknik Tarama Kriterleri

Ek-4: Görüş Formu

3. Hazır Kuru Çorbalık-Domates Standart Tasarısı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "Tst 11728 Hazır Kuru Çorbalık-Domates" standart tasarısı ekte gönderilmektedir.

Bahse konu standart tasarısına ilişkin olarak varsa görüş ve tekliflerinizin 03 Ekim 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadar Bakanlıklarına sunulmasını teminen ekte yer alan Görüş Tablosu doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Standart Tasarısı için:https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

Ek-5: Görüş Tablosu

4. Hamur Tatlıları- Şerbet Eklemeye Hazır Standart Tasarısı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "Hamur Tatlıları-Şerbet Eklemeye Hazır" standart tasarısı ekte gönderilmektedir.

Bahse konu standart tasarısına ilişkin olarak varsa görüş ve tekliflerinizin 23 Eylül 2024 Pazartesi günü 16.00'ya kadar Bakanlıklarına sunulmasını teminen ekte yer alan Görüş Tablosu doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Standart Tasarısı için:https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

Ek-6: Görüş Tablosu

5. Ekim 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede;

3 Ekim 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Ukrayna'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Ukrayna: Güncel Gelişmeler ve Potansiyel Sektörler” konulu,

10 Ekim 2024 Perşembe günü saat 16.00'da Peru'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Peru Pazarına Giriş” konulu,

17 Ekim 2024 Perşembe günü saat 16.30'da Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Amerika Birleşik Devletleri: Gıda Sektörü” konulu,

24 Ekim 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Pakistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Pakistan Pazarına Giriş” konulu,

31 Ekim 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Venezuela'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Venezuela Pazarına Giriş” konulu e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Söz konusu toplantılara kayıt bağlantıları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Ekim 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

Elektronik Sohbet Toplantısı

Tarih

Saat

Kayıt Bağlantısı

Ukrayna - "Ukrayna: Güncel Gelişmeler ve Potansiyel Sektörler”

3 Ekim 2024

14.00

https://bit.ly/3TivL8Y

Peru - "Peru Pazarına Giriş”

10 Ekim 2024

16.00

https://bit.ly/4cU6Gbj

Amerika Birleşik Devletleri - "Amerika Birleşik Devletleri: Gıda Sektörü”

17 Ekim 2024

16.30

https://bit.ly/3zeEDFV

Pakistan - "Pakistan Pazarına Giriş”

24 Ekim 2024

14.00

https://bit.ly/4cX9hkX

Venezuela - "Venezuela Pazarına Giriş”

31 Ekim 2024

16.00

https://bit.ly/3XfT4l3

6. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Bosna-Hersek

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları”düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda,26 Eylül 2024 Salı günü saat 14.00-15.30 saatleri arasındaBosna-Hersek'te görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Bosna-Hersek Pazarına Giriş" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Bosna-Hersek Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link:https://bit.ly/4dbzahX

7. SanalPosKrediKartıÖdemesi

Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Antalya Zirai Karantina Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmesi tarafından bu yıl içerisinde döner sermaye ücretlerinin sanal pos kredi kartı ile online ödenebileceği bir modül oluşturulduğu ve uygulamaya geçildiği ifade edilmektedir.

Birliğimize bağlı üyemiz firmalarımızın döner sermaye ücretlerini ödeme sistemi olan avans sisteminin zaman içerisinde sonlandırılacağı bildirilmektedir. Bu modül ile birlikte sanal pos online kredi kartı ödemesi sonunda faturalar elektronik olarak düzenlenip anında alınabilmesinin söz konusu olduğu belirtilmektedir.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.doc

Ek-5.xlsx

Ek-6.xlsx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.