2024/176 Sirküler (25.10.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-176

Sayın Üyemiz;

T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Antalya Zirai Karantina Müdürlüğü'nden alınan 23.10.2024 tarihli yazıda, İhracatBaşvurularındaTPSID'ye ilişkin aşağıdaki hususlar bildirilmektedir;

" Bakanlığımızca 15 Şubat 2024 tarihinden itibaren ihraç ürün hareketlerinin anlık takibi amacıyla "QR Kodlu BSS ve doğrulama sistemi" uygulaması başlatılmış olup, bu uygulama ile ürünlerin takibi ülkemiz tarafından yapıldığı gibi alıcı ülkeler tarafından da ihraç ürünlerimizin takipleri yapılmaya başlamıştır.

İhraç ürünlerine düzenlediğimiz Bitki Sağlık Sertifikaları üzerinde bulunan QR Kodları, alıcı ülke yetkili makamları tarafından okunmak sureti ile gönderilen ürünün hareketi hakkında anlık bilgi elde edilmektedir.

QR kodunun okunması ile BSS içeriği ve ürünlerin, Ülkemiz tarafından düzenlenip düzenlenmediği ve Türkiye gümrüklerinden çıkış yapıp yapmadığı bilgisi açık bir şekilde görülmektedir.

İhracatçı firmaların uygulamalarda aksaklıklar yaşamaması için, Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sisteminden (BKKTS) yapacakları ihracat başvurularında, beyan edilen ürünün cinsine bakılmadan mutlaka TPS ID numarası oluşturma bölümü işaretlenerek TPS ID numarası oluşturmaları ve oluşturulan TPS ID numaralarının Gümrük İdarelerinde açılacak İhracat Beyannamelerinin ilgili yerinde beyan edilmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda TPS ID numarası beyan edilmiş olan bu beyannamelerin, ürünü taşıyan aracın karşı ülkelere varış saati öncesinde yaklaşık olarak en geç 12 saat içerisinde de kapatmaları gerekmektedir.

İhracata konu ürünler için TPS ID oluşturulması ve ID numarasının beyannameye yazılarak beyannamenin kapatılması ve işlemin tamamlanması durumunda; Bitki Sağlık Sertifikası üzerindeki QR ile yapılacak sorgulamada; Gümrük idarelerinde sadece "Belge Durumu" ve "Beyanname Durumu" kapanmış olan sevkiyatlar için " Ürün Türkiye'den çıkış yapmıştır" bilgisi görüntülenecektir.

TPS ID numarası oluşturulmamış veya TPS ID numarası oluşturulmuş ancak beyannameye yazılmamış ve beyanname kapatılmamış işlemlerde, ithalatçı ülkeler tarafından QR kod okunması ile yapılacak sorgulamalarda ihraç edilmek istenen ürünün Türkiye'den çıkış yapmadığı bilgisi görülmektedir.

Bu durumda alıcı ülke gümrüklerinde ürünler bekletilmekte, iade edilmekte ve firmalar mağduriyet yaşamaktadır.

Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sistemi (BKKTS) üzerinden yapılan ihracat başvurularında, TPS ID numarası oluşturma bölümü işaretlenerek TPS ID numarası oluşturulması ve oluşturulan TPS ID numaralarının Gümrük İdarelerinde açılacak İhracat Beyannamelerinin ilgili yerinde beyan ederek süresi içinde beyannamenin kapatılması gerektiği, konu ile ilgili sorularınız için Müdürlüğümüz ile irtibata geçmeniz önem arz etmektedir.”

Bilgilerini rica ederim.

Gizem ALP TOPÇU
Genel Sekreter V.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.