2024/188 Sirküler (13.11.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-188

Sayın Üyemiz;

1. Aralık 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

2. Yeni Gıda Mevzuatı Görüş Talebi

3. Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde Kadının Desteklenmesi UR-GE Projesi Duyurusu

4. Mısır / Anti-Damping

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Aralık 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

Ticaret Bakanlığına bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlenmektedir.

Bu çerçevede, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla,

3 Aralık 2024 Salı günü saat 16.00'da Brezilya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Brezilya Pazarına Giriş” konulu,

5 Aralık 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Bulgaristan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Bulgaristan Pazarına Giriş” konulu,

12 Aralık 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Irak'ta görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Irak: Kalkınma Yolu Projesi" konulu,

19 Aralık 2024 Perşembe günü saat 10.30'da Çin'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Çin Pazarına Giriş" konulu,

26 Aralık 2024 Perşembe günü saat 10.30'da Hindistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Hindistan: Mobilya Sektörü” konulu e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmekte olup, iş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sektörel e-sohbet toplantıları için kayıt bağlantıları aşağıda sunulmaktadır.

Aralık 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

Elektronik Sohbet Toplantısı

Tarih

Saat

Kayıt Bağlantısı

Brezilya - "Brezilya Pazarına Giriş”

3 Aralık 2024

16.00

https://bit.ly/48BFfTc

Bulgaristan - "Bulgaristan Pazarına Giriş”

5 Aralık 2024

14.00

https://bit.ly/4fdXBMv

Irak - "Irak: Kalkınma Yolu Projesi"

12 Aralık 2024

14.00

https://bit.ly/3YPPSyt

Çin - "Çin Pazarına Giriş"

19 Aralık 2024

10.30

https://bit.ly/3NYaUEM

Hindistan - "Hindistan: Mobilya Sektörü”

26 Aralık 2024

10.30

https://bit.ly/3UD0zBS

2. Yeni Gıda Mevzuatı Görüş Talebi

Tarım ve Orman Bakanlığının yazısına atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; gıda katkı maddeleri ile ilgili ülkemiz mevzuatına genel bir bakış ve mevzuatın yorumlanması hususunda rehberlik sunmak amacıyla ekli Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Kılavuzu'nun hazırlandığı ifade edilmekte olup, taslak kılavuza yönelik görüş ve değerlendirmeler talep edilmektedir.

Bu çerçevede, taslak kılavuza yönelik görüş ve değerlendirmelerin TİM'e iletilmek üzere ekli görüş ve değerlendirme formu formatında 22 Kasım 2024 Cuma günü saat 14.00' a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Kılavuzu

Ek-2: Görüş Formu

3. Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde Kadının Desteklenmesi UR-GE Projesi Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar ve Kararın uygulanmasına yönelik uygulama usul ve esaslarını içeren Genelge kapsamında, "Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde Kadının Desteklenmesi UR-GE Projesi” düzenleneceği ve proje giderlerinin %75'inin devlet desteğiyle karşılanacağı belirtilmekte olup, projeye ilişkin aşağıdaki hususlar bildirilmektedir;

"TİM tarafından kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmak ve ihracat ailemize yeni firmalar kazandırmak için geliştirilen TİM WINGS proje çatısı altında kurgulan UR-GE projesi ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinde faaliyet gösteren kadın ihracatçılar ile anılan sektörlerde TIM WINGS belgesi almaya hak kazanan firmalara ilişkin ihtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık programları ile bireysel destek hizmetleri sağlanacaktır.

En az üç yıl sürecek proje kapsamında; harcamalar Meclisimiz tarafından yapılacak olup, katılımcılar tarafından ödenecek tutarın her bir faaliyet sonrası Meclisimize ödenmesi talep edilecektir.

Proje süresince gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler şunlardır:

· İhtiyaç Analizi: Projenin ilk aşamasında, firmaların ihracat potansiyellerini değerlendirmek amacıyla şirket, pazar ve tedarik zinciri analizleri yapılacak, buna göre proje iş planı ve ihracat stratejileri oluşturulacaktır.

· Eğitim ve Danışmanlık Programları: İhtiyaçlar doğrultusunda, firmaların ihracat kapasitelerini geliştirmek ve hedeflerini desteklemek için eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sağlanacaktır.

· Yurtdışı Pazarlama Programları: Hedef ülke pazarlarına yönelik ticaret ve alım heyetleri düzenlenerek, firmaların uluslararası pazarlarda daha rekabetçi olmalarına yönelik pazarlama fırsatları sunulacaktır.

· Tanıtım Faaliyetleri: Firmalarının görünürlüğünü artırmak amacıyla, web sitesi, tanıtım filmi ve broşür gibi tanıtım materyalleri hazırlanacak ve çeşitli platformlarda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

· Proje İzleme ve Değerlendirme: Proje boyunca gerçekleştirilen faaliyetler düzenli olarak izlenip değerlendirilecek, firmaların katılım süreçleri raporlanarak gerektiğinde iyileştirme çalışmaları yapılacaktır.

Projeye başvuru yapabilmek için şirketlerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

· Türk ticaret Kanunu'nun 124. maddesinde belirtildiği şekilde ticaret şirketi (kolektif, komandit, anonim, limited veya kooperatif şirket) olmak,

· İhracatçı Birliği üyesi olmak,

· Destek Yönetim Sistemi (DYS) kaydı bulunması,

· Ticaret Bakanlığınca desteklenen UR-GE projelerinde 3 defadan daha az katılımcı olarak yer almak,

· Aynı anda sadece bir UR-GE projesinde katılımcı olmak,

· Minimum 36 ay sürebilecek proje süresince devamlılık sağlamaya ve katılım payı ödemeye razı olmak,

· 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde, TURQUALITY®/marka destek programında olmamak,

Projeye dahil olmak isteyen firmalarımızın duyuru ekinde sunulan şirket talep yazısını elektronik ortamda doldurulup çıktı alınarak ıslak imzalı ve kaşeli olarak şirketinizin güncel imza sirkülerinin kopyası ile 2 Aralık 2024 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Meclisimize teslim etmeleri veya göndermeleri gerekmektedir.”

Ek-3: Katılımcı Şirket Talep Yazısı

4. Mısır / Anti-Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Anti- Dampinge ilişkin aşağıdaki hususlar bildirilmektedir;

"Mısır Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "Soğuk Haddelenmiş, Galvanizli ve Boyalı Yassı Çelik” ürünlerine karşı 31 Ekim 2024 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatılmış olup, soruşturma açılış bildiriminin bir örneği Ek'de yer almaktadır.

Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında kendi iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından, ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete sebebiyet vermesi gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Bu itibarla, Mısır tarafından başlatılan mezkûr soruşturmalarda soruşturma konusu ürün ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ithalatın Mısır yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecektir. Mısır soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde tüm ülkemiz firmalarına anti-damping önlemleri tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.

Anılan soruşturma, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Mısır'ın anti-damping ve telafi edici vergi uygulamalarına ilişkin ulusal mevzuatı (Ulusal Ekonominin Uluslararası Ticaretteki Haksız Uygulamaların Zararlı Etkilerinden Korunmasına İlişkin 161 sayılı Kanun ve buna bağlı Uygulama Esasları) çerçevesinde yürütülecektir.

DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın 6.10 Maddesi ve 161/1998 sayılı Kanun'un Uygulama Usul ve Esasları'nın 24. Maddesi soruşturma otoritesinin ihracatçı sayılarının yüksek olduğu durumlarda örnekleme (sampling) tekniğine başvurulabileceğini karara bağlamaktadır. Bu çerçevede, soruşturma otoritesi bilinen ihracatçılara soru formu iletmiş olup, ekli açılış bildiriminin 8 numaralı bölümünde, soru formu iletilmemiş ancak soruşturmaya taraf olmak isteyen ihracatçılarımızın 30 gün içerisinde soruşturma otoritesiyle iletişime geçerek talep edilen bilgileri sağlamasının gerektiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, soru formu halihazırda otorite tarafından gönderilmiş olan firmalar ile kendilerini ilgili otoriteye tanıtmalarını takiben otoritenin örneklemeye gitme kararı alması halinde soru formlarına verilen cevaplar doğrultusunda, örnekleme dahilinde yer alan firmalar için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Bakanlık ile iletişime geçen ancak örneklemede yer almayan firmalar, soruşturmalar kapsamında işbirliğine giden taraf olarak addedilecek olup bu firmalara yönelik olarak örneklemede yer alan ilgili taraflar için hesaplanan marjların ağırlıklı ortalamasını geçmeyecek damping marjları hesaplanması olanak dahilindedir.

Açılış bildirimlerinde de ifade edildiği üzere, herhangi bir ilgili tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya yanıltıcı malumat sunduğu veya soruşturmaları engellediği durumlarda, ulaşılabilen mevcut diğer veriler esas alınarak (best information available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durum ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açabilir.

Bu itibarla, firmalarımızın Bakanlığımız internet adresinde "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda görülmektedir.”



Ekler:
ek-1.pdf

ek-2Görüş bildirim formu.docx

ek-3.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.