2025/016 Sirküler (21.02.2025) Yeni


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-016

Sayın Üyemiz;

1. Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Hk.

2. Kanada/ Damping/ İçi Boş Yapı Profilleri (Hollow Structural Sections) Nihai Gözden Geçirme Soruşturması

3. Üye Ülkeler Çapında Net-Sıfır İmalat Sanayiinin Görünümü Raporu

4. PLMA 2025 Private Label Trade Show Fuarı

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- İspanya

6. Fuar Duyurusu-19. Teşanj Uluslararası Ticaret Fuarı

7. Mevzuat Değişikliği-Sınır Kontrol Noktası Dışındaki Bir Kontrol Noktasında Gerçekleştirilen Kontroller

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Hk.

Türkiye İhracatçılara Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından iletilen yazıya atıfla, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, ambalaj atığının azaltılması, mevcut ambalajların geri dönüştürülebilirliği ve yeniden kullanılabilirliğinin artırılması amacıyla, 1994 tarihli Ambalaj Direktifini revize eden 2025/40 sayılı Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğünün 22 Ocak 2025 tarihli AB Resmi Gazetesinde yayımlandığı ifade edilmektedir. İlgili mevzuatın 11 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmekte olup, genel hükümlerin 18 aylık geçiş süresi sonunda 12 Ağustos 2026 itibariyle uygulanması öngörüldüğü bildirilmektedir.

Bu çerçevede, anılan mevzuat, AB pazarına ihraç edilecek ambalaj malzemelerinin yanında tüm diğer ürünlerin ambalajlarının uyması gereken kuralları belirlemektedir. Tüzük ile yeniden kullanım ve azaltım yöntemleri ile ambalaj atığının azaltılmasının; 2030 yılına kadar AB pazarına arz edilen tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olmasının; ambalajlarda geri dönüştürülebilir içerik kullanımının artırılmasının ve ambalaj üretiminde birincil hammadde kullanımının azaltılmasının amaçlandığı aktarılmaktadır.

Ek-1: Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Bilgi Notu

2. Kanada/ Damping/ İçi Boş Yapı Profilleri (Hollow Structural Sections) Nihai Gözden Geçirme Soruşturması

İlgi :16.09.2024 tarihli ve 2024/141 Sayılı yazımız.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ilgide kayıtlı yazımız konusu, Kanada tarafından ülkemizin yanı sıra Güney Kore menşeli "Demir veya Çelikten Boru/İçi Boş Profiller” (7306.30, 7306.50 ve 7306.61 GTP sınıflandırması altında yer alan) ürün ithalatına karşı 2003 yılından bu yana uygulanan dampinge karşı önlemin nihai gözden geçirme soruşturmasına yönelik CBSA tarafından alınan ve ekte sunulan bildirimde, gözden geçirme soruşturmasının tamamlandığı ve önlemin sona ermesinin dampingin devam etmesine yol açacağına karar verildiği belirtilmektedir. Ayrıca, yargı yoluna gitmek isteyen üretici, ithalatçı ve ihracatçıların Federal Temyiz Mahkemesine başvurmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Ek-3: Bildirim

3. Üye Ülkeler Çapında Net-Sıfır İmalat Sanayiinin Görünümü Raporu

Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonu (Komisyon) tarafından Şubat 2023'te "Net-Sıfır Çağı İçin Yeşil Mutabakat Sanayi Planı” adıyla sunulan dokümanda Avrupa Birliği'nin (AB) net sıfır endüstrisini canlandırmaya yönelik yaklaşımın ortaya koyulduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, ayrıca Komisyon'un yine bu planda, AB'nin 2050 yılı itibariyle iklim-nötr kıta olma hedefi için kritik önemde görülen "net sıfır teknolojiler” (güneş fotovoltaik ve termal teknolojileri, kara ve deniz üstü rüzgar enerjisi teknolojileri, batarya/depolama teknolojileri, ısı pompaları ve jeotermal enerji teknolojileri, elektrolizörler ve yakıt hücreleri, sürdürülebilir biyogaz/biyometan teknolojileri, karbon yakalama ve depolama teknolojileri ile şebeke teknolojileri) ile ilgili bir yasa hazırlanacağını ilk kez kamuoyuyla paylaştığı aktarılmaktadır. Bu çerçevede, net sıfır teknolojilerinin inovasyonu ve üretim kapasitesinin artırılması ile AB'nin net sıfır teknolojilere güvenli ve sürdürülebilir erişimini sağlama amacıyla "Net Sıfır Sanayi Yasası”nın (NSSY) 29 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü (DG ENER) tarafından üye ülkelerin net sıfır teknoloji üretimindeki konumları ve yaklaşımlarının yanı sıra net sıfır sanayilerini destekleyen politikaları değerlendirmek ve her bir üye ülke için net sıfır sanayi üretiminin ana faktörlerini, fırsatlarını ve engellerini belirlemek amacına istinaden "Üye Ülkeler Çapında Net Sıfır İmalat Sanayiinin Görünümü” adıyla hazırlanan bir rapor 14 Ocak 2025 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldığı belirtilmektedir.

Bu itibarla, bahse konu rapor çerçevesinde AB ülkelerinde spesifik net sıfır teknolojilere yönelik üretim kapasitesinin ayrıntılı bir şekilde haritalandırılması ve ulusal düzeyde üretim kapasitelerinin artırılmasını destekleyen mevcut politikaya ilişkin değerlendirmeler ve temel sınamalar ekte sunulmaktadır.

Ek-4: Rapora İlişkin Değerlendirmeler ve Temel Sınamalar

4. PLMA 2025 Private Label Trade Show Fuarı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, 16-18 Kasım 2025 tarihleri arasında Chicago/ABD'de düzenlenecek olan "PLMA's 2025 Private Label Trade Show” Fuarı'na Türkiye milli katılım organizasyonun 12. kez Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.

OnlineBaşvuruFormu: PLMA 2025 Çevrimiçi Başvuru Formu

Katılım Bedeli: 1.225 USD /m2 (Nakliyeli, havayolu-tek yön), 1.062 USD/ m2 (Nakliyesiz)

Fuara katılmak isteyen firmaların online başvuru formunu doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için Ek'te belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 18.04.2025 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.

NOT: Fuar programı 16-17-18 Kasım 2025 tarihleri olarak planlanmaktadır. 16 Kasım 2025 tarihinde fuara ilişkin eğitim ve etkinlikler düzenlenmekte olup stant ziyareti 17-18 Kasım 2025 tarihinde gerçekleşecektir. Katılımcı firmalarımızın söz konusu hususu dikkate almaları rica olunur.

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

• Yer kirası,

• Özel stant konstrüksiyonu,

• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

• Kataloğa giriş bedeli

• Elektrik ve internet bağlantısı,

• Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez, sandviç)

Sektör: Fuarda; gıda (bisküvi, çikolata, kraker, içecek, şarap, makarna, konserve ürünler, …) ve gıda dışı (kozmetik, güzellik ve bakım, sağlık ve sıhhat ürünleri, havlu, bornoz, mutfak eşyaları, ev eşyaları, dikiş malzemeleri (iğne, iplik, çengelli iğne vb.), ıslak mendil, pamuk, hijyen ürünleri, boya, do it yourself ürünleri, ambalaj, hediyelik eşya, mum, hediyelik paketleme, süs eşyaları, ışıklandırma, parfüm, krem, evcil hayvan gıdası vb. boş vakit oyunları, temizlik ürünleri, giyim ve aksesuarları, vb.) birçok sektöre yönelik ÖZEL MARKALI (store brands, private labels, private brands) ürünler sergilenebilmektedir.

Katılımcı Profili: Fuara küçük ve orta ölçekli firmaların yanı sıra süpermarketlere "Marka Ürün” tedarik eden tanınmış büyük firmalar da katılmaktadır. Fuarda Food (Gıda) ve Home & Health (Gıda Dışı) olmak üzere 2 ana bölüm bulunmaktadır.2024 yılında fuara 63 ülkeden 1.820 katılımcı firma katılmış ve fuarı 6.779 yerli ve yabancı profesyonel ziyaret etmiştir. 36 ülke pavilyonun yer aldığı fuarda 86 firma ile İtalya ilk sırada yer almıştır. Kanada, Çin, Güney Kore, İspanya, Sırbistan, Tayland, Yunanistan, Fransa, Danimarka, Belçika pavilyon sahibi diğer ülkelerin bazılarıdır.

Fuarın milli katılımının, "5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 952.853 Türk Lirası'na kadar destekleneceği belirtilmektedir.

Ek-5: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- İspanya

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları”kapsamında, 20 Şubat 2025 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında İspanya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "İspanya Pazarına Giriş” isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

İspanya Elektronik Sohbet Toplantı Linki:https://bit.ly/4hVGVdN

6. Fuar Duyurusu-19. Teşanj Uluslararası Ticaret Fuarı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Saraybosna Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atfen, 24-27 Eylül 2025 tarihleri arasında Bosna Hersek'in sanayi şehirlerinden biri olan Tešanj şehrinde "19. Teşanj Uluslararası Ticaret Fuarı"nın gerçekleştirileceği, söz konusu fuara ülkemizin kuruluşları/firmaları tarafından katılım sağlanmasının faydalı olacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

Ek-6: Fuar Hakkında Detaylı Bilgi

7. Mevzuat Değişikliği-Sınır Kontrol Noktası Dışındaki Bir Kontrol Noktasında Gerçekleştirilen Kontroller

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan ekli yazıya atfen, AB Resmi Gazetesi'nin 14 Ocak 2025 tarihli nüshasında yayımlanan ve (AB) 2019/2123 sayılı Yetki Devrine Dayanan Tüzüğü tadil eden 31 Ekim 2024 tarihli ve (AB) 2025 /65 sayılı Yetki Devrine Dayanan Komisyon Tüzüğü çerçevesinde, sınır kontrol noktası dışındaki bir kontrol noktasına aktarılan sevkiyatın yeterli izlenebilirliğinin sağlanması ve ilgili makamların resmi kontrollerin sonucundan ve sevkiyata ilişkin herhangi bir karardan haberdar edilebilmesi için operatörlerin iki Ortak Sağlık Giriş Belgesi (CHED) arasında bağlantı kurması gerektiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda (AB) 2025/65 sayılı Yetki Devrine Dayanan Komisyon Tüzüğü ekte iletilmekte olup (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün Ek-I (limon, greyfurt, nar, biber, kekik, susam, keçiboynuzu gamı içeren katkı karışımları) ve Ek-II (kuru incir, Antep fıstığı, asma yaprağı, mandalina, portakal, kayısı çekirdeği, kimyon) listelerinde yer aldığı belirtilmektedir.

Ek-7: TOB Yazısı ve Ek



Ekler:
ek-1.docx

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.