BATI AKDENİZ
İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-103
Sayın Üyemiz;
1. İhracatın Yeşil Dönüşüm Buluşmaları
2. WSR Uzman Grubu Toplantısı
3. Bilgilendirme(Yanlış ve Yanıltıcı Bilgi) Hk.
4. Türkiye-Pakistan 16. Dönem KEK Toplantısı
5. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. İhracatın Yeşil Dönüşüm Buluşmaları
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Meclisleri tarafından iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum politikaları çerçevesinde ihracatçılarımıza yol göstermek amacıyla Haziran 2021'de başlatılan "TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı” kapsamında çeşitli çalışmalar yürütüldüğü ifade edilmektedir.
Bahse konu çalışmalar kapsamında, Eylem Planı'nın temel hedeflerinden biri olarak üretici, girişimci ve ihracatçıların Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının artırılması amacıyla, ilgili Bakanlıkların, kamu kurumlarının, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımlarıyla "İhracatın Yeşil Dönüşüm Buluşmaları” düzenlenmekte olduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda, ilki Mart ayında gerçekleştirilen "İhracatın Yeşil Dönüşüm Buluşmaları” programının ikincisinin bu defa 29 Temmuz 2025 Salı günü 10.00-12.30 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu, program akışının ekli görselde sunulduğu ifade edilmektedir.
Anılan etkinlik programına katılmak isteyen firmalarımızın 25 Temmuz 2025 Cuma günü mesai bitimine kadar aşağıda yer alan kayıt linki aracılığıyla kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Ek-1: İhracatın Yeşil Dönüşüm Buluşmaları Duyuru Görseli
Program kayıt linki:
https://forms.gle/aUGZL4dWBshoG5NB7
Detaylı Bilgi için:
Abdullah ATİK
0212 454 04 80
2. WSR Uzman Grubu Toplantısı
Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) Atık Sevkiyat Tüzüğü'nün (Waste Shipment Regulation-WSR) uygulanmasına ilişkin mevcut durumun ele alınması amacıyla gerçekleştirilen Atık Uzman Grubu toplantısının 20 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirildiği bildirilmektedir.
Bahse konu toplantının tutanakları ekte sunulmakta olup toplantıda ele alınan hususlar aşağıda özetlenmektedir.
• Avrupa Komisyonu (Komisyon) tarafından, Dijital Atık Sevkiyatı Sistemi'ne (Digital Waste Shipment System-DIWASS) ilişkin bilgi verilmiştir. Bu doğrultuda, DIWASS sisteminin doğrudan bir internet sitesi (grafiksel arayüz) üzerinden ya da API yoluyla yerel sistemler veya ticari yazılımlarla bir merkez aracılığıyla bağlantı kurularak kullanılabileceği; bu tür bir bağlantının mümkün olabilmesi için, ilgili sistem ve yazılımların bir uygulama mevzuatı ile belirlenecek birlikte çalışabilirlik kriterlerine göre oluşturulması gerektiği ve anılan uygulama mevzuatının Temmuz ayında Komisyon tarafından kabul edilmesinin beklendiği; ayrıca, DIWASS'ın AB operatörleri için 21 Mayıs 2026 tarihinde zorunlu hale geleceği açıklanmıştır.
• "Yeşil listedeki atıklar” olarak adlandırılan atıkların sınıflandırmasının uyumlaştırılması hakkında başlatılan kamu istişare sürecine yönelik olarak; istişarenin mevcut yeşil liste sınıflandırmasını etkilemeyeceği; ancak bu sınıflandırmanın ilave atık sevkiyatlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin değerlendirileceği; ayrıca, gönderen ve alıcı ülkeler arasında atık sınıflandırması uyuşmazlıkları konusunda WSR 29. maddesinin açık olduğu ve bu durumda en katı yaklaşımın geçerli olacağı belirtilmiştir.
• Komisyon'un AB'den atık ithalatına devam etmek isteyen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dışı ülkelerden 30 başvuru aldığı ve bu başvuruların farklı atık türlerini kapsadığı; 21 Mayıs 2027'den sonra, belirli AB atıklarının hangi OECD dışı ülkelere ihraç edilebileceğini belirleyecek yetkilendirilmiş düzenlemenin en geç 21 Kasım 2026 tarihine kadar kabul edilmesi gerektiği; Komisyon'un OECD ülkelerine yapılan atık sevkiyatı hareketlerini izleme rolünü, özellikle plastik atıklar konusunda dikkatle yürüttüğü belirtilmiştir. Plastik atıklarla ilgili olarak, 21 Mayıs 2026'dan itibaren, üçüncü ülkelere yapılacak tüm plastik atık sevkiyatları için PIC prosedürünün (ön bilgilendirme ve onay süreci) uygulanmasının zorunlu olduğu ve 21 Kasım 2026 itibariyle, OECD dışı ülkelere plastik atık ihracatının yasaklanacağı hatırlatılmıştır.
• Atık ihracatı kapsamında denetim yükümlülüklerine uyma sorumluluğunun AB ihracatçısına ait olduğu; denetim raporunun, WSR'nin 46. maddesi ve Ek X hükümlerine uygun olduğu sürece, birden fazla sevkiyatta referans olarak kullanılabileceği; Komisyon'un yöneteceği denetim sicilinde yalnızca denetlenen şirketlere dair bilgi yer alacağı ve denetim raporlarının bu sicilde yer almayacağı, dolayısıyla Komisyon'un bu raporları aktif olarak kontrol etmek gibi bir rolü olmadığı vurgulanmıştır.
• OECD ülkeleri için denetim yükümlülüğünden muafiyetin, ancak AB ile diğer ülkeler arasında yapılacak uluslararası bir anlaşmayla mümkün olduğu; denetimlerin AB'ye akredite şirketlerce yapılmasının gerekmediği ve varış ülkesinde ulusal akreditasyona sahip kuruluşlarca da yapılabileceği belirtilmiştir.
Bu kapsamda, bahse konu denetim yükümlülükleriyle ilgili rehberlik dokümanının kapsam ve içeriğine dair görüşlerin ekli Görüş Formu kullanılarak 5 Eylül 2025 Cuma gününe kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-2: Atık Uzman Grubu Toplantısı Raporu - 1
Ek-3: Atık Uzman Grubu Toplantısı Raporu - 2
Ek-4: Görüş Formu
3. Bilgilendirme(Yanlış ve Yanıltıcı Bilgi) Hk.
Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda, Ruanda Kalkınma Kurulu (RDB), Dünya Bankası ve OPEC logosu kullanılarak firmalara yönelik hibe sağlandığı yönünde iletilen mesaj ve formlar kanalıyla dolandırıcılık amacı taşıyan girişimlerin tespit edildiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, firmalardan "işlem bedeli" veya "kayıt ücreti" adı altında para talep edildiği, bu yolla ticari ve kişisel bilgilerin ele geçirilmesine yönelik faaliyetler yürütüldüğü, söz konusu girişimlerin, gerçekte imzalanan bir uluslararası kalkınma anlaşmasına (https://www.minecofin.gov.rw/news-detail/rwanda-secures-us300-million-opec-fund-deal-to-promote-sustainable-and-inclusive-growth) atıf yapılarak meşruiyet algısı oluşturma amacı taşıdığı belirtilmektedir.
Konuyla ilgili ilave bilgi talep eden firmalarımız Kigali Ticaret Müşavirliği (kigali@ticaret.gov.tr) iletişime geçebilirler.
4. Türkiye-Pakistan 16. Dönem KEK Toplantısı
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye-Pakistan Karma Ortak Komisyonu (KEK) 16. Dönem Toplantısının, Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler ile Pakistan Ekonomik İşler Bakanı Sayın Ahad Khan Cheema eşbaşkanlıklarında 8-9 Eylül 2025 tarihlerinde İslamabad'ta gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, toplantıda gündeme getirilmesinde yarar görülen hususlar ve firmalarımızın bahsi geçen ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorun, talep ve değerlendirmelerine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.
Bilgileri ve anılan ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorun, talep ve değerlendirmelerini ekte yer alan form doldurularak 29 Temmuz 2025 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.
Ek-5: Görüş Bildirim Formu
5. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk
İlgi: 22.07.2025 tarihli ve 2025-102 sayılı yazımız.
İlgide kayıtlı yazımız ile 30 Ekim - 1 Kasım 2025 tarihlerinde Irak'ın Bağdat şehrinde düzenlenecek Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı duyurulmuştu.
Bu defa Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, ilgili fuarın güncel duyurusu iletilmektedir.
Ek-6: Güncel Duyuru
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.