2024/126 Sirküler (20.08.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-126

Sayın Üyemiz;

1. ABD/Sübvansiyona Karşı Önlem ve Anti-Damping Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

2. TGK - Yumurta ve Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğleri

3. Türkiye-Katar YSK 10. Dönem Toplantısı

4. See Bridge Projesi Etkinlik Daveti

5. Dökme ve Varilli Zeytinyağı İhracatı

6. ABD / Geniş Çaplı Dikişli Boru Anti-Damping ve Önlemi ve Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Önlem

7. Türkiye-Birleşik Krallık STA Güncelleme/ SPS Faslı

8. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

9. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı Hk.

10. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı

11. Tse Standard Tasarısının Görüşe Açılması- Bitkisel Üretimde Onarıcı Tarım Uygulamaları

12. Tse Standard Tasarısının Görüşe Açılması - Ekmek

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Gizem ALP TOPÇU
Genel Sekreter V.

1. ABD/Sübvansiyona Karşı Önlem ve Anti-Damping Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli "İnşaat Demiri” ithalatına karşı 2017 yılından bu yana, "yumurtasız, pişirilmemiş, doldurulmamış makarnalar” ithalatına karşı 1996 yılından bu yana anti-damping önlemi ve sübvansiyona karşı önlem uygulandığı ifade edilmektedir.

İnşaat demiri ürününe yönelik söz konusu anti-damping önleminin gözden geçirilmesine yönelik olarak yürütülen 1 Temmuz 2022-30 Haziran 2023 dönemi gözden geçirme soruşturması kapsamında ITA ön kararın açıklandığı, söz konusu kararın yer aldığı 15 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshasına https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-15/pdf/2024-18297.pdf bağlantısından ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, firmalarımız için %0 ve %1,05 oranlarında damping marjı hesaplandığı, bireysel olarak incelenmeyen bir firmamız için ise damping marjının %1,05 olarak belirlendiği belirtilmektedir. Öte yandan, soruşturma döneminde ABD'ye ihracatı bulunmaması sebebiyle, soruşturmaya konu diğer 3 firma için söz konusu gözden geçirmenin iptal edildiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, ABD tarafından ülkemiz menşeli "inşaat demiri” ithalatında uygulanmakta olan telafi edici vergi önlemi kapsamında 1 Ocak 2023 - 31 Aralık 2023 dönemine ilişkin; "inşaat demiri” ve "yumurtasız, pişirilmemiş, dondurulmamış makarnalar” (certain pasta) ithalatında uygulanmakta olan anti-damping önlemleri kapsamında 1 Temmuz 2023 - 30 Haziran 2024 dönemine ilişkin; idari gözden geçirme (administrative review) soruşturmalarının ITA tarafından başlatıldığı ve konuya ilişkin 14 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-14/pdf/2024-18103.pdf bağlantısından ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA'nın, ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebileceği, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı ifade edilmektedir. Öte yandan, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu talebi geri çekme imkanı bulunduğu ifade edilmektedir.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlıklarına da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderileceği, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlıkları arasında koordineli olarak çalışılmasının büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edildiği ifade edilmektedir.

2. TGK - Yumurta ve Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğleri

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan muhtelif yazılara atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği” ve "Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği" taslaklarına ilişkin görüş talep edildiği bildirilmekte olup söz konusu taslaklar ekte iletilmektedir.

Bilgilerini ve taslak Tebliğlere ilişkin görüşlerin ekte yer alan görüş formuna işlenerek 10 Eylül 2024 Salı günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliğ Taslağı

Ek-2: Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliğ Taslağı Görüş Formu

Ek-3: Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğ Taslağı

Ek-4: Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğ Taslağı Görüş Formu

3. Türkiye-Katar YSK 10. Dönem Toplantısı

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Katar Emiri Sayın Şeyh Tamim Bin Hamad AL THANİ başkanlıklarında 2024 yılı sonbahar aylarında ülkemizde gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite (YSK) 10. Dönem Toplantısı kapsamında Bakanlık uhdesinde olan konularda ikili anlaşma/protokol/niyet beyanı metinlerine dair çalışmalara başlandığı bildirilmektedir.

Bilgilerini ve anılan toplantı kapsamında gündeme getirilebilecek anlaşma/protokol/niyet beyanı metin önerilerinin TİM'e iletilmek üzere 20 Ağustos 2024 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-5: Görüş Bildirim Formu

4. See Bridge Projesi Etkinlik Daveti

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Genel Sekreterliğinden (İMMİB) alınan bir yazıda, Yeşil Mutabakat kapsamında yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (SKDM) firmaların ihracat kapasitesini önemli ölçüde etkilediği ifade edilmektedir. Bu bağlamda enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin SKDM sürecindeki gelişmelerden haberdar olması ve raporlama gereklikleri ile ilgili farkındalıklarının artmasının oldukça önemli olduğu belirtilmektedir.

İMMİB Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde yürütülen SEE BRIDGE Projesinin, KOBİ'lerin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) gerekliliklerine uyum sağlaması, yeşil ve dijital dönüşümün teşvik edilmesi amacıyla yürütüldüğü, bu anlamda proje kapsamında SKDM, Avrupa Birliği Fon Fırsatları ve Yeşil&Dijital Dönüşüm alanlarında çeşitli bilgilendirme seminerleri, çalıştaylar ve soru-cevap oturumları düzenlendiği, aynı zamanda halen başvuruları kabul eden çağrı ile KOBİ'lere finansman desteği sağlandığı ifade edilmektedir.

Ayrıca, anılan proje kapsamında düzenlenen bir diğer uluslararası bilgilendirme etkinliğinin "SEE BRIDGE CBAM Reporting Requirements & Open Call Info Day" konu başlığında 10 Eylül 2024 tarihinde Türkiye saati ile 14:00-15:30 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirileceği ve etkinlikte, SKDM mevzuatı konusundaki son gelişmeler ile raporlama detaylarının kapsamlı olarak ele alınacağı, aynı zamanda proje kapsamında devam eden Açık Çağrı'ya yönelik bilgilendirmeler yapılacağı ve katılımcıların soruları yanıtlanacağı bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğe katılım için aşağıda yer alan bağlantı aracılığı ile kayıt yaptırılması beklenmektedir.

Etkinlik Dili

İngilizce

Tarih & Saat

10 Eylül 2024 & 14:00 - 15:30

Kayıt Bağlantısı

https://zoom.us/meeting/register/tJIpdOusrj0oHtGvpohQrxk4Q8yyaoZL3AIL

Gündem

14:00 - 14:10 Açılış
14:10 - 14:20 SEEBRIDGE Projesi kısa tanıtım
14:20 - 14:50 SKDM ile ilgili güncel gelişmeler ve raporlamalar
14:50 - 15:15 SEEBRIDGE Hibe Programı
15:15 - 15:30 Soru - cevap

5. Dökme ve Varilli Zeytinyağı İhracatı

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan bir yazıda, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına (GTİP: 15.09.20.00.00.19, 1509.30.00.00.19, 1509.90.00.00.29 ve 1509.90.00.00.39) ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgi edinilmesini teminen üyelerinizin, aşağıda bilgileri yer alan Genel Sekreterlikleri personeli ile iletişime geçmeleri beklendiği ifade edilmektedir.

İlgili Kişiler:

Begüm ERALTINKÖSTEKLİLER

Telefon: 0232 488 61 86 - 0535 418 12 05

Efe FIRAT

Telefon: 0232 488 61 38 - 0549 566 63 42

6. ABD / Geniş Çaplı Dikişli Boru Anti-Damping ve Önlemi ve Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Önlem

İlgi: 22.07.2024 tarihli ve 2024-110 sayılı sirkülerimiz.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Geniş Çaplı Dikişli Boru” ithalatına karşı 2 Mayıs 2019 tarihinden bu yana anti-damping önlemi ve sübvansiyona karşı telafi edici önlem uygulandığı ifade edilmektedir.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümleri çerçevesinde anılan önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Şubat 2024 tarihinden bu yana ABD makamları tarafından nihai gözden geçirme soruşturmaları (sunset review) yürütülmekte olduğu, ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından yürütülen mezkur nihai gözden geçirme soruşturmaları kapsamında açıklanan nihai kararlar çerçevesinde söz konusu önlemlerin yürürlükten kaldırılması halinde dampingin ve telafi edilebilir sübvansiyonların devam/tekrar etmesinin muhtemel olduğuna hükmedildiği belirtilmektedir.

Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise, ilgili nihai gözden geçirme soruşturmalarının "tam gözden geçirme” şeklinde yürütüleceği 28 Mayıs 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi bildirimi (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-05-28/pdf/2024-11624.pdf) ile açıklanmış iken, bu defa 13 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi bildirimi (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-13/pdf/2024-18022.pdf) ile bahse konu soruşturmalara ilişkin takvim yayımlandığı ifade edilmektedir.

7. Türkiye-Birleşik Krallık STA Güncelleme/ SPS Faslı

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, bu yıl (2024) içinde güncellenme müzakereleri başlayacak Türkiye-Birleşik Krallık (BK) Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinde Sanitary and Phytosanitary Measures (Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri-SPS) kapsamında gündeme getirilmek üzere;

• Birleşik Krallık özelinde firmalarımızın belgelendirme iş ve işlemlerinde yaşadığı sorunlara,

• Özellikle Brexit sürecinden sonra BK'nın Border Target Operating Model dahil sınır kontrol mekanizmalarının işleyişine ilişkin görüşlere,

• SPS önlemlerinin uygulanmasında son aylarda kaydedilen gelişmelere yönelik bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bilgilerini ve söz konusu başlıklara ilişkin görüş ve önerilerin varsa tevsik edici belgelerle birlikte TİM'e sunulmasını teminen 21 Ağustos 2024 Çarşamba günü 15.00'e kadar ekte yer alan başvuru formu doldurularak Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-8: Görüş Bildirim Formu

8. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

İlgi: a) 28.08.2023 tarihli ve 2023-141 sayılı sirkülerimiz.

b) 24.11.2023 tarihli ve 2023-205 sayılı sirkülerimiz.

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Endonezya tarafından "Halılar ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları” (57'nci fasılda yer alan) ithalatına karşı, 17 Şubat 2021 tarihinden bu yana uygulanan korunma önleminin uzatılmasına ilişkin olarak bir gözden geçirme soruşturması yürütülmekte olup, 9 Kasım 2023 tarihli Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildirimi ile mezkur önlemin 3 yıl daha uzatılmasının planlandığı bildirilmişti.

Söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak Cakarta Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazı ile mezkur soruşturmanın sonucuna dair Karar'ı içeren Endonezya Maliye Bakanlığının ekte yer alan 2024/49 sayılı Yönetmeliği (yerel dilde) iletilmiş olup; buna göre 57'nci fasıl altındaki tüm ürünler için 16 Ağustos 2024 tarihinden başlamak üzere, söz konusu önlemin 3 yıl daha uzatıldığı ve metrekare başına ilk yıl 74.461 Rupiah, ikinci yıl 71.058 Rupiah, üçüncü yıl ise 67.811 Rupiah olarak belirlendiği, uygulamanın 16 Şubat 2027 tarihinde sona ereceği belirtilmektedir.

Ek-9: 2024/49 sayılı Yönetmelik

9. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı Hk.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, http://www.hamle.gov.tr/ adresinde yer alan bilgi ve koşullar çerçevesinde Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı açılmış olup ön başvuruların alınması sürecinin 13 Eylül 2024 tarihinde sonlanacağı bilgisinin iletildiği ifade edilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:http://www.hamle.gov.tr/Home/CagriPlani

Ek-10: Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı Duyuru Afişi

10. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığımız tarafından iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, ekte yer alan program akışı çerçevesinde 17-18-19 Eylül 2024 tarihlerinde "Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” düzenleneceği ifade edilmektedir. Eğitim programının sonunda, eğitimin en az üçte ikilik kısmına katılım sağlayan kişilere "Dijital Katılım Belgesi” gönderileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, katılımın ücretsiz olduğu söz konusu programa 13 Eylül 2024 tarihi mesai bitimine kadar https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/ linkinden başvuru yapılması gerektiği, başvuru yapan üye firmalarımızın mail adreslerine 17-18-19 Eylül 2024 tarihlerinde çevrimiçi katılım linki gönderileceği ifade edilmektedir. Başvuru ve toplantıya giriş esnasında kullanılan e-posta adreslerinin aynı olması gerektiği belirtilmektedir.

Ek-11: Program Akışı

Ek-12: Duyuru Görseli

11. TSE Standard Tasarısının Görüşe Açılması- Tarım - Bitkisel Üretimde Onarıcı Tarım Uygulamaları

Türk Standardları Enstitüsü'nden alınan bir yazıda, 67.080.10 tkt 2024164217 Tarım - Bitkisel üretimde onarıcı tarım uygulamaları tasarısı ile ilgili görüş ve düşüncelerinizin 23.08.2024 tarihine kadar bildirilmesi hususu ifade edilmektedir.

İlgili görüş ve düşüncelerinizi TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ adresinden bildirebilirsiniz.

• Kullanıcı adı e-postanızdır ilgili sayfaya gitmek için tıklayınız.

https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

• Şifre almak için tıklayınız:

https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/SifreAl.aspx

12. TSE Standard Tasarısının Görüşe Açılması

Türk Standardları Enstitüsü'nden alınan bir yazıda, 67.060 tst 5000 Ekmek standard tasarısı ile ilgili görüş ve düşüncelerinizin 08.10.2024 tarihine kadar bildirilmesi hususu ifade edilmektedir.

İlgili görüş ve düşüncelerinizi TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ adresinden bildirebilirsiniz.

• Kullanıcı adı e-postanızdır ilgili sayfaya gitmek için tıklayınız.

https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

• Şifre almak için tıklayınız:

https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/SifreAl.aspx



Ekler:
Ek-1.pdf

EK-10.pdf

Ek-11.pdf

Ek-12.pdf

Ek-2.doc

Ek-3.pdf

Ek-4.doc

Ek-5.docx

Ek-8.docx

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.