2024/128 Sirküler (23.08.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-128

Sayın Üyemiz;

1. 9 - 12 Ekim 2024 Endonezya (Cakarta) Genel Ticaret Heyeti

2. Çukurova Havalimanı Gümrük Müdürlüğünün Faaliyete Geçmesi

3. Ticaret Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Programı

4. Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi

5. Tst 5000 Ekmek Standart Tasarısı

6. İhale İlanı Duyurusu

7. Pazara Giriş Proje Hazırlama Desteği Genelge EK-2 Değişikliği Hakkında

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER

Genel Sekreter

1. 9 - 12 Ekim 2024 Endonezya (Cakarta) Genel Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 9 - 12 Ekim 2024 tarihleri arasında Endonezya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Cakarta şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Endonezya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 5 Eylül 2024 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/indonesia-jakarta-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 83.000-TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Başvurular tüm sektörlere açık olup, heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-2: Endonezya (Cakarta) Ticaret Heyeti Taslak Programı

2. Çukurova Havalimanı Gümrük Müdürlüğünün Faaliyete Geçmesi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak kurulan Çukurova Havalimanı Gümrük Müdürlüğünün 10.08.2024 tarihi itibariyle hizmet vermeye başladığı bildirilmektedir.

3. Ticaret Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Meclisleri organizasyonunda, Ticaret Bakanlığı Desteklerine ilişkin 28 Ağustos 2024 Çarşamba günü 09.45 - 13.00 saatleri arasında çevrimiçi bilgilendirme programı düzenleneceği ifade edilmektedir.

Söz konusu programa katılımın ücretsiz olduğu, https://cutt.ly/d9dLUca linkinden kayıt yaptırılmasının yeterli olacağı, eğitim sonunda katılımcılara e-sertifika verileceği belirtilmektedir.

Toplantı linki: https://us02web.zoom.us/j/85498605969

4. Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan bir yazıda, Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı Kapsamında İhdas Edilen Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonlarının Kuruluş ve Faaliyet Esaslarına Dair Genelge çerçevesinde Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi Uygulamasının, 2023 yılından itibaren Ticaret Bakanlığı (Ürün Güvenliği ve Denetimi GM) tarafından yürütülmesinin kararlaştırıldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede Ticaret Bakanlığından (Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü) alınan yazıda, 2024 sezonu kuru incir ilk yükleme tarihinin 25 Eylül 2024 Çarşamba günü olmasının uygun görüldüğünün bildirildiği, üye firmalarımız ve gümrük müşavirleri tarafından e-birlik sistemi üzerinden 25 Eylül 2024 tarihinde saat 00.01'den itibaren 2024 ürünü için beyanname girişi yapılabileceği, e-birlik sistemi üzerinden giriş yapılan beyannamelere sistem tarafından anında onay verileceği belirtilmektedir.

5. Tst 5000 Ekmek Standart Tasarısı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 5000 Ekmek" standart tasarısının ekte gönderildiği ifade edilmektedir.

Bahse konu standart tasarısına ilişkin görüş ve önerilerinizin ekteki "Görüş Tablosu” formatında 26 Ağustos 2024 Pazartesi günü 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) gönderilmesi beklenmektedir.

Ek-3: Görüş Tablosu

Ek-4: tst 5000 Ekmek Standardı

6. İhale İlanı Duyurusu

Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, özelleştirme programında bulunan ve sermayesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı - Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait bir kamu kuruluşu olan Holdingleri adına kayıtlı bulunan 128203 tescil numaralı Bursa Merinos (Türk Malı) ve 128202 tescil numaralı Merinos markalarının 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde ''satış'' yöntemi ile ayrı ayrı özelleştirilmesini sağlamak amacı ile ''Yatırımcılara Duyuru'' başlıklı bir ihale ilanının yayınlandığı ifade edilmektedir.

Ek-5:İhaleİlanMetni

7. Pazara Giriş Proje Hazırlama Desteği Genelge EK-2 Değişikliği Hakkında

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kobi Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığından alınan bir yazıda, malumları olduğu üzere, 17.08.2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar 18.08.2022 tarihli ve 31927 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olduğu; mezkur Karar kapsamında Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteğine İlişkin Genelge ve eklerinin 16.11.2022 tarihinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Bu doğrultuda, ihracat planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken esasları kapsayan EK-2'nin 23.07.2024 tarihli Makam Onayı ile yürürlüğe girdiği ve bahse konu ekin yazı ekinde iletilmekte olduğu, ayrıca www.ticaret.gov.tr internet sitesinden de ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Ek-6: EK-2



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.xlsx

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.