2024/137 Sirküler (11.09.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-137

Sayın Üyemiz;

1. Çin Halk Cumhuriyeti Genel Ticaret Heyeti

2. TGK Şeker Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

3. IPARDIIIDönemiBeşinciBaşvuruÇağrıİlanı

4. TİM BAE (Dubai) 2024 Genel Ticaret Heyeti

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Birleşik Arap Emirlikleri

6. Yönetmelik Taslakları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Çin Halk Cumhuriyeti Genel Ticaret Heyeti

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile 05 - 09 Kasım 2024 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti ile olan dış ticaret hacmimizi artırmak ve firmalarımızın yeni iş birlikleri tesis etmeleri, pazar araştırması yapmaları ve yeni iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri amacıyla, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay şehrine yönelik tüm sektörlerin katılımına açık bir ticaret heyeti düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu heyetin; 05-10 Kasım 2024 tarihleri arasında Ç.H.C.'nin Şanghay kentinde 7. kez düzenlenecek olan "Çin Uluslararası İthalat Fuarı” (CIIE) ile eş zamanlı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

CIIE Fuarı'nın, 2023 yılında 360.000 metrekarelik sergi alanında gerçekleştirildiği, 128 ülkeden 3400 firma ve 394.000'den fazla profesyonel tarafından ziyaret edildiği belirtilmektedir. Fuarda; "Hizmetler, Otomobil, Akıllı Endüstri ve Bilgi Teknolojileri, Tüketici Ürünleri, Medikal Ekipmanlar ve Sağlık Ürünleri, Gıda ve Tarımsal Ürünler adı altında "Business Exhibition” hollerinin bulunduğu ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 17 Eylül 2024 Salı günü mesai bitimidir. Heyete başvuru için https://delegations.tim.org.tr/event/china-shanghai-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer vb. giderlerden oluşan 4.100.-$ tutarındaki katılım bedelinin Birlikleri hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının (Ödeme dekontunda ÇHC-Şanghay Ticaret Heyeti ödemesi olduğu yer almalıdır.) EİB Genel Sekreterliğine (maden@eib.org.tr) gönderilmesi gerektiği belirtilmektedir.

HESAP BİLGİLERİ:

Hesap Adı : Ege İhracatçı Birlikleri

Banka Adı : T. Halk Bankası

Banka Şubesi : Alsancak Şubesi

Hesap No : 53000266 (USD Hesabı)

Iban No: TR05 0001 2009 7310 0053 0002 66 (USD Hesabı)

AYRINTILI BİLGİ İÇİN:

Ümran GÜZEL

E-Posta: umran.guzel@eib.org.tr; maden@eib.org.tr

Tel: 0232 488 60 81- 0232 488 60 00

Ek-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-2. Heyet Taslak Program

2. TGK Şeker Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

Tarım ve Orman Bakanlığından intikal eden bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bir örneği ekte yer alan "Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı"na ilişkin görüş talep edildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu taslağın tetkik edilerek olası görüşlerinizin Bakanlıklarına sunulmasını teminen 11 Eylül 2024 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-3- Görüş Formu

Ek-4: Karşılaştırma Cetveli

Ek-5: Tebliğ Taslağı

3. IPARDIIIDönemiBeşinciBaşvuruÇağrı İlanı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörlüğü Isparta Destek Hizmetleri Biriminden alınan bir yazıda, kaynağını AB ve Türkiye fonlarının oluşturduğu IPARD hibe desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında, programın yürütücüsü Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğüne bağlı Antalya İl İrtibat Ofisi'nin açıldığı ve faaliyetlerine başladığı bildirilmektedir. IPARD Programı kapsamında tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal alanda yapılacak yatırımlara %50-%75 arasında hibe destek sağlandığı ifade edilmektedir. Desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte proje bütçelerinin 5.000 Euro ile 3.000.000 Euro arasında farklılık gösterdiği belirtilmektedir. Aynı zamanda vergi muafiyetinin de olduğu destekler ile ilgili ayrıntılı bilgiye kurumsal iletişim kanallarından ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 2024 yılının beşinci çağrısı olan IPARD III programı Beşinci Başvuru Çağrı ilanına 29 Ağustos 2024 itibariyle çıkmış bulunduğu bildirilmektedir. Kurumlarının bu çağrı döneminde destekleyeceği sektörler ve başvuru tarihleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler yazı ekinde yer alan çağrı ilanı metninden ve www.tkdk.gov.tr internet adresinden öğrenilebildiği belirtilmektedir.

Ayrıca potansiyel başvuru sahiplerinin, Solak Mah., Serik Caddesi Antalya Expo Sergi Alanı, Teknik Alan-2 bölgesi 431 AA, Aksu adresinde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Antalya İrtibat Ofisine ya da 444 85 35 / 07 veya 0246 224 38 00/ 7895 numaralı telefonları arayarak yardım masasından gerekli bilgilere ulaşabilecekleri ve ekte yer alan ve web adresinden de IPARD III Beşinci Başvuru Çağrı ilanına ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

4. TİM BAE (Dubai) 2024 Genel Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 21 - 25 Ekim 2024 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Dubai şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda BAE'den iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 19 Eylül 2024 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/uae-dubai-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 99.000-TL tahsil edileceği ifade edilmektedir. Başvurular tüm sektörlere açık olup, Heyete katılım ödeme dekontlarının TİM'e (furkancetin@tim.org.tr ve saidmarufozbek@tim.org.tr) ulaşmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

Ek-6: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-7: BAE (Dubai)Ticaret Heyeti Taslak Programı

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Birleşik Arap Emirlikleri

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” kapsamda, 12 Eylül 2024 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Birleşik Arap Emirlikleri Pazarına Giriş” isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3K8UEPn

6. Yönetmelik Taslakları

Tarım ve Orman Bakanlığından Bakanlıklarına intikal eden yazı kapsamında, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 852/2004/EC sayılı Gıdaların Hijyenine İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğüne paralel olarak hazırlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği Taslağı, 853/2004/EC sayılı Gıdaların Hijyenine İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğüne paralel olarak hazırlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği Taslağı ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22, 30 ve 31 inci maddelerine dayanılarak hazırlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik Taslağının anılan Bakanlığın web sayfasında (www.tarimorman.gov.tr/GKGM) görüşe açıldığı belirtilmekte olup, söz konusu taslakların bir örneği ilişikte yer almaktadır.

Bilgileri ve bahse konu taslak metinlere yönelik olası görüş ve önerilerinin 16 Eylül 2024 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Bakanlıklarına sunulmasını teminen Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-8: Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği Taslağı

Ek-9:Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik Taslağı

Ek-10: Görüş Tablosu



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-10.docx

Ek-2.pdf

Ek-3.docx

Ek-4.pdf

EK-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.