2024/174 Sirküler (21.10.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-174

Sayın Üyemiz;

1. Kasım 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

2. Suudi Arabistan Ticaret Bakanının Ülkemizi Ziyareti

3. Türkiye-Irak 1. Dönem JETCO Toplantısı

4. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

5. Kanada-Dikişli Karbon Çelik Boru Anti-Damping Gözden Geçirme Soruşturması

6. Irak (Bağdat-Basra) Genel Ticaret Heyeti, 18-19 Kasım 2024 Hk.

7. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Pakistan

8. AB Hayvansal Ürünlerin İthalatında Antimikrobiyal Uygulamaları

9. ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden Posta Güvenliğine İlişkin Alınan Nota

10. Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği Taslağı ve Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalara İlişkin Uygulama Tebliğ Taslağı

11. Mısır Hurma Forumu ve Sergisi (İslam İşbirliği Teşkilatı)

12. VINITECH - SIFEL 2024 Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Gizem ALP TOPÇU
Genel Sekreter V.

1. Kasım 2024 Elektronik Sohbet Toplantıları

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlendiği iletilmektedir.

Bu çerçevede;

5 Kasım 2024 Salı günü saat 14.00'da Almanya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Almanya: E-Ticaret Ekosistemi ve Fırsatlar” konulu,

7 Kasım 2024 Perşembe günü saat 10.30'da Kamboçya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Kamboçya Pazarına Giriş” konulu,

14 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Güney Afrika'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Güney Afrika: Mobilya Sektörü” konulu,

21 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14.00'da Fildişi Sahili'nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle "Fildişi Sahili: İnşaat Sektörü” konulu e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği aktarılmaktadır.

Söz konusu elektronik toplantılara ilişkin kayıt bağlantıları ekte yer almaktadır.

Ek-1: Toplantı Kayıt Bağlantıları

2. Suudi Arabistan Ticaret Bakanının Ülkemizi Ziyareti

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; Sayın Bakanımızın, İSEDAK 40. Bakanlar toplantısı vesilesiyle 3 Kasım 2024 tarihinde ülkemizi ziyaret edecek olan Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Dr. Majid Bin Abdullah Al Kasabi ile görüşme gerçekleştirmesi ve Sayın Bakanların katılımıyla Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumunun düzenlenmesinin planlandığı, bu kapsamda, ziyarete ilişkin hazırlık çalışmalarında faydalanılmak üzere, ihracatçı firmaların söz konusu ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlara, firmaların talep ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu sebeple, anılan ülke ile ikili ilişkilerimizde gündeme getirilmesinde yarar görülen hususlara ilişkin katkıların (sorun ve çözüm önerileri dahil) ekte yer alan form doldurularak 22 Ekim 2024 Salı günü saat 16.00'ya kadar TİM'e sunulmasını teminen Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-2: Sorun Bildirim Formu

3. Türkiye-Irak 1. Dönem JETCO Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) I. Dönem Toplantısı'nın, Sayın Bakanımız ve Irak Ticaret Bakanı Sayın Atir Davut Selman başkanlıklarında 2-3 Aralık 2024 tarihinde ülkemizde gerçekleştirilmesi planlanmakta olduğu bildirilmektedir.

Bilgilerini ve anılan ülke ile ikili ilişkilerimizde gündeme getirilmesinde yarar görülen hususlara ilişkin katkıların (sorun ve çözüm önerileri dahil) yanı sıra anılan toplantı sonrasında imzalanması öngörülen Protokol'de yer alması talep edilen paragraf önerilerinin ekte yer alan form doldurularak 22 Ekim 2024 Salı günü saat 16.00'ya kadar TİM'e sunulmasını teminen Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-3: Görüş Bildirim Formu

4. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

İlgi: 20.08.2024 tarihli ve 2024/126 sayılı sirkülerimiz.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Endonezya tarafından "Halılar ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları” (57'nci fasılda yer alan) ithalatına karşı, 17 Şubat 2021 tarihinden bu yana uygulanan korunma önlemine ilişkin olarak yürütülen gözden geçirme soruşturması neticesinde, Endonezya Maliye Bakanlığının 2024/49 sayılı Yönetmeliği ile mezkur önlemin 3 yıl daha uzatılmasına karar verildiği ilgide yazıda bildirildiği hatırlatılmaktadır.

Söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak ekte yer alan 14 Ağustos 2024 tarihli Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildiriminde ise; mezkur önlemin 20 Ağustos 2024 tarihinden başlamak üzere 3 yıl daha uzatıldığı (metrekare başına ilk yıl 74.461 Rupiah, ikinci yıl 71.058 Rupiah, üçüncü yıl ise 67.811 Rupiah olmak üzere) ve uygulamanın 19 Ağustos 2027 tarihinde sona ereceği belirtilmektedir.

Ek-4: DTÖ Bildirimi

5. Kanada-Dikişli Karbon Çelik Boru Anti-Damping Gözden Geçirme Soruşturması

İlgi: 30.05.2024 tarihli ve 2024/082 sayılı sirkülerimiz.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden gelen bir yazıda Kanada tarafından ülkemiz menşeli "Dikişli Karbon Çelik Boru” ithalatına karşı uygulanan antidamping önleminin nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından incelemesinin tamamlandığı ve Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından soruşturmanın sürdürüleceği bilgisi tarafınıza iletilmişti.

Bu defa, 16 Ekim 2024 tarihinde CITT tarafından yayımlanan kararda mevcut önlemlerin sona ermesinin yerli üreticiler üzerinde bir "zarar" veya "zarar tehdidi" ile sonuçlanabileceğinden bahisle, önleme devam edilmesine karar verildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu karar https://decisions.citt-tcce.gc.ca/citt-tcce/a/en/item/521299/index.do adresinde yer almaktadır.

6. Irak (Bağdat-Basra) Genel Ticaret Heyeti, 18-19 Kasım 2024 Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 18-19 Kasım 2024 tarihleri arasında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Sayın Ömer BOLAT'ın teşrifleri, Meclisimiz Başkanı Sn. Mustafa GÜLTEPE'nin katılımıyla, "Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti” düzenleneceği, Bağdat ve Basra şehirlerini kapsayan söz konusu organizasyonda Irak'tan iş insanlarının davet edileceği iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Bahse konu heyete son başvuru tarihi 25 Ekim 2024 Cuma günü mesai bitimi olarak güncellendiği bildirilmektedir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/iraq-basra-baghdad2024/company/register adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, katılım ücretinde gerçekleşen değişiklik ile firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım ücreti olarak 84.000-TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılım, yukarıdaki internet bağlantısında yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve ödeme dekontunun Türkiye İhracat Meclisine gönderilmesiyle (Eposta ile bestecoskuner@tim.org.tr adresine) kesinleşeceği belirtilmektedir.

Ek-5: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ek-6: Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Taslak Programı

7. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Pakistan

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenen "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları”kapsamında,24 Ekim 2024 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasındaPakistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile "Zoom” programı üzerinden " Pakistan Pazarına Giriş" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Pakistan Elektronik Sohbet Toplantısı : Kayıt Linki

8. AB Hayvansal Ürünlerin İthalatında Antimikrobiyal Uygulamaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliğimizden alınan yazıya atıfla, AB Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenilirliği Genel Müdürlüğü (DG SANTE) tarafından, üçüncü ülkelerden ithal edilen hayvan ve hayvansal ürünlerde belirli antimikrobiyal tıbbi ürünlerin kullanım yasağının uygulanmasına ilişkin (AB) 2023/905 sayılı Tüzükte belirlenen gereklilikler açısından, gıda amaçlı yetiştirilen hayvan ve insan tüketimine yönelik ürünleri AB'ye ihraç edebilecek üçüncü ülkeler listesinde yer alabilmek için, söz konusu Tüzüğün 3. Maddesinde belirtilen gerekliliklere uygunluk teminatının üçüncü ülkedeki ilgili yetkili merciler tarafından bir yazılı beyan şeklinde sağlanması gerektiği ve bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doldurulan şablonların DG SANTE'ye iletildiği belirtilmektedir.

Bahsekonu yazıda devamla, bir örneği ilişikte yer alan "Belirli Antimikrobiyal Tıbbi Ürünlerin Kullanım Yasağının Uygulanması Açısından (AB) 2017/625 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü Uyarınca İnsan Tüketimine Yönelik Belirli Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Birliğe Girişine İzin Verilen Üçüncü Ülke veya Bölgelerin Listesini Belirleyen 4 Ekim 2024 tarihli ve (AB) 2024/2598 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü”nün AB Resmi Gazetesi'nin 7 Ekim 2024 tarihli nüshasında yayımlandığı ve söz konusu Tüzük ile ülkemizin (AB) 2021/405 sayılı Komisyon Tüzüğü'nün Ek'de yer aldığı şekliyle, kanatlı, su ürünleri (yetiştiricilik yoluyla üretilen balık ile dondurulmuş veya işlenmiş çift kabuklu yumuşakça), süt, yumurta, bal ve bağırsak kılıflarının ihracatı için listelenmeye devam edeceği belirtilmekte olup söz konusu Tüzüğün 03.09.2026 tarihinden itibaren uygulanacağı ifade edilmektedir.

Ek-7: 2024 2598 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü

9. ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden Posta Güvenliğine İlişkin Alınan Nota

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda; Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, "posta güvenliğine” dair ABD'nin Ankara Büyükelçiliğince iletilen Nota ve söz konusu Nota'nın ekinde yer alan notta, "genel güvenlik tedbirleri gereği ABD ve yabancı bayraklı havayollarının, 500 gramdan fazla olan kargoları ülkemizden ABD'ye yolcu uçağıyla taşımamaya karar verdiğinin” kaydedildiği bildirilmektedir.

Yazıda ayrıca, konunun ABD Makamları nezdinde takip edildiği ve gelişmelerden ayrıca bilgi verileceği aktarılmaktadır.

10. Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği Taslağı ve Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalara İlişkin Uygulama Tebliğ Taslağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği Taslağı ve Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalara İlişkin Uygulama Tebliğ Taslağı'na ilişkin görüş talep edildiği bildirilmekte olup söz konusu taslaklar ekte iletilmektedir.

Bilgilerini ve taslak Tebliğlere ilişkin görüşlerin ekte yer alan görüş formuna işlenerek24 Ekim 2024 Perşembe günü mesai saati bitimine kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-8: TGK-Yeni Gıda Yönetmeliği Taslağı

Ek-9: TGK-Yeni Gıdalara İlişkin Uygulama Tebliği Taslağı

Ek-10: Görüş Formu

11. Mısır Hurma Forumu ve Sergisi (İslam İşbirliği Teşkilatı)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) tarafından iletilen yazıya atıfla, Uluslararası Fuarlar ve Konferanslar Şirketi'nin, Mısır Arap Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın himayesinde ve ICDT işbirliği ile 20- 21 Kasım 2024 tarihlerinde Kahire Beşinci Yerleşim'deki Mısır Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde "Mısır Uluslararası Hurma Forumu ve Sergisi"ni düzenleyeceği bildirilerek etkinliğin İİT Üye Ülkelerinden hurma fabrikası ile çiftlik sahipleri arasında ve ayrıca önde gelen gıda ürünü ithalatçıları ile ihracatçıları arasında ticaret Anlaşmalarının sonuçlandırılmasına zemin hazırlamasının beklendiği, öte yandan hurma sektörünün büyümesini engelleyen iklim değişikliği, finansman ve hurma ürünlerinin değerlemesi gibi zorlukların ve engellerin ele alınması için bir platform teşkil etmesinin hedeflendiği ifade edilmektedir.

12. VINITECH - SIFEL 2024 Fuarı

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (İİB) alınan yazıda, Bordeaux/Fransa'da 26-28 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan VINITECH SIFEL 2024 uluslararası fuarına, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından info stant ile katılım sağlanacağı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu etkinlik süresince İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği info alanı, fuara katılım sağlayan üyelerimizin ziyaretlerine ve iş görüşmelerini yapmak üzere kullanımlarına açık olacağı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, bahse konu fuarda ülkemize özgü şarap çeşitlerinin tanıtımı ve tadımı bir şarap uzmanı tarafından yapılacak olup, söz konusu etkinliğe ürün gönderimi yapmak isteyen üye firmalarımızın aşağıdaki iletişim bilgilerinden Genel Sekreterlikleri (İİB) ile en geç 22 Ekim 2024 tarihine kadar irtibata geçmeleri gerekmektedir.

İLETİŞİM:
Yaş Meyve Sebze Koordinasyon Şubesi
Ceren ULAŞ: ckirman@iib.org.tr 0212 454 05 92
Talat Selçuk Okumuş: tokumus@iib.org.tr 0212 454 05 74



Ekler:
ek-1.pdf

ek-10.doc

ek-2.docx

ek-3 Görüş bildirim formu.docx

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

ek-8.docx

ek-9.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.