2019/039 Sirküler (21.02.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-39

Sayın Üyemiz;

1. AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

2. İhraç Yükü Taşıyan Bulgaristan ve KKTC Varışlı Araçlara Vergisiz Yakıt Teslimi

3. Kanada Anti-Damping Soruşturması

4. Fruit Attraction 2019 Fuarı Milli Katılım Duyurusu

5. Food 2 China Expo 2019

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.



  1. AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinden alınan yazıya atfen; Ticaret Bakanlığından alınan yazıda; Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesinde yayımlanan tarım mevzuatındaki değişikliklere ilişkin bilgi verilmekte olup, söz konusu değişiklikler ekte sunulmaktadır.

Ek-1: AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri Hakkında İletilen Yazılar

  1. İhraç Yükü Taşıyan Bulgaristan ve KKTC Varışı Araçlara Vergisiz Yakıt Teslimi

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde alınan yazıda, ihraç malı taşıyan araçlarda ÖTV ve KDV'den istisna olarak teslim edilecek motorin miktarının, son varış yeri Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olan araçlar için araç türü ayrımı yapılmaksızın 300 litre olarak belirlenmesini sağlamak amacıyla hazırlanan 5 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin, 25 Ocak 2019 tarihli ve 30666 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

  1. Kanada Anti-Damping Soruşturması

İlgi: 18.01.2019 tarihli ve 2019-16 Sayılı Sirkülerimiz

İlgi'de belirtilen sirkülerimizde, Kanada tarafından ülkemizin yanı sıra Filipinler, Pakistan ve Vietnam menşeli "dikişli karbon çelik boru” (7306.30 GTİP'li) ithalatına karşı yürütülmekte olan anti-damping soruşturması kapsamında Kanada Sınır Hizmetleri Kurumu'nun (CBSA) nihai kararı uyarınca hesaplanan damping marjları bildirilerek, ithalatın yerli sanayi üzerinde zarara yol açıp açmadığına ilişkin Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından yürütülen soruşturmanın devam ettiği ifade edilmişti.

Bu defa Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıda, CITT tarafından yürütülmekte olan soruşturma kapsamında 15 Şubat 2019 tarihinde nihai kararın açıklanmış olduğu, anılan mahkemece, CBSA tarafından dampingli olduğuna hükmedilen ithalatın yerli sanayi üzerinde zarara yol açtığına karar verildiği bildirilmektedir. CITT'in gerekçeli kararının, nihai kararın yayınlanmasından itibaren 15 gün içerisinde açıklanmasının beklendiği belirtilmektedir.

  1. Fruit Attraction 2019 Fuarı Milli Katılım Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 22-24 Ekim 2019 tarihleri arasında Madrid/ İspanya'da düzenlenecek olan FRUIT ATTRACTION Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı'na Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye'den yeterli başvuru olması durumunda Türkiye milli katılımı yapılmasının planlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, fuarda yaş meyve sebze, kuru meyveler-sebzeler, organik ürünler, dondurulmuş meyve sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, şifalı otlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, canlı bitkiler sergilendiği bildirilmektedir. Milli katılım organizasyonu altında katılacak firmalar için katılım bedelinin tahmini 512€/m2 olduğu belirtilmekte olup, katılım bedeline; yer kirası, özel stant konstrüksiyonu, stant genel ve günlük temizlik hizmeti, kataloğa giriş bedeli, internet bağlantısı, ikram (çay-kahve-kurabiye, sandviç) hizmetlerinin dahil olduğu, nakliye hizmeti verilmeyeceği ifade edilmektedir.

İlgili fuara katılmak isteyen firmaların https://goo.gl/forms/I2SgeqB0q6knjqG03 yer alan Online Başvuru Formu'nu doldurarak en geç 1 Mart 2019 tarihine kadar tarim@akib.org.tr e-posta adresi üzerinden Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne bilgi vermeleri gerektiği bildirilmektedir.

Ek- 2: Katılım Şartları

  1. Food2China Expo 2019 Fuarı

Ege İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 26-28 Eylül 2019 tarihlerinde Guangzhou / Çin'de düzenlenecek olan ve bölgenin en önemli gıda fuarlarından biri olan Food 2 China Expo 2019 Fuarı'na yönelik olarak Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlemesinin planlandığı belirtilmektedir.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından düzenlenecek milli katılım organizasyonunun tahmini fuar katılım bedelinin nakliye hariç 900$/m2, nakliye dahil 950$/m2 olmasının öngörüldüğü; katılım bedeline stand kirası, stand dekorasyonu, aydınlatma giderleri, güvenlik, internet bağlantısı, fuar alanında yer alacak reklam ve tanıtım giderleri ve B2B iş görüşmelerinin dahil olduğu belirtilmektedir.

Food 2 China Expo 2019 Fuarı'na katılmayı düşünen; gıda sektöründe faaliyet gösteren, uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların en geç 26 Şubat 2019 günü mesai bitimine kadar linkte yer alan ön talep formunu doldurmaları gerekmektiği bildirilmektedir.

Ön Başvuru Formu:

https://uye.eib.org.tr/BasvuruFormu/FormGosterme01.Asp?FormId=B6B2BC559C5549F

Fuar Tanıtım Broşürü:

http://upload.eib.org.tr/20150512/00000000006722.pdf

Ek-3: Fuar Bilgi Notu



Ekler:
EK 1 AB_Tarım_Mevzuatı_Değişiklikleri_Ek_Tarım_Mevzuatı_Değişiklikleri_Ek_Yazı_Örnekleri.pdf.pdf.pdf

EK 2 Fruit Attraction 2019 Milli Katılım Şartları.pdf

EK 3 food 2 china expo 2019 Bilgi Notu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.