2019/064 Sirküler (28.03.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019 / 64

Sayın Üyemiz,

1. Ekoloji İzmir Fuarı ve Organik Tarım Sempozyumu

2. Türkiye - Romanya İş ve Yatırım Forumu Hk.

3. Meksika / Vergi Artışı

4. EXPOSHIPPING EXPOMARITT 2019 Alım Heyeti Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.

1. Ekoloji İzmir Fuarı ve Organik Tarım Sempozyumu

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliğinden alına yazıda, İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri A.Ş.) tarafından organize edilen 10. Ekoloji İzmir Fuarı'nın bu yıl 15-18 Mayıs 2019 tarihleri arasında İzmir'de düzenleneceği bildirilmektedir.

Diğer taraftan, ülkemizde 1999 yılından beri Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) öncülüğünde aralıklarla düzenlenen 6. Organik Tarım Sempozyumu'nun, 15-17 Mayıs 2019 tarihlerinde İzmir'de uluslararası katılımlı olarak düzenleneceği ifade edilmektedir.

Ekoloji İzmir Fuarı'nda organik gıdalar, giyim eşyaları, kozmetik, temizlik ürünleri gibi yenilikçi ve geniş bir ürün yelpazesinin sergileneceği belirtilmekte olup, söz konusu fuarın Türkiye'yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden sertifikalı organik ürünlerin ve sektörün değer zincirindeki tüm paydaşlarının (makine, yenilenebilir enerji, ekolojik turizm, alternatif eğitim, ekolojik girdi, sertifikasyon kuruluşları) yer aldığı tek fuar olduğu ifade edilmektedir.

EK-1: Duyuru

2. Türkiye - Romanya İş ve Yatırım Forumu Hk.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, , T.C. Ticaret Bakanı Sn. Ruhsar Pekcan ve Romanya İş Ortamı, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Sn. Ştefan Radu Oprea'nın katılımlarıyla gerçekleşecek Türkiye - Romanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) Birinci Dönem Toplantısı vesilesiyle 19 Nisan 2019 tarihinde Renaissace İstanbul Polat Bosphorus Hotel'de Türkiye - Romanya İş ve Yatırım Forumu'nun düzenleneceği bildirilmektedir.

Romanya'da ağır sanayi, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik - elektronik, ağaç işleme, inşaat malzemeleri, tarım, perakendecilik, ulaştırma (otoyollar, demiryolu, havaalanları, kentsel ve sosyal altyapı), turizm, tarım ve hayvancılık, finans, sağlık ve sağlık turizmi, inşaat (konut, alışveriş merkezi, gayrimenkul, otel), tekstil, çelik, çimento, lastik sanayileri ve medya alanlarında yatırım ve işbirliği imkânlarının bulunduğu belirtilmektedir.

Romanya'nın önde gelen firma temsilcileri ile ikili görüşme imkanının bulunacağı toplantıya katılmak isteyen kişilerin aşağıda yer alan kayıt formunu doldurarak, toplantı katılım bedeli olan 170 Türk Lirası'nın kayıt formunda belirtilen DEİK hesap numarasına 9 Nisan 2019 Perşembe günü mesai bitimine kadar ödemesi gerektiği ifade edilmektedir.

Katılım formu:

https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/891/12618

Detaylı bilgi için irtibat kişisi:

Sn. Nil Sarıtepe, (nsaritepe@deik.org.tr; 0212 339 50 20)

EK-2: Taslak Program

3. Meksika / Vergi Artışı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Meksika tarafından ülkenin iç mevzuatı kapsamında demir veya çelikten sıcak veya soğuk haddelenmiş yassı ürünler, filmaşin, çubuk, profil ve borular ile muhtelif inşaat aksamı ithalatına karşı küresel kapasite artışı gerekçesi ile 07/11/2015 tarihinden bu yana söz konusu ürünlerin bazı tarife satırları için ithalat vergisi her altı ayda bir %15 oranına yükseltilerek uygulanmakta olduğu belirtilmektedir.

İlgili tarife satırlarında vergilerin bir kez daha yükseltildiğine ilişkin Kararın, 25 Mart 2019 tarihinde Meksika resmi gazetesinde yayımlanmış olup, https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5555007&fecha=25/03/2019 adresinde yer

Aldığı bildirilmektedir. Buna göre, söz konusu ürün grupları için 186 farklı tarife satırında mezkur tarih itibariyle başlamak üzere altı ay süresince ithalat vergilerinin %15 oranında uygulanacağı ifade edilmektedir.

4. EXPOSHIPPING EXPOMARITT 2019 Alım Heyeti Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Genel Sekreterlikleri organizasyonunda, 2-5 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan "EXPOSHIPPING EXPOMARITT 2019 Denizcilik Fuarı” ile eş zamanlı olarak, 1-4 Nisan leçeği bildirilmektedir.

Viaport Marina'da 2 Nisan 2019 Salı günü saat 13:30'da gerçekleştirilecek olan ikili görüşmelere katılmak isteyen firmaların, görüşmek istedikleri firmaları işaretleyerek ekteki formları doldurarak en geç 29 Mart 2019 Cuma günü saat 12:00'ye kadar Genel Sekreterlikleri gemi@iib.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerektiği ifade edilmektedir.

İlgili Personel:

Anıl Caner Topaloğlu- Selin Özsoy

Tel: +90 212 454 07 64

Fax: +90 212 454 05 01-02

EK-3: Başvuru Formu ve Firma Listesi



Ekler:
EK-1 Duyuru.pdf

EK-2 Program.pdf

EK-3 Form ve Firma Listesi.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.