2019/074 Sirküler (15.04.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-074

Sayın Üyemiz;

1. ABD / Korunma Önlemi Ara Dönem Gözden Geçirme Soruşturması

2. THAIFEX 2019 Fuarı Milli Katılımı Duyurusu

3. Suudi Arabistan Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.

  1. ABD / Korunma Önlemi Ara Dönem Gözden Geçirme Soruşturması

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından "çamaşır makinaları” (ABD gümrük tarife cetveline göre 8450.20.00, 8450.11.00, 8450.90.20 ve 8450.90.60 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 7 Şubat 2018 tarihinden itibaren bir korunma önlemi uygulanmakta olduğu, ülkemiz, Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri Anlaşması'nın 9 uncu maddesinin birinci fıkrası maddesi uyarınca ABD'nin soruşturma konusu ürün ithalatındaki payının %3'ün altında olması nedeniyle söz konusu önlemden muaf bulunduğu belirtilmektedir.

Bu defa bahse konu önlem kapsamında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından bir ara dönem gözden geçirme soruşturması başlatılmış olduğu belirtilerek, anılan Komisyon tarafından yayımlanan yabancı üretici/ihracatçı soru formu ekte iletilmiştir. Bahse konu soru formunun söz konusu süreçte yer almak isteyen firmalarca doldurularak 30 Nisan 2019 tarihine kadar anılan Komisyona iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek 1: Yabancı Üretici/İhracatçı Soru Formu

  1. THAIFEX 2019 Fuarı Milli Katılımı Duyurusu

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden alınan yazıda, 28 Mayıs - 01 Haziran 2019 tarihleri arasında Bangkok - TAYLAND'da gerçekleştirilecek THAIFEX 2019 - World of Food Asia Fuarı'na 6. defa Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirilmesi planlandığı iletilmektedir. 2018 yılında 16.'si düzenlenen THAIFEX World of Food Asia Fuarı'na ÇHC, Kore, Tayvan, Japonya, Malezya, Vietnam, İtalya, Sigapur, Hindistan gibi 50'yi aşkın ülkeden gıda sektöründe faaliyet gösteren 2537 firma katılmış olup, fuar 62000 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

THAIFEX 2019 - World of Food Asia fuarına milli katılım kapsamında katılacak olan firmaların T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından 2017/4 sayılı Tebliğ kapsamında, destek olarak yurt dışı milli fuar katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılacakları, fuara nakliye dahil m² katılım bedeli 920.-Usd iken, nakliye hariç katılım bedeli 720.- Usd olduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı tarafından yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderlere karşılık olarak katılımcıya m² bazında ödenecek tutar 2.130.-TL olarak belirlendiği, 2019 yılı için üst limitin 107.000.-Türk Lirası olduğu belirtilmektedir.

Fuara milli katılım organizasyonu ile katılmak isteyen firmaların, ekte bir örneği yer alan başvuru formu ile birlikte ivedi olarak Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne (oaib-pr@oaib.org.tr) başvurmaları gerekmektedir.

Ek 2: Başvuru Formu

4. Suudi Arabistan Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Suudi Arabistan-Irak Hudut Kapısı'nın ticari geçişlere açılması, altın ve mücevher ticaretinde hariçte işleme rejimi uygulaması, Suudi Arabistan Gümrüklerine varış öncesi bildirim ve uyuşturucu madde kaçakçılığı gibi hususları görüşmek üzere, Suudi Arabistan Heyeti ile Nisan ayının ikinci yarısında bir toplantı gerçekleştirileceğinin bildirildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ihracatçılarımızın bahse konu ülke pazarında karşılaştığı sorunlar ile gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notlarının 15 Nisan 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Türkiye İhracatçılar Meclisine iletilmek üzere Birliğimize e-posta ile (arge@baib.gov.tr) iletilmeleri rica olunur.

Ek 3: Sorun Bildirim Formu



Ekler:
Ek 1 Yabancı Üretici İhracatçı Soru Formu (İngilizce).pdf

Ek 2 THAIFEX_2019__Başvuru Formu.pdf

Ek 3 Görüş ve Sorun Bildirim Formu.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.