2019/098 Sirküler (21.05.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019- 098

Sayın Üyemiz;

1. ABD Anti - Damping / Telafi Edici Vergi Soruşturması

2. Namibya Liman İdaresi İhale Duyurusu

3. Togo'dan Kaynaklanan Dolandırıcılık Girişimleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.



1. ABD Anti - Damping / Telafi Edici Vergi Soruşturması

İlgi: 17.05.2019 tarihli ve 2019-095 sayılı sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde ABD Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz menşeli "kurutulmuş vişne” (dried tart cherries) (ABD gümrük tarife cetveline göre 0813.40.3000, 0813.40.9000, 0813.50.0020, 0813.50.0060, 2006.00.2000, 2006.00.5000 ve 2008.60.0060 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmiştir.

Bu defa Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, anılan soruşturmaya ilişkin olarak önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla 23 Mayıs 2019 Perşembe günü saat 14.00'da Ticaret Bakanlığı 7. Kat toplantı salonunda bir toplantı düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu toplantıya katılım göstermek isteyen üyelerimizin en geç 22 Mayıs 2019 saat 14:00'a kadar toplantıya katılacak firma temsilcilerinin isim ve unvanlarını, Ticaret Bakanlığı'na iletilebilmesi amacıyla arge@baib.gov.tr mail adresi üzerinden Birliğimize bildirmeleri gerekmektedir.

2. Namibya Liman İdaresi İhale Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Namibya basınında Namibya Liman İdaresi'nin (Namport), kirala-yap-işlet modeliyle kargo taşınması, dondurucu hava deposunun iyileştirilmesi, gemi tamiratı ve mühendisliğine ilişkin son başvuru tarihi 31 Mayıs 2019 olan bir ihalenin yayınlandığı belirtilmektedir. Söz konusu ihale duyurusu metni ve başvuru formları ekte bulunmaktadır.

Ek: İhale Duyurusu ve Ekleri

3. Togo'dan Kaynaklanan Dolandırıcılık Girişimleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Togo menşeli birçok hayali firmanın ülkemizdeki şirket ve şahıslara yönelik dolandırıcılık girişimlerinde bulunduğu bildirilmektedir.

Yazıda, son zamanlarda genellikle Lomé/Togo'da adres gösteren hayali firmaların ülkemizdeki şirketlere e-posta göndererek, Lomé'de yerleşik ECOWAS (Economic Community of Western African Countries) veya REDA (Regional Economic Development Agency) gibi kuruluşların ihale kapsamında ihtiyaçlarına yönelik firmalarımızdan teklif almaya çalıştıklarının görüldüğü ifade edilmektedir.

Yazının devamında, şirketlerimizin dikkatine getirilmesinde yarar görülen hususlar aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.

1.Togo'dan alınan her hangi bir teklife karşı temkinli olunması,

2.Yukarıda belirtildiği şekilde mesajlar alındığında, bu tür mesajlara şüpheyle yaklaşılması,

3.Ticaret yapılması planlanan yerel firma ile bahsettiği ihalenin doğruluğundan emin olunmadıkça, yerel firmalara her hangi bir ödeme yapılmaması ve taahhüt altına girilmemesi,

4. Hayali ihaleler için avukatlık/danışmanlık veya bürokratik işlemler adı altında ücret talep edilen mesajlara itibar edilmemesi,

5. Ticaret yapılması amaçlanan Togolu yerel firmaların varlığına veya ticari faaliyetlerine ilişkin tereddüt oluşması halinde, öncelikle Togo'ya akredite olan Büyükelçiliğimizle temasa geçilmesi,

6. Yerel firmalardan alınan mesajların, dış temsilciliklerimizin resmi web sayfaları ve e-posta adreslerinden iletilip iletilmediğine dikkat edilmesi, gerektiği takdirde bu bilgilerin temsilciliklerimizden teyit edilmesi,

7. Yerel firmalarca iletilen e-posta ekinde kayıtlı pasaport ve kimlik suretleri veya firmaya ilişkin ticari sicil kaydı vb. belgelerin doğruluğu teyit edilmedikçe buna bağlı mesajların dikkate alınmaması.

Yazıda ayrıca, yukarıda belirtilen konularda her hangi bir tereddüt hâsıl olması durumunda firmalarımızın Kotonu (Benin) Büyükelçiliğimizle temasa geçebilecekleri belirtilmektedir.



Ekler:
Namibya Liman İdaresi İhale Duyurusu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.